Kotimaa

Mekaanisen met­sä­teol­li­suu­den työriitaa sovitellaan seuraavan kerran perjantaina – lakko jatkuu

Hiljaiselta näyttää. Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva Takon kartonkitehdas ei tuota nyt kartonkia. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 28.1.2020 20:40 | Päivitetty 28.1.2020 21:46
Ilari Tapio, STT

Valtakunnansovittelijan toimistossa ratkottiin tänään myös Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työkiistaa. Energia-alan lakonuhka siirtyy kahdella viikolla.

Mekaanisen metsäteollisuuden lakko jatkuu. Kiistaa soviteltiin tänään valtakunnansovittelijan toimistossa, mutta ainoa oleellinen uutinen oli tieto sovittelun jatkumisesta perjantaina kello yhdeksältä. Keskustelun henkeä luonnehdittiin kuitenkin hyväksi ja rakentavaksi.

Samassa toimistossa istuivat tänään pitkään myös Paperiliiton ja Metsäteollisuuden osapuolet. Tuloksista ei ollut kello 20.30 mennessä tietoa.

Maanantaina alkaneen kolmiviikkoisen lakkosuman piirissä ovat nyt paperin ja sellun parissa työskentelevät paperiliittolaiset sekä Teollisuusliiton väki lähinnä sahoilla ja vaneritehtailla. Myös Ammattiliitto Pron paperiteollisuuden toimihenkilöt ovat lakossa.

Ministeri lykkäsi energialakkoa

Lauantaina piti alkaman lisäksi energia-alan lakko. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kuitenkin siirsi lakon alkua sovittelija Jukka Ahtelan esityksestä.

Laki mahdollistaa kahden viikon pakkolykkäyksen, jos kyseessä on yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuva työnseisaus, jonka sovittelu tarvitsee lisäaikaa ja joka voi vahingoittaa yleistä etua huomattavasti.

Energia-alan lakko – tai itse asiassa lakot – olivat toteutuessaan tällainen työtaistelu. Se kohdistuisi keskellä talvea muun muassa suurten kaupunkien energialaitoksiin ja lämmönjakeluun sekä sähkön toimittamiseen.

Osapuolia ovat Energiateollisuus, Ammattiliitto Pro ja Suomen Konepäällystöliitto. Tässäkin kiistassa keskeisiä kysymyksiä ovat kiky-tunnit ja palkkaratkaisu.

Jos Pron ja Konepäällystöliiton lakko toteutuu, siihen osallistuisi noin 500 toimihenkilöä.

Sivutoiminen sovittelija Jukka Ahtela sanoi STT:lle, että lakot olisivat vaikuttaneet suurimpien kaupunkien energialaitoksiin ja sitä kautta lämmönjakeluun ja energiateollisuuteen.

Kiistan osapuolet neuvottelevat seuraavan kerran perjantaina, ja sovittelua jatketaan maanantaina.

–  Osapuolet jatkavat ensin keskenään, sillä siellä on tekstikohtia, joita he käyvät yhdessä läpi ja yrittävät sillä tavoin edistää ratkaisun syntyä.

Tukilakkoja voi olla tulossa

Teollisuusliiton suunnitelmissa on myös tukilakkoja.

Puheenjohtaja Riku Aallon mukaan liitto ei katsele Metsäteollisuuden toimia tumput suorassa. Liiton johdolla on nyt valtuudet uusien työnseisausten järjestämiseen sen kaikilla toimialoilla.

Tämä koskee myös niitä aloja, joilla on voimassa olevat työehtosopimukset. Esimerkiksi Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välillä sopimus saatiin aikaiseksi runsaat kolme viikkoa sitten.

Valtakunnansovittelija kertoi tiistaina verkkosivuillaan, että työantajapuolen Energiateollisuuden sekä työntekijöitä edustavan Ammattiliitto Pron ja Konepäällystöliiton sovittelu jatkuu maanantaina.

Juttua päivitetty 28.1.2020 kello 21.46.

MAINOS

Kommentoi

Pakkaset eli työajanlyhennystunnit pois, niin työnantaja luopuu jo kysyä. Yksinkertaista ja helppoa matematiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

energia-alan lakot _olivat_?

paperityöntekijöidenkin lakoista voidaan pian sanoa: olivat.
ilman tehtaita ei voi tulla lakkojakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muutako luu kurkkuun kapitalistille, saavat miljardi tuet mutta ei riitä pitää saada henkilöt töihin 9ekeä päivä ja valtio kustantaa tt elämisen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image