Kotimaa

Met­sä­hal­li­tus: Lyhytaikaiset kalastusluvat ovat kasvattaneet suosiotaan

Kalastus on Suomessa suosittu harrastus. KUVA: Arkisto
Kotimaa 18.7.2019 7:17 | Päivitetty 18.7.2019 7:18
Katri Keskitalo

Lyhytaikaiset kalastusluvat ovat kasvatteneet suosiotaan, tiedottaa Metsähallitus. 

Tiedotteen mukaan kalastonhoitomaksuja on myyty jo noin 172 000 kappaletta ja lähes 7 miljoonan euron edestä. Kertymä on myyntivuoden alusta asti ollut suurempi kuin kertaakaan kalastonhoitomaksun historiassa.

Maksuista on kesäkuun loppuun mennessä kertynyt 6 974 000 euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan kertymä oli 6 591 000 euroa. Aiemmin kokonaismyynti on jäänyt hieman alle 9 miljoonaan euroon, mutta nyt saatetaan päästä vihdoin tuon haamurajan yli, tiedotteessa kerrotaan.

Vuosimaksuja on myyty 150 000, viikkomaksuja 11 000 ja päivämaksuja 11 000 kappaletta. Eduskunnan korotettua kalastonhoitomaksun hintoja, on lyhyiden lupien suosio kasvanut vuosilupien kustannuksella. Niin viikko- kuin päivälupien osalta näyttää siltä, että tänä vuonna tehdään uudet ennätykset: esimerkiksi viime vuonna määrä on tässä vaiheessa ollut noin tuhat kappaletta vähemmän.

Tiedotteen mukaan on todennäköistä, että loppukesän aikana lyhyiden lupien myynti kiihtyy entisestään. 

Kalastuslain mukaan kalastonhoitomaksu pitää maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa joko vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Maksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamisen lähes koko maassa sekä valtion yleisellä vesialueella meressä. Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaatii kalastonhoitomaksun lisäksi vesialuekohtaisen kalastusluvan. Niitä myy vesialueen omistaja, joka esimerkiksi valtion vesillä on Metsähallitus. 

Eri tutkimusten perusteella on arvioitu, että kalastonhoitomaksun jättää syystä tai toisesta maksamatta suuri joukko maksuvelvollisia. Nyt kuitenkin suunta näyttää olevan parempaan päin, joskin kaikkia viesti kalastonhoitomaksun merkityksestä kalastuksen tulevaisuudelle ei näytä edelleenkään tavoittaneen, tiedotteessa todetaan. 

Kalastonhoitomaksun tuotot menevät kotimaisten kalavesien ja kalakantojen kehittämiseen sekä kalastajien neuvontaan ja valvontaan. Maksun voi ostaa myös lahjaksi. 

MAINOS

Kommentoi

Eikö nämä kalastusmaksut voisi kokonaan vapauttaa eläkeläisiltä? Nyt joudumme maksamaan kalliita kalastuslupia esimerkiksi sanginjoelle pienen pienistä eläkkeistämme. Nuorisolle voisi laittaa tuplahinnan koska eivät osaa käyttäytyä ja kunnioittaa varattuja kalapaikkoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa koko kalastuskulttuuri kaikkineen lupineen ja kalastajineen on kuin kehitysmaan touhuja verrattuna esimerkiksi Norjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalastuksenhoitomaksun hinta nousee joka vuosi. Nyt se on ylittänyt minun budjetin. Lupien hinnat nousivat, kun myynti meni Metsähallitukselle. Siksi en ole maksanut sitä kahteen vuoteen. Sama ottaa melkein saman hintainen rikesakko jos sattuu jäämään kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväluvan myynti kasvaisi vielä jos hinta ois kohtuullisempi, esim 4 euroa. Monelle päivämaksu merkkaa esim. tinkimistä päiväruoasta. Ajattelen tässä 18 v. täyttäneitä opiskelijoita joilla on kesällä tiukkaa rahasta. Joko lupa jää maksamatta tai hyvä harrastus väliin. Ja kun pienenkin maksun maksaa niin myöhemmin oppineena maksaa myös isomman vuosimaksun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran kallista on luvat koko perheelle, että jää opettamatta lapsille kalastuksen upea taito! Valitettavasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän lapset tarvii lupaa, voit vieressä neuvoa, sinulle ja puolisolle kyllä lupa vaaditaan virvelöintiin, jos ette oo vielä 65v täyttäneitä.
Onkiminen, pilkkiminen ei vaadi lupaa sinultakaan. Soutaja ei tartte lupaa katiska, verkkopyynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös suvustasi löydy jotakin yli 65-vuotiasta eläkeläistä opettamaan lapsellesi kalastamista, Suurin osa kalastajista on jo yli 65-vuotiaita, sillä opiskelemassa ja työelämässä olevilla 18–64-vuotiailla ei ole yleensä riitävästi aikaa kalastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
61
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image