Kotimaa

"Matin näköinen tilaisuus" – Matti Ahteen muis­to­ti­lai­suus oli hänen toiveestaan valoisa ja jopa iloinen

Siunaustilaisuus pidettiin Kallion kirkossa Helsingissä.
Kotimaa 25.1.2020 15:01 | Päivitetty 25.1.2020 18:04
Taneli Koponen

Suljetun muistotilaisuuden tunnelmaa Matti Vanhanen ja Ilkka Kanerva kiittävät tilaisuuden kokonaisuutta ja mainitsevat erikseen juontajana toimineen Eero Heinäluoman roolin.

Ministeri Matti Ahteen muistotilaisuus oli tunnelmaltaan hyvin toisenlainen kuin Kallion kirkossa pidetty siunaustilaisuus. Ulkopuolisilta suljettu muistotilaisuus järjestettiin lauantaina iltapäivällä.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kuvaili siunaustilaisuuden tunnelmaa hyvin hartaaksi. Hän kertoo olleensa erityisen vaikuttunut siunauksen suorittaneen Oulun emerituspiispa Samuel Salmen puheesta.

– Piispan muistosanat tulivat läheltä. Niistä näki, että hän oli myös Matin henkilökohtainen ystävä.

Muistotilaisuutta Vanhanen kuvaa puolestaan valoisaksi ja jopa iloiseksi. Tämä olikin Matti Ahteen oma ja hänen puolisonsa Hilkka Ahteen toive.

Entinen pääministeri Matti Vanhanen osallistui siunaustilaisuuteen.

– Hienoa musiikkia ja koskettavia puheita. Juontajana toiminut Eero Heinäluoma sanoi tilaisuuden alussa, että esityksille saa taputtaa. Se ei ole ihan tavallista muistotilaisuuksissa, Vanhanen miettii.

Vanhanen kiittää muistotilaisuuden runsaita puheita. Hän itse tunsi Ahteen lähinnä politiikasta.

– Puheiden kautta sain paljon uutta näkökulmaa, kun myös urheilu- ja oopperaelämä tulivat avattua. Matin näköinen tilaisuus, jossa oli erinomaista pohjalaista lohisoppaa.

"Ei ollut vaikea havaita Matin omaa kädenjälkeä"

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) koki muistotilaisuuden tunnelman hyvin samaan tapaan kuin Vanhanen.

– Oli monella tapaa Matin oloinen ja henkinen tilaisuus. Ei ollut vaikea havaita, että siinä näkyi hänen oma kädenjälkensä.

Kanervan mukaan tilaisuuden luonne sopi Ahteen persoonaan. Kanerva kuvaa häntä valoisaksi tahtoihmiseksi, joka oli kova taitelemaan tärkeäksi kokemiensa asioiden puolesta mutta näki aina suuremmat linjat.

Kallion kirkkoon oli kokoontunut runsaasti väkeä siunaustilaisuuteen.

Myös Kanerva mainitsee europarlamentaarikko Heinäluoman tärkeän roolin tilaisuudessa. Puheista eniten vaikuttivat Ahteen pitkäaikaisen ystävän Kari Nenosen sanat.

– Puheessa karakterisoitiin laajasti Matin toimintaa paitsi yhteiskunnallisena toimijana, mutta myös hänen luonteenpirteitään.

Siunaustilaisuudessa runsaasti merkkihenkilöitä

Aamupäivällä Kallion kirkossa pidetyn siunaustilaisuuden jälkeen Matti Ahde saatettiin viimeiselle matkalle Helsingin Työväentalon, Valtioneuvoston linnan, Eduskuntatalon ja Suomen Kansallisoopperan kautta.

Matti Ahde saatettiin viimeiselle matkalleen eduskuntatalon kautta.

Siunaustilaisuuteen oli saapunut muun muassa entinen presidentti Tarja Halonen sekä hänen puolisonsa Pentti Arajärvi. Kirkkoon saapuivat myös entinen presidentti Martti Ahtisaari sekä hänen puolisonsa Eeva Ahtisaari.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen osallistui puolisonsa Päivi Lipposen kanssa tilaisuuteen. Paikalla olivat myös ulkoministeri Pekka Haavisto sekä Vuokko ja Paavo Väyrynen.

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi saapuivat Kallion kirkkoon Matti Ahteen siunaustilaisuuteen.

Siunaustilaisuuteen osallistui niin paljon ihimisiä, etteivät kaikki mahtuneet kirkossa istumaan.

Eduskunta ja valtioneuvosto kunnioittivat pitkäaikaista eduskunnan puhemiestä ja valtioneuvoston jäsentä suruliputuksella.

Pitkä ura ja kaksi eri ministerinsalkkua

Ahde menehtyi 73-vuoden iässä 20. joulukuuta vuonna 2019. Hän oli syntynyt vuonna 1945 Oulussa. Keväällä 2017 tuli julki tieto, että Ahde oli sairastunut syöpään. Tauti heikensi hänen terveydentilaansa. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle hän kuitenkin vielä osallistui viime joulukuussa.

Myös entinen pääministeri Antti Rinne saapui Kallion kirkkoon.

Matti Ahde toimi pitkällä urallaan muun muassa sisäministerinä ja ympäristöministerinä. Eduskunnan puhemiehenä hän oli vuosina 1987–1989 ja Veikkauksen toimitusjohtajana vuosina 1990–2001. Kansanedustajana hän oli muun muassa sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puoluetoimikunnan jäsen sekä ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja.

Ahde valittiin uudelleen eduskuntaan vuoden 2003 vaaleissa. Tällä kaudella hän oli muun muassa valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja. Vuoden 2011 vaaleissa Ahde ei enää asettunut ehdolle.

Juttua muokattu kello 17.33: Korjattu Matti Ahteen syntymävuosi.

MAINOS

Kommentoi

Jaksamista surunkeskellä Hilkka Ahteelle sekä lapsille sekä muille sukulaisille... kauniit muistot ei koskaan kuole ...sillä näin jaksamme elämässä eteenpäin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image