Kotimaa

Marsalkka oli oikea naistenmies

Mannerheim sekä kenraalit Martin Wetzer ja Hannes Ignatius tervehtivät yleisön joukossa olleita vuonna 1928.
Kotimaa 19.3.2008 0:00
Robert Brantberg
Suomen marsalkka Gustaf Mannerheim oli hurmuri, joka liikkui sulavasti ruhtinattarien, kreivittärien ja paronittarien seurassa. Hänen vaimonsa Anastasia tosin oli "vain" tsaarin seurueen kenraalin tytär. Paroni Mannerheimin naiset olivat älykkäitä ja usein tummaverisiä.

Gustaf Mannerheimin ensimmäinen ihastus oli neiti Jeanne Cotta, italialaisen diplomaatin ja Gustafin tädin tytär. Kauniiksi ja älykkääksi sanottu Jeanne puolestaan oli ihastunut Gustafin vanhempaan veljeen Calleen.

Kadettikouluaikoina Gustaf ihastui kauniiseen kartanontyttäreen Constance Hisingeriin, Jeanne Cottan hyvään ystävään. Vuoden 1882 kesällä Gustaf jopa pääsi vakoilemaan tyttöjen alastonuintia Louhisaaren rannassa.

"Parasta, mitä tiedän, on hyvin harjoitettu ratsuhevonen", 15-vuotias Gustaf kirjoitti pari vuotta vanhemman Constancen ystävänkirjaan. "Ja pahinta huono kyytihevonen."

Juhannuksen jälkeen Gustafin vanhempi sisar Eva - erään tarinan mukaan - yllätti Gustafin ja Jeannen heinäladosta. Jeannen pusero oli auki ja nuorten kädet olivat tietysti sopimattomissa paikoissa.

Gustaf erotettiin Haminan kadettikoulusta vuonna 1886 huonon käytöksen vuoksi. Mitta tuli täyteen, kun Gustaf oli luvatta viettänyt yönsä kaupungissa epämääräisessä maineessa olleen henkikirjoittajan asunnossa, jossa aina oli tyttöjä ja juotavaa.

Gustaf kirjoitti yksityisesti ylioppilaaksi ja päätti pyrkiä Nikolain ratsuväkikouluun Pietariin. Kohentaakseen kielitaitoaan hän vietti kesän kummitätinsä Alfhild Scalonin ja tämän miehen Mihail Petrovitšin maatilalla Kurskin kuvernementissa. Gustaf ihastui tummaan ja räiskyvään Françoiseen, Mihail Petrovitšin tyttäreen tämän edellisestä avioliitosta. Nuoret tekivät pitkiä ratsastusretkiä ja kävivät soutelemassa.

Tärkein nainen Gustaf Mannerheimin elämässä oli Anastasia Arapova, orpo ja varakas kenraalin tytär. Kummitäti Alfhild oli päättänyt naittaa Anastasian Gustafille. Hanke onnistui, olihan paroni Mannerheim komea kaartinupseeri ja aatelinen. Pariskunnalle syntyi kaksi tytärtä, Anastasie 1893 ja Sophy 1895.

Avioliitto ei rauhoittanut Mannerheimia. Vuoden 1895 keväällä hän tapasi Mihailin maneesin ratsastuskilpailuissa kreivitär Jelisaveta Šuvalovan. Seurasi romanssi satumaisen rikkaan, 12 vuotta vanhemman kreivittären kanssa. Myöhempi Mannerheimin huomion kohde Pietarissa oli Mariinski-teatterin nuori lupaava balettitanssijatar Tamara Karsavina.

Suhteet kreivitär Suvalovaan ja nuoreen Tamaraan johtivat Gustafin ja Anastasian eroon vuonna 1902. Anastasia otti lapset kainaloon ja lähti Cannesiin.

Japanin sodan aikana Mannerheimin suhde kreivitär Šuvalovaan jatkui. Kreivitär toimi sairaalanjohtajana Vladivostokissa. Kiinan tiedustelumatkan jälkeen Mannerheim palveli Varsovassa ulaanirykmentin komentajana. Vuonna 1911 hän ihastui ruhtinas Zdislaw Lubomirskin lahjakkaaseen ja vapaamieliseen puolisoon Marieen. Vuoden 1914 keväällä Marie synnytti terveen tyttären, jolla yllättäen oli siniset silmät. Suhde Marieen jatkui, vaikka kirjeenvaihto taukosi, kun Marie joutui pakenemaan Varsovasta saksalaisten alta.

Rintamalla Mannerheim tapasi jälleen kreivitär Jelisaveta Šuvalovan, joka nyt oli sairaanhoitajana Lublinissa. Mariinski-teatterin prima ballerinan Tamara Karsavinan Mannerheim tapasi ainakin vuoden 1917 helmikuun vallankumouksen aikana Pietarissa.

Sisällissodan jälkeen Mannerheimille ja Anastasialle myönnettiin avioero Suomessa. Vuoden 1919 joulun Mannerheim vietti Lausannessa Marie Lubomirskan ja tämän kahden tyttären kanssa.

Helsingissä kenraali Mannerheimin ihastuksen kohde oli kuuluisa sopraano Hanna Granfelt. Eräällä illallisella neiti Granfelt oli innostunut laukomaan totuuksia muista vieraista. Se oli kenraalille liikaa. "Neiti Granfelt matkustaa kahdessa luokassa", Mannerheim sanoi kenraali Hannes Ignatiukselle. "Ääni ensimmäisessä ja käytös kolmannessa luokassa."

Vuoden 1923 alussa Mannerheim matkusti Algeriaan ja Marokkoon suurella Benz-merkkisellä henkilöautollaan. Mukana oli nuori ranskalainen kreivitär Jeanne de Salvert. Matkan jälkeen kenraali Ignatius kehotti: "Kerro Afrikan parhaat nähtävyydet."

"Kreivitär de Salvertin silmät."

Paluumatkalla Intiasta vuonna 1928 Mannerheim teki mutkan Kairon kautta tavatakseen kreivitär de Salvertin. Pariskunta matkasi laivalla Aleksandriasta Venetsiaan. Tuona vuonna ranskalainen kreivitär Virginie Hériot voitti kahdeksan metrin veneellään kultaa Amsterdamin olympialaisissa. Kreivitär kiersi veneellään maailmaa ja osallistui myös Hangon regattaan, jossa hän tapasi Mannerheimin. Kenraali kutsui kreivittären huvilalleen.

"Hän sai minut hetkeksi katumaan, etten valinnut laivastoa", ratsuväenkenraali Mannerheim sanoi Ignatiukselle.

Pariisin vuoden 1934 ilmailunäyttelyssä Mannerheim nähtiin yhdessä miss Ranskan, pitkän ja kauniin Yvette Labroussen kanssa. Kahden vuoden kuluttua he tapasivat Britannian kuninkaan Yrjö V:n hautajaisten yhteydessä.

Huhuttiin, että Yvette seurusteli maailman ehkä rikkaimman miehen Aga Khanin kanssa. "Haluaisin mielelläni tutustua ruhtinaan ratsastustalleihin", Mannerheim sanoi. "Hänellä on kuulemma maailman hienoimmat hevoset." Mannerheim tapasi Aga Khanin ja Yvette Labroussen Bombayssa uuden vuoden 1937 vastaanottajaisissa hotelli Taj Mahalissa.

Presidentti Gustaf Mannerheim tapasi vuoden 1946 lopulla Pariisissa elämänsä viimeisen merkittävän naisen. Hän oli kreivitär Gertrud Arco-Valley, pankkiiriveljesten Jacob ja Marcus Wallenbergin 50-vuotias sisar. "Kreivitär Arco on hyvin charmikas", Mannerheim sanoi. "Meillä oli oikein hauskaa. Enhän ole koko sodan aikana ollut yhdessä kenenkään daamin kanssa."

Kreivitär Arco vieraili myös Suomessa Mannerheimin maatilalla. "Olen iloinen hänen vierailustaan", Mannerheim sanoi. "Siitäkin huolimatta, että juorueukot keittävät kokoon kaikenlaista 80-vuotiaan ukkopahan tekemisistä."

Vuoden 1948 kevään Mannerheim vietti Luganossa, Pohjois-Italiassa ja Monte Carlossa kreivitär Arcon seurassa. Mannerheim sairastui vuoden 1951 alussa vakavasti Val-Montissa, jossa hän viimeisteli muistelmiaan.

Hän kuoli Sveitsissä tammikuun 28. päivänä. Suomen ulkoministeriössä ihmeteltiin laskua, jonka kreivitär Arco oli lähettänyt marsalkan hoivaamisesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Punaisten lasien läpi katsottuna mies joka ravaa ympäri maailmaa naisten perässä on homo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tämän jutun motiivi oli? Oliko tämä Pohjois-Korea tyylistä "oikeaoppista" propagandaa vastauksena viime päivien Mannerheim kohulle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli oikeaan aikaan tämä tarina. Nyt ne kansalaiset jotka ovat arvostelleet mattia ja ilkkaa huomaavat sen että he tekevät tekevät ahkerasti sitä työtä johon ovat sitoutuneet ja perinteet velvoittaa. Palkankorotuskin oli kohtuullinen siihen nähden mitä on touhuttu ja saatu aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuin tässä yritettäisiin puolustella Mannerheimin heteroseksuaalisuutta Uralin perhosen aiheuttaman kohun takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan joku taas henkilökohtaisesti loukkaantunut, kun telkkarin nukkesadun satumarsalkalla oli miespuolinen rakastaja? En oikein muuten ymmärrä tämäntyyppisen juorulehtiuutisen julkaisemista. Animaation nostattamat reaktiot kertovat paljon enemmän Suomesta ja Mannerheimista kuin animaatio itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En nyt oikein ymmärrä jutun pointtia... Kirjoittaja tässä nyt oikein puolustelee ja osoittelee, ettei Marski mikään homo ollut. Antaisivat asian olla. Ei sitä tarvitse kuolleen miehen naistenkaatotaidoilla rehvastella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image