Kotimaa

Me­dia­sek­sik­käät rikokset varastavat poliisin huomiota muulta tutkinnalta – Häkkänen: Naisiin kohdistuva väkivalta häpeätahra

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) perää entistä matalampaa kynnystä lähisuhdeväkivallasta ilmoittamiseen. KUVA: Ella Kiviniemi
Kotimaa 11.8.2018 6:00
Johanna Jurkka

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) muistuttaa, että lähisuhdeväkivalta on äärimmäisen vakava asia:

– Naisiin kohdistuva väkivalta on turvallisen Suomen häpeätahra. Lähisuhdeväkivallasta ilmoittamisen kynnystä pitäisi pyrkiä madaltamaan, ja ilmoittamisen tulisi tapahtua helposti. Syyllisten saaminen vastuuseen edellyttää toimivia keinoja, Häkkänen linjaa.

Häkkäsen mielestä lähisuhdeväkivaltaan puuttumisen keinot ovat tosin jo nyt tehokkaita. Ilmoittamiskynnystä madalsi se, että lievät pahoinpitelyt muuttuivat virallisen syytteen alaisiksi vuonna 2011 tapauksissa, jotka kohdistuvat alaikäiseen, tekijälle läheiseen henkilöön tai työtehtävissä olevaan.

– Muutos on vaikuttanut siihen, että perheväkivallasta ilmoitetaan aiempaa useammin poliisille. Myös poliisi on kiinnittänyt perheväkivallan torjumiseen huomiota. Tämä on johtanut rikosvastuun entistä parempaan toteutumiseen, Häkkänen arvioi.

Myös sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) puuttui viime viikolla suomalaiseen lähisuhde- ja perheväkivaltaan vaatimalla nykyistä tiukempia otteita.

"Vähäisiä rikoksia jätetään kylmästi tutkimatta"

Mittaluokaltaan vähäpätöisinä ja pieninä pidetyt rikokset jäävät Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan usein tutkimatta, koska mediaseksikkäät kohurikokset ja suuret rötösvyyhdit varastavat poliisin päähuomion.

Julkisuus vauhdittaa megaluokan rikosten tutkintaa.

– Eihän se saisi vaikuttaa, mutta poliisin valmius tutkia rikoksia on suurempi jutuissa, jotka nousevat julkisuuteen, Tolvanen myöntää.

Julkisuuspaine saattoi vaikuttaa myös siihen, että poliisi otti viivyttelemättä tutkittavakseen vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen lentokoneprotestin. Esitutkintavaiheeseen edennyttä lentokoneprotestia seurannutta kenttätuomioiden jakamista sosiaalisessa mediassa oikeusoppinut arvostelee jyrkin sanoin:

– Lentoliikenteen turvallisuudella ei pitäisi lähteä leikkimään. Sellainen menettely ei ole millään tavalla puolusteltavissa, eikä siihen pidä kannustaa. Jos joku lennolla alkaa osoittaa mieltään, se voi mennä vaaralliseksi.

Suuntaus on vaikuttanut siihen, että yhä vähemmälle huomiolle jäävät etenkin asianomistajarikokset, jotka poliisi ottaa yleensä tutkittavakseen vain, jos asianomistaja vaatii syylliseksi epäillylle rangaistusta. Jos ottaa.

– Niitä jätetään helpommin myös tutkimatta. Se on niin sanotun normaalikansalaisen kannalta ikävä kehitys, koska todennäköisimmin hän joutuu sellaisen rikoksen kohteeksi, mitä ei tutkita. Sellaisia ovat esimerkiksi polkupyörävarkaudet.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Poliisi on menettänyt luottamuksen oikeuden puolueettomana osapuolena,luottamus vuosikymmenten tulos.Voihan virkavalla kunnioitus karista kuin naapurissa,kannatas poliisin keskittyä kansan hätään jättää media seksikkyys ja parrasvalot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Professori Tolvanen kommentoi kuun alussa Hakkaraisen saunakohua näin: "Pelin puhdistamiseksi olisi fiksua, että poliisi harkitsisi, pitäisikö tässä aloittaa rikostutkinta".

Vaikka kyseessä oli erittäin julkinen ja mediaseksikäs kysymys, ei poliisi esitutkintaa silti aloittanut. Pettikö Tolvasen harkintakyky vai asiantuntijuus? Poliittisen motiivin mahdollisuus voitaneen sulkea pois...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskokaa naiset jo että yksikin lyönti on liikaa.Heti lyönnin jälkeen ensi-ja turvakotiin,sieltä tehdään automaattisesti ilmoitus viranomaisille ja asiat lähtevät itsestään rullaamaan eteenpäin.Jos et tee ilmoitusta tai uskot kun toinen lepyttelee ja pyytelee anteeksi,niin se kestää tasan tarkkaan siihen seuraavaan lyöntiin.Koko elämäsi menee siihen kun joudut varomaan sanomisia ja oma elämä menee pilalle kun saat pelätä.Ja kun heti tehdään ilmoitus,niin toinen ei uskottele itselleen,että saa tehdä sitä kun näkee ettei toinen kerro siitä kenellekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsköhän nyt ihan tuolta kasvatuksesta tämä toisen arvostaminen lähteä. Kouluihin oppiaineeksi miten parisuhteessa eletään ja miten otetaan huomioon omat ja toisen tunteet ja pettymykset. Avaimet miten käsitellään asiat rakentavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystä oli mutta saatiinhan se taas unohdettua että lähisuhdeväkivalta ei ole vain väkivaltaa naista kohtaa, miehet ovat yhtälailla uhreja. Jostakin syystä se vaan pitää yhä vähätellä ja vaieta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa se vihapuhehöpötys, metoo kanteluiden ja työsyrjintäriitojen tutkimiset ja keskittykää oikeisiin, kongreettisesti henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuviin rikoksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisiin kohdistuva väkivalta Soini haluuaa suomeenki abortin kieltävän lain tutki tätäki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se laki pitäisi Suomessa ollkin voimassa, sillä miten naisella on muka oikeus murhata oma lapsi, siis ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi poliisi ryhtyy oma-aloitteisesti tutkimaan jonkun naisen työhaastattelun vaiheita kun täällä tapahtuu oikeitakin rikoksia? Onko tämä niitä mediaseksikkäitä rikoksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimen omaan, käsitys siitä mikä on rikollista on hämärtynyt, tai sitä on tahallaan tai tyhmyydessä hämärretty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lentoliikenteeseen kohdistuva anarkismi pitää saada kitkettyä heti alkuunsa, ei ole mikään pikkurikos.
Ja polkupyörävarkauksia poliisi on tuskin ikinä tutkinutkaan, no ehkä joskus 20-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koittakaa nyt viimein alkaa myös paneutumaan aktiivisemmin raiskausten selvittelyyn. Hyvinkäällä joukkoraiskaus, mutta poliisi ei ole vieläkään saanut ulkomaalaisia tekijöitä kiinni ja kesti toista viikkoa, ennen kuin alkoi edes pyytää mahdollisten silminäkijöiden, tai asiasta jotain tietävien apua.
Kaikki väkivalta on syvältä, mutta nämä turhat raiskaukset jotka on todella helppo ennaltaehkäistä annetaan vain valtion toimesta tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri aattelin kommentoida samaa, kaleva kun ei ole edes vaivautunut uutisoimaan asiasta. Johtuen varmaankin siitä, että kyseessä on juurikin ulkomaalaiskolmikko poliisin julkaisemien kuvien perusteella. Raivostuttaa, että tietyt kansanryhmät tekee naisiin kohdistuvia rikoksia, mutta niistä ei juurikaan edes viitsitä uutisoida. Onko syynä loppuunkulunut rasismikortti vai mikä, siitä en tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa näyttää olevan kirjoittamaton laki, että ei uutisoida lainkaan enää maahanmuuttajien tekemiä raiskaus- ym. rikoksia. Miksi näin tehdään, eikö myös oman maan kansalaisille kuulu turvallinen elinympäristö ja oikeusturva, ja myös meitä kohtaan tehdyt rikokset pitää selvittää mahdollisimman pian. Rikollisen kiinnisaanti edellyttää mm. tuntomerkkien ja kuvien jakamisen netissä, kaikissa medioissa.

Toisekseen myös aktiivimallin tulee kohdistua myös maahanmuuttajiin, ei ole oikein, että ainoastaan työttömät ovat aktivoinnin kohteena saadakseen päivärahaa ja mahdollsesti myös vakituisen työn.
Maahanmuuttajat saavat täyden ylöspidon veronmaksajien rahoilla, joten on reilua, että he osallistuvat palkattomaan työtoimintaan, joka korvaa vähän sitä mihin verorahoilla panostetaan, ja työn tekeminen toivon mukaan pitää pois rikollisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Karjalan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

377 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image