Kotimaa

Matti Nykänen voi saada hautakiveensä olym­pia­ren­kaat – "Se on itsestään selvää", sanoo Suomen Olym­pia­voit­ta­jien puheenjohtaja Pertti Ukkola

Tampereella asuva olympiavoittaja Pertti Ukkola vetää yhdistystä, joka toimii Suomen Olympiakomitean asiantuntijana ja Olympiaurheilijoiden edunvalvojana. KUVA: Tommi Valkokari
Kotimaa 5.2.2019 20:53
Tanja Nuotio

Suomalaisten olympiavoittajien yhdistys hoitaa hautakiveen olympiarenkaat automaattisesti, mutta asiasta tekevät lopullisen päätöksen omaiset. "Jos ja kun hautajaiset järjestetään, niin yhdistys on siellä edustettuna. Ja kun tulee aika laittaa renkaat, niin me olemme paikalla", Pertti Ukkola painottaa.

Nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen voi saada hautakiveensä olympiarenkaat, mikäli omaiset niin haluavat.

– Ilman muuta, se on itsestään selvää, että tarjotaan se mahdollisuus, Suomen Olympiavoittajat ry:n puheenjohtaja, painin olympiakultamitalisti Pertti Ukkola kertoo Lännen Medialle.

Ukkola sai olympiakultaa Montrealin kisoissa vuonna 1976. Hän vetää yhdistystä, joka toimii Suomen Olympiakomitean asiantuntijana ja Olympiaurheilijoiden edunvalvojana.

Yhdistyksen hallituksessa ovat mukana muun muassa mäkihypyn olympiavoittaja Veikko Kankkonen (Innsbruck 1964), hiihdon olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi (Sarajevo 1984), melonnan olympiavoittaja Mikko Kolehmainen (Barcelona 1992) ja hiihdon olympiavoittaja Juha Mieto (Innsbruck 1976).

– Jos ja kun hautajaiset järjestetään, niin yhdistys on siellä edustettuna. Ja kun tulee aika laittaa renkaat, niin me olemme paikalla, Ukkola toteaa.

Hautakiveen asennettavat olympiarenkaat ovat metalliset ja ne joko ruuvataan kiinni kiveen tai asennetaan tappeihin.

– Ihan tyylikkäät renkaat ne ovat, Ukkola kuvailee.

Kooltaan olympiarenkaat eivät ole kovin isot: ne ovat leveydeltään noin 10 senttiä ja korkeudeltaan 6–7 senttiä.

Ukkolan mukaan hautakiven äärellä on yleensä järjestetty pienimuotoinen tilaisuus, kun renkaat on asennettu paikoilleen.

"Odotellaan nyt rauhassa, mitä Joutsenon suunnalta kuuluu"

Suomen Olympiavoittajat ry:n sihteeri Päivi Kekäle muistuttaa, että yhdistys hoitaa hautakiveen olympiarenkaat olympiavoittajalle automaattisesti, mutta asiasta tekevät lopullisen päätöksen omaiset.

– Odotellaan nyt rauhassa, mitä Joutsenon suunnalta kuuluu. Olemme kuulolla ja toimimme sen mukaan, Kekäle toteaa.

Hän muistelee, että vasta muutama vuosi sitten useat olympiavoittajat saivat olympiarenkaat hautakiviinsä Turun hautausmaalla. Tällöin muun muassa Paavo Nurmen hautakiveen asennettiin renkaat.

– Silloin Suomen Olympiavoittajat ry järjesti Turussa pienen paljastustilaisuuden. Myös Matti Nykäsen haudalla on mahdollista järjestää pienimuotoinen tilaisuus, jos omaiset vain haluavat, Kekäle sanoo.

Ilta-Sanomat kirjoitti Turun tilaisuudesta kesäkuun lopussa 2016: " Turussa nähtiin päivällä tunteikas hetki, kun suomalaiset olympiavoittajat paljastivat olympiarenkaat neljän Turkuun haudatun kultamitalistin viimeisellä leposijalla."

Yle ja Ilta-Sanomat: Sampo Terho selvittää valtiollisia hautajaisia

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoo selvittävänsä parhaillaan valtiollisten hautajaisten mahdollisuutta Matti Nykäselle.

Myös Yle uutisoi, että Terhon (sin.) mukaan valtioneuvosto harkitsee valtiollisten hautajaisten järjestämistä Nykäselle.

– Olympiavoittaja Matti Nykäsen suoritukset ovat suomalaisessa urheiluhistoriassa aivan vertaansa vailla. Siksi olen pyytänyt virkakuntaa selvittämään valtiollisten hautajaisten ja muiden muistamisen muotojen mahdollisuutta, Sampo Terho kirjoittaa Twitterissä tiistaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja vaimolle sopeuttamiseläkettä kun perheen elättäjä on poissa. Kaikki kunnia Matille - valtiolliset hautajaiset ja olympiarenkaat kuuluvat Matille (läheisten suostumuksella).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Renkaat ja patsas on hyvä idea.
Ei valtiollisia hautajaisia, koska se antaisi täysin väärän kuvan, koska Matin elämä on ollut valitettavasti melkoista raikuli menoa ja on rikostaustaakin. Olisi kornia, jos hänellä olisi samanlaiset hautajaiset, kuin presidenteillä.
Ja se myös laskisi riman todella alas siinä, kenelle kaikille valtiollisia hautajaisia oltaisiin vailla.
Annetaan läheisten pitää Matille omat hautajaiset, se on kaikista parasta ❤️
Terholla tapahtui asiassa melkoinen ylilyönti. Lieneekö vaali äänten kalastelu mielessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa kai sitä jokainen panna hautakiveensä mitä haluaa, kunhan se ei loukkaa hyvää makua tai jotain toista kansanryhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujoen hautausmaalla lepäävän painin olympiavoittajan (Tukholma 1912) Yrjö Saarelan hautakivestä löytyvät renkaat myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta olympiarenkaat ja valtiolliset hautajaiset!! Niin paljon on Matti tehnyt suomelle mainetta ja kunniaa maailmalla ja enemmän kuin esim muut valtiollisen hautauksen jo saaneet urheilijat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti on edustanut Suomea menestyksekkäästi maailmalla.

Matille valtiolliset hautajaiset ja hautakiveen olympiarenkaat.

Valtion varoin haudattuja urheilijoita on viisi. 
He olivat kaikki olympiamitalisteja: hiihtäjä Tapani Niku, kiekonheittäjä Armas Taipale sekä juoksijat Ville Ritola, Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri Orpo osoitti taas kyvyttömyksettömyyden rehelliseen mielipiteeseen. Mtv3:sen uutistoimittaja kysyi mitä mieltä hän on mäkikotkan mahdollisesta valtollisista hautajaisjärjestelystä, vastaus oli että täytyy kysyä pääministeriltä? On meillä päättäjät....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti toi suomelle nostetta enempi kuin yksikään politiikko.joten valtiolliseset hautajaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:20
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
22:03
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
22:01
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
21:12
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
21:06
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
20:53
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
19:55
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
69
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
56
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
26
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image