Kotimaa

Mavin johtaja: ”Siirtämiseni syrjään ei auta maatalouden kan­nat­ta­vuuson­gel­mis­sa”

Kotimaa 11.3.2016 16:23 | Päivitetty 11.3.2016 16:40
Juha Vainio

Maa- ja metsätalousministeriö päätti ottaa Maaseutuviraston (Mavi) tiukempaan ohjaukseensa. Asiasta linjasi perjantaina maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Ministeriön mukaan Mavin ylijohtajan Leena Tenholan tehtäväkuvaa muutetaan ja virastoon otetaan uusi hankejohtaja, jonka tehtävänä on saattaa viljelijätuet maksuun ilmoitetussa aikataulussa.

Tenholan kerrotaan jatkavan ylijohtajana muissa tehtävissä tämän vuoden loppuun saakka.

Lännen Media tavoitti ylijohtajan perjantaina iltapäivällä kommentoimaan hyllytystä.

Tenhola sanoo, ettei hänellä ole vielä käsitystä tehtävänkuvan muutoksesta.

– Tällä hetkellä en yhtään tiedä, mitä ministeriön tiedote käytännössä tarkoittaa. Maanantaina jatkan töitä. Johdan virastoa ja pyrin löytämään kaikin keinoin ne riskit, joita vielä tämän kevään maksuaikataulujen toteuttamiselle on.

– Teen kaikkeni ensi viikosta alkaen, että tuet pystytään maksamaan viljelijöille ilmoitetussa aikataulussa.

Jyrkkää kritiikkiä

Maaseutuvirasto ja Tenhola ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä, kun viljelijöille tarkoitetut tuet ovat viivästyneet jatkuvasti.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on laskenut, että maataloudelle suunnattuja tukimaksuja on lykätty 250 miljoonan euron edestä.

Mavi on useaan otteeseen vedonnut tietotekniikkaongelmiin, joiden vuoksi tukia ei ole saatu maksuun.

– Ison tietojärjestelmätyön takia tukien maksaminen on viivästynyt. Yksittäisille tiloille viivästykset aiheuttavat suuria ongelmia. On todella ikävää ja valitettavaa, että näin on käynyt.

Myös muita virastoja mukana

Tenhola myös sanoo, ettei hänellä ollut juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, että maataloustuet olisi maksettu paremmin ajallaan.

– Ennen kuin maksut voidaan aloittaa, edellyttää, että 15 ELY-keskusta, YTA-alueet ja Maanmittauslaitos, joka on hoitanut sähköisen tukihakujärjestelmän kehittämistä, ovat onnistuneet. En pysty näiden muiden organisaatioiden työstä vastaamaan muuten kuin tekemällä hyvää yhteistyötä.

– Siirtämiseni syrjään ei auta maatalouden kannattavuusongelmissa.

Olisitteko voineet henkilökohtaisesti tehdä jotain toisin, ettei tukien maksamisessa olisi tullut viivästyksiä?

– En todellakaan näe, että olisin voinut tehdä mitään toisin. Kun katsotaan EU-tasolla Maaseutuviraston saavutuksia, olemme aivan ensimmäisten joukossa tehtäviemme hoidossa. Toki tämä ei lohduta suomalaista maanviljelijää.

Ministeriö aikoo myös teettää selvityksen Maaseutuviraston ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhdistämisestä. Selvityksen valmistumisaikatauluksi on arvioitu elokuun loppupuolta.

Tenhola sanoo, että että Maaseutuvirastolle olisi nyt taattava työrauha.

– Muuten kevään maksatuksia ei saada liikkeelle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

"Ensi viikosta lähtien tulen tekemään kaikkeni...". Mitä ylipääjohtaja on tähän asti tehnyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei byrokaatti näe itse aiheuttamaansa ongelmaa, vaan yrittää mennä muiden selän taa piiloon. "Enhän minä, vaan ylhäältä määrättiin..." Aikatauluista lipsumiseen on hyvä keino - joka viivyttelee, maksaa sakkoja. Yksityispuolella tämä toimii, nyt on aika laittaa nämä hallintohimmelit maksamaan taitamattomuutensa kustannukset, ei veronmaksajan kautta, vaan ihan byrokraattien omasta selkänahasta, heidän palkoistaan ja omaisuudestaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaibyrokratian palvontaa... Kai ne on betomoineet asemansa niin että hirttosilmukka kiristyy aina viljelijän kaulassa jos yksikin paperinpyörittäjäpomo saa lähtöpassit. Vaikkei noista taatusti ole ollut kuin kustannuksia vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ei ratkaise kannattavuusongelmaa !! En ihmettele miksi ei kannata, 1 isäntä ja 5 traktoria samassa taloudessa ja hinnat alkaen +30 000 eur/kpl uusimmat 60-80 000 eur/kpl. Uudet lietelantavehkeet pihalla mutta kun levitysaika tulee saapuu naapuripitäjän urakointiporukka ja tekee koko homman alusta loppuun. Näinkö ne tuet on tarkoitettu käytettäviksi ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi miten silkkihansikkain kohdellaan johtajaa. Itse jouduin selviytymään aivan kaikesta työpaljoudesta viiden kunnan yhdistymisestä johtuneesta henkilölisämäärästä suurkaupungissa. Kaikki asiat hoitui ajallaan vaikkei sähköpostikatkojen ja tietokoneohjelmien ohjelmat joka päivä toimineet. Ajelin omalla autolla enkä laskuttanut työantajaa työaikakorvauksineenkaan ihan joka kerta. Olin innoissani, että olen reipas, virkeä viisikymppinen ja hyvämuistinen. Sain todella kiitosta muilta paitsi esimieheltä jota ei työni kiinnostanut siksi kun hän epäonnistui kilpailutuksissa ja munasi itsensä.
Hän alkoikin puuhaamaan, että työtäni ei tarvitse ja talon koko alempi johto voi hoitaa tehtäväni omien sihteereiden kautta vahtimestareineen eli yhtäkkiä tarvitaankin 250 henkilöä työtäni tekemään oikeudettomasti. Osasin panna vastaan moista ajatusta vuosia ja sopivan sauman tullessa heittäydyin pois pelistä, kun saivat nenillensä. Joutuivat maksamaan vielä takautuvasti palkkaa minulle. Nöyryytin ja jäin pois töistä. Seuraavaksi harkitsen oikeustoimia sopivassa elämäntilanteessa aineiston kerättyäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on helppoa olla esim. puolustusministeri rauhan aikana ja johtaja silloin, kun kaikki sujuu hyvin. Mutta silloin kun on ongelmia, odottaisin johtajan keksivän niihin ratkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallintoa ja takkuavaa tietojärjestelmää tässä maassa ainain riittää . :):)
Esim. Viro hoitaa normi-ihmisten asioinnin viranomaisiin 18 kertaa halvemmalla kuin Suomi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietotekniikassa yleensä aina käytetään vanhaa järjestelmää niin kauan kunnes uusi järjestelmä on testattu ja pilotoitu. Mikäli mikään ei toimi niin silloin otetaan käyttöön "excel" jonka avulla homma tehdään manuaalisesti. Ihan turha siinä on vedota tietotekniikkaongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkas se A Tanner rallattikaan eräässä kupletissaan jos vikaa oli johdossa, meni miten meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi voinut laittaa sitä tahoa kärsimään joka on vian aiheuttanut? Eli jos tietojärjestelmät ja eri virastot hidastavat, sitten olisi maksettu vaikka arviokaupalla viljelijöille tukea. Viljelijä saa kärsiä jos laiminlyö oman paperityönsä. Mutta virastot eivät näköjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se lehmä vastaa maidon laadusta vaan se joka lypsyt hoitaa. Kirjoita kommentti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Tenholan puolella. Suurin syyllinen on keskusta-oikeisto hallitus, joka on kaupannut Suomen EU:lle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lipponen. Demari. Ja Koivisto muistan, ootteli Delorsin eteisessä... Kirjoita kommentti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, "se oli". Mutta nykyjohto jatkaa EU:n mukana vielä pahemmin pakotteineen päivineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ero ei varmaan kannattavuusongelmia ratko. Kuitenkin lopettaa pomottamisen ja vallan väärän näytön. Kyllä maksut olisi liikkeelle saanut arviomaksuilla. Olisi tasannut sitten vähän myöhemmin. Ministeri toimi oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset tietojärjestelmähankkeet ovat maailman parhaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
10:00
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä
18
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
18
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
14
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
12
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
9
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
8
Oulun Energian uusi lajittelulaitos nostaa teollisuuden, rakentamisen, purkamisen ja kaupan jätteiden hyödyntämisen lähes sataan prosenttiin
7
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Olen aika kyllästynyt rassukoihin jotka aina valittaa. Nykyään se näyttää olevan jonkinlainen tapa, haluta saada huomiot... Lue lisää...
älkää aina valittako

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image