Kotimaa

Met­sä­hal­li­tus, Greenpeace ja Suomen luon­non­suo­je­lu­liit­to käsittelevät Kainuun metsäkiistoja – aihe on synnyttänyt monia kiistoja viime vuo­si­kym­me­ni­nä

Kainuun metsienkäsittely on ollut monien kiistojen aiheena viime vuosikymmeninä. KUVA: Jouni Porsanger
Kotimaa 26.3.2020 11:04
Jarkko Harjumaa

Metsähallitus, Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto pohtivat yhdessä vaihtoehtoja Kainuun metsäkiistojen ratkaisemiseksi. Marraskuussa käynnistetty sovitteluprosessi kestää vuoden 2020 loppuun asti.

Kainuun metsienkäsittely on ollut monien kiistojen aiheena viime vuosikymmeninä. Näkemyserot ovat koskeneet muun muassa hakkuukohteiden luonto- ja suojeluarvoja, liito-oravia, metsien käsittelyä retkeily- ja virkistysalueilla sekä maisemakysymyksiä.

Osapuolet valitsivat yhdessä riippumattomaksi sovittelijaksi ympäristökiistojen ratkaisemiseen erikoistuneen Akordi Oy:n.

– Sovitteluprosessin välittömänä tavoitteena on saavuttaa yhteinen näkemys ympäristöjärjestöjen esittämistä monimuotoisuuden kannalta arvokkaista kohteista Kainuussa. Lisäksi tavoitteena on biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen suojelun tasoa nostamalla ja metsien käsittelytapoja kehittämällä, Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki sanoo.

Osapuolten aikomuksena on myös luoda ympäristöjärjestöjen ja Metsähallituksen välille uusi toimintamalli metsien käsittelyyn liittyvien näkemyserojen ratkaisemiseksi.

– Yhteisenä tavoitteenamme on tiivistää uhanalaisten lajien suojelua koskevaa yhteistyötä ja rakentaa siinä tarvittavaa yhteistä tietopohjaa ja toimintakäytäntöjä, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä kertoo.

Sovitteluprosessi on osa Metsähallituksen vastuullisuusohjelmaa ja monimuotoisuustyön toteuttamista.

 

MAINOS

Kommentoi

En ymmärrä joidenkin tahojen vimmaa tehdä maastamme ihmisille elinkelvotonta ja maaseudun ihmisten kiusaamista kaikenlaisilla höpötyksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakoon Greenpeace ja Luonnonsuojelu liitto metsiä ja soita, joita voivat suojella. Onhan niillä rahaa. Antakoon metsien/ maanomistajien hoitaa omat omaisuutensa parhaaksi näkemällään tavalla. Ihme touhua joillakin tahoilla, että pitää sekaantua aina toisten asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa on ideaa, voitaisiin myös tehdä laki, jolla helpotettaisiin hoitamattomien perintömetsien siirtämistä luontojärjestöjen hallintaan verotonta korvausta vastaan. "Vuokra-aika" voisi olla vaikkapa 100, 200, tai 500 vuotta. Kyllä se voisi toimia, kun vähän kulmia hiottaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noista metsistä on kiistelty satoja vuosia, niistä ajoista lähtien, kun Suomessa harrastettiin vielä kaskiviljelyä. Vieläkään eri tavalla ajattelevat ihmiset eivät pääse sopuun siitä, että erilaiset intressit voidaan yhdistää, ellei asioita katsota niin hemmetin lyhyellä kiikarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image