Kotimaa

Matti Vanhanen on eduskunnan puhemies – keskustan edus­kun­ta­ryh­män johtoon nousee Antti Kurvinen

Antti Kurvinen valittiin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.
Kotimaa 7.6.2019 13:57
Ossi Rajala

Eduskunta on valinnut kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.) eduskunnan puhemieheksi. Vanhanen sai äänestyksessä 141 ääntä eli hänet valittiin puhemieheksi. Äänestyksessä 39 kansanedustajaa äänesti tyhjää. Yksittäiset äänet saivat Ilkka Kanerva (kok.), Mikko Kärnä (kesk.) ja Paula Risikko (kok.).

Kaksi ääntä hylättiin, koska ne olivat puutteellisesti tai väärin täytetty. Vaali käytiin suljetulla lippuäänestyksellä.

Vanhanen, 63, on entinen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja. Koulutukseltaan Vanhanen on valtiotieteiden maisteri.

– Kiitän lämpimästi luottamuksestanne. Takanamme on hallituskausi, jolloin laajat säästöt aiheuttivat ristiriitoja. Nyt on edellytykset normaalimmalle kaudelle. Puhemiehenä edistän keskustelukulttuuria, joka vähentää väärinymmärtämistä, Vanhanen sanoi valintansa jälkeen.

Pitkäaikaisen parlamentaarisen käytännön mukaan eduskunnan puhemies edustaa toiseksi suurinta hallituspuoluetta.

Sdp:n kansanedustaja Tuula Haatainen, 59, valitaan myöhemmin todennäköisesti eduskunnan 1. varapuhemieheksi.

Haatainen on viidennen kauden kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä. Hän on valtiotieteen maisteri ja sairaanhoitaja. Haatainen on aiemmin toiminut muun muassa opetusministerinä sekä sosiaali- ja terveysministerinä ja viime vaalikaudella eduskunnan 2. varapuhemiehenä.

Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) on puolestaan todennäköisesti toinen varapuhemies. Oppositiossa oleva Perussuomalaiset on eduskunnan toiseksi suurin puolue.

Kotkalainen kolmannen kauden kansanedustaja Eerola on toiminut viime eduskuntakaudella hallintovaliokunnan puheenjohtajana ja on puolueensa kolmas varapuheenjohtaja.

Kurvinen keskustan ryhmän johtoon

Antti Kurvinen valittiin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Eeva Kalli ja Hanna-Leena Mattila ovat varapuheenjohtajiksi

Keskustan eduskuntaryhmä valitsi kauhavalaisen Kurvisen äänin 20–10. Toisena ehdokkaana vaalissa oli ryhmän toinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi Lapin vaalipiiristä.

Kurvinen on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015. Aiemmin hän on toiminut muun muassa keskustan varapuheenjohtajana ja keskustanuorten puheenjohtajana. Koulutukseltaan Kurvinen on oikeustieteen maisteri.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin toisella äänestyskierroksella äänin 17–13 ensimmäisen kauden kansanedustaja Eeva Kalli Eurasta Satakunnan vaalipiiristä. Toisena ehdokkaana vaalissa oli ensimmäisen kauden kansanedustaja Hanna-Leena Mattila Oulun vaalipiiristä.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin toisella äänestyskierroksella äänin 19–11 kansanedustaja Hanna-Leena Mattila Raahesta Oulun vaalipiiristä. Toisena ehdokkaana vaalissa oli kansanedustaja Mikko Kärnä Lapin vaalipiiristä.

Eduskuntaryhmän edellinen puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen nimitettiin eilen torstaina Rinteen hallituksen puolustusministeriksi. Ryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana toiminut kansanedustaja Hanna Kosonen puolestaan aloittaa elokuussa tiede- ja kulttuuriministerinä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä valitsi aiemmin perjantaina Paavo Arhinmäen ryhmän puheenjohtajaksi.

MAINOS

Kommentoi

Oikeistolainen "bilderberg-Matti" ajaa NWO-globalismia. Eikö kepulaisilla ole enään alkiolaista isänmaan ystävää tärkeisiin poliittisiin tehtäviin. Mattihan piipahti myös jenkeissä "harvard-opissa" kapitalismia katsastamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhanen jää heti sairaslomalle, nyt pitää valita lisää varapuhemiehiä. Outoa touhua, vai vain lisäansioiden tavoittelua. Oishan tuolla ollu terveenpiäki henkilöitä, mutta se hillotolppa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keou palkitsi Kurvisen joka oli eniten äänessä viime vaalikaudella kun oli kyse ihmisten kusettamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lautakasajupakan aikaan Vanhanen tuntui kärsivän vakavasta muistinmenetyksestä ja silti nyt puhemies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauta Matti, isänöitsijä Antti, maan suurimmat suhmurit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajien joukossa on tyhmiä, tämä käy ilmi suljetussa lippuäänestyksessä lipukkeisiin tehdyistä epäasiallisista merkkauksista. Pariin sadan edustajan joukkoon mahtuu monenlaisia tanttoja ja heppuja. Harmillista ja hävettävää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan puhemiehellä nyt kuitit tallessa.
Ettei maine taas risukasaan tyssää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syysistuntokaudella on pois jonkun ajan sydänleikkauksen takia, joten varapuhemiehillä tullee olemaan enemmän töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä sitten on mätä maa. Vaaleilla ei ole enää vaikutusta ja demokratia ei todellakaan toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan ole enää. SDP ja Keskusta pettivät omat äänestäjänsäkin. Mutta Kepulaisilla oli niin hinku ministerimersun kyytiin että mätiäiset lähti mukaan suomen hulluimpaan hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen eduskunta ryhmä ja kahdestasadasta kansanedustajasta on vaaleilla isosta ehdokasporukasta valittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä keskusta petti äänestäjänsä lähtemällä tähän hallitukseen. Toiseksi perussuomalaiset oli toisin suurin puolue ja olisi kuulunut sinne. Niin kuin perinne on että häviäjät oppositioon ja voittajat hallitukseen.

Pitäisi olla automaattisesti kolmen suurimman hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän mahtaisi toimia Rinteen vetämä hallitus jossa on hallituskumppaninsa persut ja kokoomus? Rinteen ego tuskin kestäisi toimia päähallituspuolueen asemassa apupuolueena koska niinhän siinä kävisi? Kokoomus ja persut varmaankin samaan hallitukseen mahtuisivat mutta demarit kolmantena tietäisi joko keskenään riitelevää hallitusta tai demareiden rahanjakolupauksilla hankitun vaalivoiton vaihtumista äänestäjien totaaliseen pettämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet, Dick Nordic. Hallitustyöskentelyn täytyy sujua ongelmitta. Hallitusneuvotteluihin valikoitui ne puolueet, joilla on suurin piirtein yhtenevät tavoitteet hyvinvointivaltion kehittämiseksi. Tämä nimitetty Rinteen hallitus varmaan aikaan parannuksia Suomen yhteiskunnallisiin olosuhteisiin, erityisesti taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien kotitalouksien toimentulon kohentamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se toimeentulo paranee kun ei ole kohta varaa kulkea työmatkoja autolla tai että lisätään vaan veroja? Suomessa ei oikeen toimi tuo ituhippeily kun 5 miljoonainen kansa pitäis olla pelastamassa koko maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostakin pitää aloittaa, jonkun täytyy olla aloitteen tekijä ja käytännössä osoittaa sitoutumisensa asetettuihin tavoitteisiin. Auton polttoaineiden haittaveron korotus on pieni, mutta jos rahat ei riitä työmatkoihin omalla autolla tai julkisella bussilla niin sitten ylimääräisen työn hakuun. Suomessa puuttuu 10000 siivoojaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image