Kotimaa

Merkittävä sote-lausunto on yhä kesken – pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta yrittää saada sen perjantaina valmiiksi

Perustuslakivaliokunnan työ jatkuu yhä sote-uudistuksen laki-paketin kanssa. Valiokunta tutkii, ovatko lakiesitykset linjassa perustuslain kanssa. Arkistokuva keskiviikolta. KUVA: Silja Viitala / Lännen Media
Kotimaa 21.2.2019 14:31
Ossi Rajala

Ei tullut torstainakaan valmista. Perustuslakivaliokunnan ennakkoarvioiden mukaan noin 80 sivun mittainen lausunto sote-uudistuksen lakipaketista on kuitenkin näillä näkymin valmis perjantaina.

– Vielä ei tullut valmista, mutta alan itsekin uskoa, että perjantaina lausuntomme valmistuu, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi torstain kokouksen jälkeen.

Torstaina perustuslakivaliokunta ei enää työtään jatka, koska loppupäivä kuluu puolueiden ryhmäkokouksissa sekä täysistunnossa.

Perjantaina yritetään uudestaan. Valiokunnalla on vielä ainakin muutama kohta viilattavana.

Aiemmin sote-lakien ongelmat ovat liittyneet muun muassa rahoituksen riittävyyteen, kansalaisten yhdenvertaiseen asemaan, potilastietojen tietosuojaan, asiakassuunnitelmien juridiseen sitovuuteen sekä EU-notifikaatioon. Esillä on ollut mahdollisuus, että uusi sote-malli olisi EU:n sääntöjen vastainen.

Notifikaation myötä EU arvioisi, saisiko julkinen sektori perusteetonta etua niin, että ne ovat markkinoilla paremmassa kilpailuasemassa kuin yksityiset.

Juuri notifikaatio vaikuttaa olevan nyt se asia, josta valiokunnassa väännetään tiukimmin

– Riitelemme nyt erityisesti notifikaatiosta, ja minä en aio antaa periksi, valiokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) kertoi kokouksen jälkeen.

Sote-uudistusta ajavat hallituspuolueet eivät ole halunneet notifikaatiota ainakaan aiemmin tehdä. Sen saamisessa voisi kestää jopa vuosia.

Perustuslakivaliokunnan lausunto menee myöhemmin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta sote-uudistus etenisi puolestaan eduskunnan täysistuntoon, joka päättäisi lakien hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Jos lakiesityksissä on yhä paljon korjattavaa, nykyinen eduskunta ei ehdi niitä käsitellä ennen vaaleja.

MAINOS

Kommentoi

Hallitus yrittää saada soten kysymättä isännän mielipidettä. Ei taida onnistua tallin nurkan takana tehdä päätöstä. Olisiko kuitenkin parempi mennä ensin isännän puheille (Eu:n komission) hattu kourassa kumartaen nöyrästi kysymään lupaa. Muuten itketään ja kysytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kukaan usko että päätös uskallettaisiin tehdä vaalien alla? Siinä voisivat omat äänestäjät kaikota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote sitä Ja Sote tätä, Eikö jo Vanhuspalvelu osoita mitenkäy kun kaikki ulkoistetaan ja kilpailutetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa minkään EU-maan Sotea hyväksytetty EU-Komissiossa. Sotehan on kaikkialla muualla EU:ssa paitsi Neuvosto-Suomessa. Veronmaksajilla ei ole kolmea miljardia ylimääräistä laittaa Soteen. Joka vuosi. Potilastietojärjestelmä pitää saada myös ja sassiin. Punavihreiden jarruttelu voi tulla meille kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissakin terveydenhoito on mennyt soten myötä alamäkeä ja paluuta entiseen yritetään. Tanska hylkäsi lähes valmiin soten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
7:00
Kalen! kalluppi: Pelekääkkö nää punkkeja?
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Aviopari unohtuu vaarallisille vesille – pienen budjetin elokuva hyödynsi tehot tarkkaan
7:00
Arvaisitko, mikä poliisisarjoista on Riku Niemisen kaikkien aikojen suosikki? Kysyimme kahdeksalta Roban poliisinäyttelijältä, mitä he itse tv:stä katsovat
7:00
Hyvä asiakaspalvelu on tärkeää kaikkien te-palvelujen asiakkaiden kohdalla Lukijalta
7:00
Lammas on tehokas vieraslajien hävittäjä – myrkyllisetkin kasvit kelpaavat muun ravinnon seassa Tilaajille
7:00
Puhinaa ja murinaa muhkean parran takaa – Kärpissä neljä kautta kiekkoillut Hakanpää: "Yritän hoitaa kiekon vain Manun lapaan" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Työvoimapula on todellinen. Suomi on saavuttanut rakennetyöttömyyden rajan. Se on meillä matalammalla työllisyystasolla ... Lue lisää...
Työvoimapula on tode...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image