Kotimaa

Met­sä­hal­li­tus: Lyhytaikaiset kalastusluvat ovat kasvattaneet suosiotaan

Kalastus on Suomessa suosittu harrastus. KUVA: Arkisto
Kotimaa 18.7.2019 7:17 | Päivitetty 18.7.2019 7:18
Katri Keskitalo

Lyhytaikaiset kalastusluvat ovat kasvatteneet suosiotaan, tiedottaa Metsähallitus. 

Tiedotteen mukaan kalastonhoitomaksuja on myyty jo noin 172 000 kappaletta ja lähes 7 miljoonan euron edestä. Kertymä on myyntivuoden alusta asti ollut suurempi kuin kertaakaan kalastonhoitomaksun historiassa.

Maksuista on kesäkuun loppuun mennessä kertynyt 6 974 000 euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan kertymä oli 6 591 000 euroa. Aiemmin kokonaismyynti on jäänyt hieman alle 9 miljoonaan euroon, mutta nyt saatetaan päästä vihdoin tuon haamurajan yli, tiedotteessa kerrotaan.

Vuosimaksuja on myyty 150 000, viikkomaksuja 11 000 ja päivämaksuja 11 000 kappaletta. Eduskunnan korotettua kalastonhoitomaksun hintoja, on lyhyiden lupien suosio kasvanut vuosilupien kustannuksella. Niin viikko- kuin päivälupien osalta näyttää siltä, että tänä vuonna tehdään uudet ennätykset: esimerkiksi viime vuonna määrä on tässä vaiheessa ollut noin tuhat kappaletta vähemmän.

Tiedotteen mukaan on todennäköistä, että loppukesän aikana lyhyiden lupien myynti kiihtyy entisestään. 

Kalastuslain mukaan kalastonhoitomaksu pitää maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa joko vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Maksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamisen lähes koko maassa sekä valtion yleisellä vesialueella meressä. Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaatii kalastonhoitomaksun lisäksi vesialuekohtaisen kalastusluvan. Niitä myy vesialueen omistaja, joka esimerkiksi valtion vesillä on Metsähallitus. 

Eri tutkimusten perusteella on arvioitu, että kalastonhoitomaksun jättää syystä tai toisesta maksamatta suuri joukko maksuvelvollisia. Nyt kuitenkin suunta näyttää olevan parempaan päin, joskin kaikkia viesti kalastonhoitomaksun merkityksestä kalastuksen tulevaisuudelle ei näytä edelleenkään tavoittaneen, tiedotteessa todetaan. 

Kalastonhoitomaksun tuotot menevät kotimaisten kalavesien ja kalakantojen kehittämiseen sekä kalastajien neuvontaan ja valvontaan. Maksun voi ostaa myös lahjaksi. 

MAINOS

Kommentoi

Eikö nämä kalastusmaksut voisi kokonaan vapauttaa eläkeläisiltä? Nyt joudumme maksamaan kalliita kalastuslupia esimerkiksi sanginjoelle pienen pienistä eläkkeistämme. Nuorisolle voisi laittaa tuplahinnan koska eivät osaa käyttäytyä ja kunnioittaa varattuja kalapaikkoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa koko kalastuskulttuuri kaikkineen lupineen ja kalastajineen on kuin kehitysmaan touhuja verrattuna esimerkiksi Norjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalastuksenhoitomaksun hinta nousee joka vuosi. Nyt se on ylittänyt minun budjetin. Lupien hinnat nousivat, kun myynti meni Metsähallitukselle. Siksi en ole maksanut sitä kahteen vuoteen. Sama ottaa melkein saman hintainen rikesakko jos sattuu jäämään kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväluvan myynti kasvaisi vielä jos hinta ois kohtuullisempi, esim 4 euroa. Monelle päivämaksu merkkaa esim. tinkimistä päiväruoasta. Ajattelen tässä 18 v. täyttäneitä opiskelijoita joilla on kesällä tiukkaa rahasta. Joko lupa jää maksamatta tai hyvä harrastus väliin. Ja kun pienenkin maksun maksaa niin myöhemmin oppineena maksaa myös isomman vuosimaksun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran kallista on luvat koko perheelle, että jää opettamatta lapsille kalastuksen upea taito! Valitettavasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän lapset tarvii lupaa, voit vieressä neuvoa, sinulle ja puolisolle kyllä lupa vaaditaan virvelöintiin, jos ette oo vielä 65v täyttäneitä.
Onkiminen, pilkkiminen ei vaadi lupaa sinultakaan. Soutaja ei tartte lupaa katiska, verkkopyynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös suvustasi löydy jotakin yli 65-vuotiasta eläkeläistä opettamaan lapsellesi kalastamista, Suurin osa kalastajista on jo yli 65-vuotiaita, sillä opiskelemassa ja työelämässä olevilla 18–64-vuotiailla ei ole yleensä riitävästi aikaa kalastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:57
Halla-aho: al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marinin mukaan uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image