Kotimaa

Matti Vanhanen: Pitää olla itsetuntoa muuttaa Nato-linjaa, jos muut antavat aihetta

Matti Vanhanen nimettiin keskustan presidenttiehdokkaaksi. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.6.2016 13:21 | Päivitetty 12.6.2016 13:33
Lauri Nurmi

Matti Vanhanen nimettiin keskustan presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa sunnuntaina.

Lännen Media tenttasi Vanhasta nimeämisen jälkeen.

Olette todenneet, että Nato-jäsenyys tarvitsee säilyttää vaihtoehtona. Onko mahdollista, että mikäli kansainvälinen tilanne muuttuu, te presidenttinä voisitte Nato-jäsenyyttä tukea?

– Pääviesti pitää olla se, että Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä. Me uskomme siihen, että pysyttäytymällä sotilasliiton ulkopuolella varmimmin kykenemme pitämään vakauden Itämerellä, emmekä järkytä suurstrategista asetelmaa, joka täällä on. Toivomme, että muut osapuolet tiedostavat, että asetelman säilyttäminen on kaikkien kannalta parasta ja toimivat myös itse sen mukaan.

– Me emme voi etukäteen tulevaisuuteen ilmoittaa, että missään tapauksessa emme hakisi Nato-jäsenyyttä. Jos Suomen ja suomalaisten turvallisuus vaatii muista johtuvista syistä sitä, että meidän pitää harkita peruslinjaa uudelleen, pitää olla itsetuntoa myös valtiojohdolla ja Suomen kansalla harkita uudelleen.

– On tärkeää, että tahtotila tiedostetaan ja että Suomen kannattaa vakauden takia pysytellä liittokunnan ulkopuolella, Vanhanen sanoo.

Ulkopolitiikan korostuminen politiikassa on vahvistanut tasavallan presidentin asemaa. Olisitteko te tarvittaessa vahva presidentti, joka käyttäisi valtaansa?

– Ulkopolitiikkaa johdetaan presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminnalla. Ulkopolitiikan rooli on vahvistunut politiikassa, koska maailma ympärillämme rakoilee. Olemme huomattavasti levottomammassa tilanteessa kuin vielä puoli vuosikymmentä sitten, ja sillä on väkisin vaikutusta myös hyvinvointiimme. Tämä selittää ulkopolitiikan roolin vahvistumisen.

– Aina silloin, kun ulkopolitiikan rooli on keskeinen, luonnollisesti se vahvistaa presidentin asemaa. Sillä on ehkä heijastusvaikutus myös siihen, minkälaista arvojohtajuutta presidentti voi käyttää suhteessa yhteiskuntaan, Vanhanen arvioi.

Keskustalla oli edellisissä vaaleissa EU-kriittinen presidenttiehdokas (Paavo Väyrynen). Puheessanne korostitte Euroopan unionin merkitystä Suomen turvallisuuden peruspilarina. Miten te saatte keskustasta ja laajemminkin Suomesta taaksenne äänestäjät, jotka suhtautuvat EU:hun kriittisesti? Miten saatte vakuutettua heidät siitä, että EU on elintärkeä asia Suomelle?

– Luulen, että kriittisyys pitkälti perustuu EU:n sisäiseen politiikkaan. Loppujen lopuksi kuitenkin unionin kaltainen yhteisö on ainoa, jolla pystymme ympäristömme rikkonaisuuteen edes jollain tavalla vaikuttamaan. En ole tyytyväinen siihen, millä tavalla Eurooppa on onnistunut Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Ukrainassa vaikuttamaan lähimpään ympäristöömme. Meidän pitää sanoa, että olemme siinä epäonnistuneet, ja tilanne ei ole ollenkaan hyväksyttävä. Siitä huolimatta EU on varmin tapa vaikuttaa tavalla, jossa myöskin pienet valtiot ovat mukana.

– Mutta kehityshän on mennyt valitettavasti askeleittain siihen, että osittain maahanmuuttokriisistä johtuen EU:n sisäinen solidaarisuus on selvästi heikentynyt ja kyky aidosti tehdä sellaisia sitovia päätöksiä, jotka myös toimeenpannaan jäsenmaissa. Oikeastaan finanssikriisistä alkaen Berliinin asema on vahvistunut. He ovat ottaneet sitä paikkaa, kun EU kokonaisuutena ei ole siihen pystynyt. Voi sanoa, että suurten eurooppalaisten valtioiden pääkaupunkien rooli – tarkoitan niiden kansallisten hallitusten roolia – on selkeästi vahvistunut.

– Pelkään, että jos brittien EU-ero tapahtuu, se vauhdittaa kehitystä. Tänne ei suinkaan synny EU:n kokoista poliittista tyhjiötä, vaan eurooppalaiset suurvallat ryhtyvät entistä enemmän neuvottelemaan asioista keskenään ja EU:n rooli heikkenee. Tämä ei ole missään tapauksessa meidän suomalaisten etujen mukainen kehitys, Vanhanen painottaa.

Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen ollut Suomelta tietoinen linjavalinta EU:n heikentyessä. Vanhanen vahvisti arvion osuvaan oikeaan.

– Valtion pitää hakea vaikutuskeinoja. Kyllä tämä on ollut minusta reagointia siihen, että EU ei ole samanlainen EU, joka se oli vielä finanssikriisissä, jossa se kykeni tekemään nopeasti päätöksiä, jotka myös pantiin toimeen.

"Pääviesti pitää olla se, että Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä. Me uskomme siihen, että pysyttäytymällä sotilasliiton ulkopuolella varmimmin kykenemme pitämään vakauden Itämerellä, emmekä järkytä suurstrategista asetelmaa, joka täällä on", keskustan tuore presidenttiehdokas sanoi Lännen Medialle nimeämisensä jälkeen.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Puolet tämän lehden "uutisista" hokee keskustaa.
Maailmalla ei muuta tapahdu. Siitä moderaattori pitää huolen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tilanne muuttuu epävakaaksi, niin silloin on jo myöhäistä hakea Nato-jäsenyyttä. Onkohan Matti tällaista pohtinut?

Tilanne alkaa jo nyt olemaan sellainen, että jäsenyyttä taitaa olla myöhäistä hakea. Ehkäpä juuri siksi nyt painotetaan turvallisuuspoliittista suhdetta Yhdysvaltoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:17
Mikko Alatalo laulattaa Rotuaaria Lukijalta
14:49
Ulosajo Kittilän Pokantiellä: auto ajoi kurvista katolleen – yksi henkilö loukkaantui lievästi
14:13
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
14:00
Suku kehui Ed Sheeranin veljen kaunista lauluääntä, mutta se olikin pikkuveli, joka valloitti musiikkimaailman – Menestys alkoi prostituoidun innoittamana Tilaajille
13:25
Poliisi laati muistilistan marjastajille: mukaan kannattaa muistaa muun muassa kännykkä, kartta, kompassi ja kaveri
12:44
Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan
12:22
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
34
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
21
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
13
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image