Kotimaa

Matti Nykänen voi saada hautakiveensä olym­pia­ren­kaat – "Se on itsestään selvää", sanoo Suomen Olym­pia­voit­ta­jien puheenjohtaja Pertti Ukkola

Tampereella asuva olympiavoittaja Pertti Ukkola vetää yhdistystä, joka toimii Suomen Olympiakomitean asiantuntijana ja Olympiaurheilijoiden edunvalvojana. KUVA: Tommi Valkokari
Kotimaa 5.2.2019 20:53
Tanja Nuotio

Suomalaisten olympiavoittajien yhdistys hoitaa hautakiveen olympiarenkaat automaattisesti, mutta asiasta tekevät lopullisen päätöksen omaiset. "Jos ja kun hautajaiset järjestetään, niin yhdistys on siellä edustettuna. Ja kun tulee aika laittaa renkaat, niin me olemme paikalla", Pertti Ukkola painottaa.

Nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen voi saada hautakiveensä olympiarenkaat, mikäli omaiset niin haluavat.

– Ilman muuta, se on itsestään selvää, että tarjotaan se mahdollisuus, Suomen Olympiavoittajat ry:n puheenjohtaja, painin olympiakultamitalisti Pertti Ukkola kertoo Lännen Medialle.

Ukkola sai olympiakultaa Montrealin kisoissa vuonna 1976. Hän vetää yhdistystä, joka toimii Suomen Olympiakomitean asiantuntijana ja Olympiaurheilijoiden edunvalvojana.

Yhdistyksen hallituksessa ovat mukana muun muassa mäkihypyn olympiavoittaja Veikko Kankkonen (Innsbruck 1964), hiihdon olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi (Sarajevo 1984), melonnan olympiavoittaja Mikko Kolehmainen (Barcelona 1992) ja hiihdon olympiavoittaja Juha Mieto (Innsbruck 1976).

– Jos ja kun hautajaiset järjestetään, niin yhdistys on siellä edustettuna. Ja kun tulee aika laittaa renkaat, niin me olemme paikalla, Ukkola toteaa.

Hautakiveen asennettavat olympiarenkaat ovat metalliset ja ne joko ruuvataan kiinni kiveen tai asennetaan tappeihin.

– Ihan tyylikkäät renkaat ne ovat, Ukkola kuvailee.

Kooltaan olympiarenkaat eivät ole kovin isot: ne ovat leveydeltään noin 10 senttiä ja korkeudeltaan 6–7 senttiä.

Ukkolan mukaan hautakiven äärellä on yleensä järjestetty pienimuotoinen tilaisuus, kun renkaat on asennettu paikoilleen.

"Odotellaan nyt rauhassa, mitä Joutsenon suunnalta kuuluu"

Suomen Olympiavoittajat ry:n sihteeri Päivi Kekäle muistuttaa, että yhdistys hoitaa hautakiveen olympiarenkaat olympiavoittajalle automaattisesti, mutta asiasta tekevät lopullisen päätöksen omaiset.

– Odotellaan nyt rauhassa, mitä Joutsenon suunnalta kuuluu. Olemme kuulolla ja toimimme sen mukaan, Kekäle toteaa.

Hän muistelee, että vasta muutama vuosi sitten useat olympiavoittajat saivat olympiarenkaat hautakiviinsä Turun hautausmaalla. Tällöin muun muassa Paavo Nurmen hautakiveen asennettiin renkaat.

– Silloin Suomen Olympiavoittajat ry järjesti Turussa pienen paljastustilaisuuden. Myös Matti Nykäsen haudalla on mahdollista järjestää pienimuotoinen tilaisuus, jos omaiset vain haluavat, Kekäle sanoo.

Ilta-Sanomat kirjoitti Turun tilaisuudesta kesäkuun lopussa 2016: " Turussa nähtiin päivällä tunteikas hetki, kun suomalaiset olympiavoittajat paljastivat olympiarenkaat neljän Turkuun haudatun kultamitalistin viimeisellä leposijalla."

Yle ja Ilta-Sanomat: Sampo Terho selvittää valtiollisia hautajaisia

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoo selvittävänsä parhaillaan valtiollisten hautajaisten mahdollisuutta Matti Nykäselle.

Myös Yle uutisoi, että Terhon (sin.) mukaan valtioneuvosto harkitsee valtiollisten hautajaisten järjestämistä Nykäselle.

– Olympiavoittaja Matti Nykäsen suoritukset ovat suomalaisessa urheiluhistoriassa aivan vertaansa vailla. Siksi olen pyytänyt virkakuntaa selvittämään valtiollisten hautajaisten ja muiden muistamisen muotojen mahdollisuutta, Sampo Terho kirjoittaa Twitterissä tiistaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja vaimolle sopeuttamiseläkettä kun perheen elättäjä on poissa. Kaikki kunnia Matille - valtiolliset hautajaiset ja olympiarenkaat kuuluvat Matille (läheisten suostumuksella).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Renkaat ja patsas on hyvä idea.
Ei valtiollisia hautajaisia, koska se antaisi täysin väärän kuvan, koska Matin elämä on ollut valitettavasti melkoista raikuli menoa ja on rikostaustaakin. Olisi kornia, jos hänellä olisi samanlaiset hautajaiset, kuin presidenteillä.
Ja se myös laskisi riman todella alas siinä, kenelle kaikille valtiollisia hautajaisia oltaisiin vailla.
Annetaan läheisten pitää Matille omat hautajaiset, se on kaikista parasta ❤️
Terholla tapahtui asiassa melkoinen ylilyönti. Lieneekö vaali äänten kalastelu mielessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa kai sitä jokainen panna hautakiveensä mitä haluaa, kunhan se ei loukkaa hyvää makua tai jotain toista kansanryhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujoen hautausmaalla lepäävän painin olympiavoittajan (Tukholma 1912) Yrjö Saarelan hautakivestä löytyvät renkaat myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta olympiarenkaat ja valtiolliset hautajaiset!! Niin paljon on Matti tehnyt suomelle mainetta ja kunniaa maailmalla ja enemmän kuin esim muut valtiollisen hautauksen jo saaneet urheilijat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti on edustanut Suomea menestyksekkäästi maailmalla.

Matille valtiolliset hautajaiset ja hautakiveen olympiarenkaat.

Valtion varoin haudattuja urheilijoita on viisi. 
He olivat kaikki olympiamitalisteja: hiihtäjä Tapani Niku, kiekonheittäjä Armas Taipale sekä juoksijat Ville Ritola, Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri Orpo osoitti taas kyvyttömyksettömyyden rehelliseen mielipiteeseen. Mtv3:sen uutistoimittaja kysyi mitä mieltä hän on mäkikotkan mahdollisesta valtollisista hautajaisjärjestelystä, vastaus oli että täytyy kysyä pääministeriltä? On meillä päättäjät....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti toi suomelle nostetta enempi kuin yksikään politiikko.joten valtiolliseset hautajaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image