Kotimaa

Matti Nykäsen siu­naus­ti­lai­suu­teen saapui läheisten lisäksi muun muassa Jens Weissflog ja Janne Ahonen – hiihtolegenda Juha Mieto kertoi, että muistoja palaa mieleen

Matti Nykäsen hautajaissaatto alkaa Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelista Puistokadulta lauantaina noin kello 13. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 2.3.2019 12:27
Tanja Nuotio

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen siunaustilaisuus alkoi puolen päivän aikaan Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelissa Taulumäellä. Hautajaisvieraita alkoi saapua paikalle hieman yhdentoista jälkeen. Ensimmäisten joukossa paikalle saapui Matti Nykäsen äiti Vieno Nykänen saattajan kanssa.

Myös Nykäsen leski Pia Nykänen oli ensimmäisten saapujien joukossa.

Siunaustilaisuuteen oli kutsuttu vain Nykäsen lähimmät ihmiset, ja paikalla oli järjestyksenvalvojia, jotka eivät päästäneet ylimääräisiä henkilöitä kappeliin. Lännen Median toimittajan mukaan media oli päästetty muutaman metrin päähän ovesta. Paikalla ei juuri ollut muita kuin median edustajia, joita sen sijaan oli runsaasti.

Hautajaisvieraiden joukossa oli läheisten lisäksi muun muassa Jens Weissflog, Janne Ahonen ja Toni Nieminen sekä Jyväskylän kaupungin edustajana kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

– Kaupunki käsittelee Matti Nykäsen patsashanketta ensi viikolla, Koivisto kertoi.

 

Juha Mieto kertoi kappelin edustalla, että muistot palasivat mieleen. KUVA: Joel Maisalmi

Myös Juha Mieto osallistuu siunaustilaisuuteen.

 

– Muistoja palaa mieleen, Mieto totesi medialle ennen kuin astui sisään kappeliin.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) totesi medialle, että Nykänen oli hänen lapsuutensa urheilusankari.

– Katsoimme lapsuuden perheeni kanssa Nykäsen kilpailuja televisiosta, Terho muisteli.

Kappelin siunaustilaisuuden jälkeen hautajaissaattue lähtee liikkeelle noin kello 13.

Saattueen reitille odotetaan väkeä

Yleisöä odotetaan paljon erityisesti siunauspaikan lähelle Taulumäelle ja saattueen reitin loppupäähän Laajavuoreen, jossa on Nykäsen oma hyppyrimäki.

Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää arveli torstaina, että kadun varsille tulee runsaasti väkeä, sillä Nykänen oli tunnettu, tykätty ja arvostettu henkilö kotikaupungissaan.

Matti Nykäsen äiti Vieno Nykänen (vasemmalla) saapui paikalle ensimmäisten joukossa. KUVA: Joel Maisalmi

Hänen arvionsa mukaan Nykänen oli jyväskyläläisille ennen kaikkea mäkilegenda ja mäkihyppääjä, jonka urheilusaavutukset ovat kiistatta erittäin merkittäviä.

– On kuitenkin mahdotonta arvioida, mikä määrä ihmisiä liikkuu ja tulee paikalle, sillä Keski-Suomessa on parhaillaan menossa vielä hiihtolomakausi.

Poliisi valvoo ja ohjaa hautajaisliikenteen sujumista. Saattueen reitti ei mene Jyväskylän keskustan kautta, vaan se suuntautuu Palokan kautta Laajavuoreen.

Laajavuori on viimeinen paikka, jossa yleisö voi jättää jäähyväiset urheilusankarille. Saattue pysähtyy siellä minuutin ajaksi.

Poliisin mukaan Laajavuoressa alastulorinteen alueella on järjestyksenvalvojia, jotka osoittavat paikalle saapuneille paikan, josta voi kuvata. Poliisi kehottaa huomioimaan, että lähimmältä eli laskettelurinteen parkkipaikalta on matkaa hyppyrimäelle 400–500 metriä.

Uurna lasketaan Ensio-isän viereen

Nykänen tuhkataan, ja uurna lasketaan Nykäsen Ensio-isän ja isoäidin viereen. Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän Hiihtoseuran avaama muistokirja on auki puolitoista viikkoa. Kirja luovutetaan myöhemmin Nykäsen omaisille.

Kappeliin saapui myös mäkihyppääjä Janne Ahonen. KUVA: Joel Maisalmi

Nykänen työskenteli vuosien ajan Jyväskylän kaupungin palveluksessa. Vuosina 1980–1988 hän toimi ulkoilualueen työntekijänä, vuonna 1988 mäkimestarina sekä vuonna 2012 liikuntapaikkatyöntekijänä.

Jyväskylän kaupungin edustajina siunaustilaisuuteen osallistuvat kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Suomen valtio kustantaa hautajaiset, ja urheiluministeri Sampo Terhon on kerrottu osallistuvan hautajaisiin.

Nykänen kuoli 55-vuotiaana kotonaan Joutsenossa 4. helmikuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yrittäkää muistaa sankareita myös silloin kun he vielä ovat elävien kirjoissa⚰️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tulee Jyväskylän keskustaan "Matti lentoasennossa" patsas. Tulisi kyllä käytyä katsomassa ja varmaan moni muukin ulkopaikkakuntalainenkin kävis Jyväskylässä kenties ainoastaan patsaan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo samaa mieltä ja niin vahva että siihen pääsee vaikka selkään valokuvaa varten. Näköispatsas ja likelle kävelykatua tai korkeintaan Lutakon aukiolle likelle satamaa. Turha viedä kauas hippokselle jonne ollaan rakentamassa hirveää veropommia kaupukilaisille jalkapallohalleineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image