Kotimaa

Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thai­poi­mi­joi­ta tuli Suomeen jälleen liian vähän

Elintarviketyöntekijä Supatra Thonpao Thaimaasta pakkasi pakastemansikoita laatikoihin Arctic Internationalin tuotantotiloissa Sotkamossa.
Kotimaa 22.7.2019 6:00
Tanja Nuotio

Thaimaalaiset poimijat koluavat jo etelän metsiä, kun pohjoisessa vasta aloitellaan marjasesonkia. Päivän saalis voi yhdellä marjayrityksellä olla 10 000 laatikkoa mustikkaa, mutta lisää saisi tulla, koska marjalle olisi nyt kysyntää.

Luonnonmarja-alan yritysten mukaan marjoille olisi nyt markkinoilla kysyntää, mutta mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin.

– Vaarana on, että marjaa ei saada tarpeeksi kerättyä kysyntään nähden nykyisellä poimijamäärällä, vaikka marjaa metsässä olisikin, kainuulaisen marjayrityksen Arctic International Oy:n toimitusjohtaja Janne Naapanki harmittelee.

Kainuun Sanomat uutisoi 10.7., että Suomeen tulee tänä kesänä hieman päälle 2 400 thaimaalaista metsämarjanpoimijaa. Määrä on suunnilleen sama kuin viime vuonna. Vielä vuonna 2015 poimijoita tuli noin 4 000.

– Tämä on ikävä juttu. Meillä olisi tarve saada satoja poimijoita lisää nyt tulleiden satojen thaimaalaisten lisäksi. Myynti kasvaa ja kasvaisi vielä enemmän, jos saisimme raaka-ainetta.

Lappilaisen Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo vahvistaa, että poimijoita ei ole saatu riittävästi. Hänen mukaansa tilanne on ollut jo 15 vuoden ajan sama: yritys ottaisi enemmän, mutta asia ei ole sen käsissä. Polarica tuo Suomeen nyt noin 600 thaimaalaista poimijaa.

Sotkamossa marjayritystä pyörittävä Janne Naapanki on joutunut miettimään uusia vaihtoehtoja, jotta marjaa saadaan jatkossa riittävästi.

– Suomen kiintiö on ollut kaksi kesää 2 500, mikä on liian vähän. Pystyisimme kyllä sijoittamaan markkinoille enemmän suomalaista alkuperää olevaa marjaa, Kristo sanoo.

Naapangin mukaan kysyntää olisi sekä kotimaassa että ulkomailla mustikalle, lakalle ja puolukalle. Marjaa kysytään sellaisenaan ja jalostettuna: pakasteena, soseena ja hillona.

Poimijat etsivät mustikkaa nyt ihan etelässä

Marjasesonkia vasta käynnistellään Pohjois-Suomessa. Sitten kun sesonki on kuumimmillaan, sotkamolaisyritykseen tuodaan yhden päivän aikana metsästä jopa 10 000 laatikkoa mustikkaa. Marjasaaliin keräävät pääosin thaimaalaiset ammattipoimijat.

Janne Naapanki on kuitenkin joutunut miettimään vaihtoehtoja, jotta marjaa saadaan jatkossa riittävästi.

– Me yritämme kovasti saada ensi kesäksi poimijoita muistakin Aasian maista kuin Thaimaasta. Se on tärkeä asia meille.

Marjasesonkia vasta käynnistellään Pohjois-Suomessa. Sitten kun sesonki on kuumimmillaan, kainuulaiseen Arctic Internationaliin tuodaan yhden päivän aikana metsästä jopa 10 000 laatikkoa mustikkaa. KUVA: Kimmo Rauatmaa

Jukka Kristo muistuttaa, että poimijamäärästä ei päätä yksin Suomen valtio, vaan ratkaisuja tekee myös Thaimaa. Kristo ei syytä Suomen viranomaisia, että asioita olisi hoidettu huonosti.

Polarican 600 poimijasta ensimmäiset saapuivat viime viikolla, mutta nyt tiistaihin tai keskiviikkoon mennessä kaikki ovat jo Suomessa. Hieman yli puolet lähtee Lappiin poimimaan hillaa ja osa aloittaa Etelä-Suomessa mustikalla. Kriston mukaan mustikkaa on alkanut löytyä.

Arctic Internationalin poimijat ovat juuri saapuneet. He ovat aloittaneet työn Etelä-Suomessa ja etenevät kohti pohjoista. Pohjoisessa mustikat eivät ole kypsiä kunnolla vielä pariin viikkoon.

Marjabisnes on noin 250 miljoonaa vuodessa

Luonnontuotealan valtakunnallisen järjestön Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo, että marjayritysten liikevaihto on ollut viime vuosina noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

– Koko luonnontuotealalla sienet ja yrtit mukaan lukien on kasvumahdollisuutta. Suomella on ainutlaatuisen puhdas ympäristö. Runsaat vesivarat ovat tärkeä tekijä, sillä veden saatavuus alkaa olla maailmalla iso ongelma.

Suomen marjoista valtaosa jää poimimatta. Karkea arvio on, että vain alle 10 prosenttia otetaan talteen.

Koska noin 90 prosenttia jää poimimatta, Arktiset Aromit on aloittanut Marjakaveri-kampanjan Facebookissa. Sen tarkoituksena on auttaa marjastuksesta kiinnostuneita löytämään toisiaan ja sopimaan yhteisiä marjaretkiä. Paikallisryhmiä on perustettu jo ainakin Tampereelle ja Helsinkiin.

Hallitusohjelmassa poimijoiden aseman turvaaminen

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että luonnonmarjanpoimijoiden asema turvataan lainsäädännöllä.

Suomeen on tullut thaimaalaisia marjanpoimijoita vuodesta 2005 lähtien, mutta vasta nyt on suunnitteilla laki, joka määrittelee poimijoiden työtä ja kohtelua.

Thaimaalainen Somcai Nabanrung korjasi pakastekonttia Arctic Internationalin varastossa Sotkamossa. Yrityksen thaimaalaiset marjanpoimijat ovat juuri saapuneet Suomeen, mutta aloittaneet työt vasta Etelä-Suomessa.

– En pysty sanomaan aikataulua, koska hallituksella on isompia asioita hoidettava ensin. Jos lainsäädäntö halutaan saada ensi kaudeksi voimaan, se täytyy valmistella syksyn ja talven aikana, hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä toteaa.

Vielä nyt poiminta tapahtuu jokamiehenoikeuksiin ja alan aiesopimukseen perustuen. Thaimaalaiset tulevat maahan Suomen myöntämillä Schengen-viisumeilla, ja heillä täytyy olla myös Thaimaan myöntämä lähtölupa.

Soraisen mukaan laki turvaisi poimijoiden asianmukaisen kohtelun ja ansiomahdollisuudet paremmin. Aiesopimus on hidas reagoimaan mahdollisiin epäkohtiin, koska seuraamukset yrityksille kohdistuvat vasta seuraavaan poimintakauteen.

– Jos olisi selkeästi laissa säädetty, mille viranomaiselle valvonta kuuluu ja kun tällä viranomaisella olisi tarkoituksenmukaiset resurssit, valvonta ja seuranta olisivat tehokkaampia.

Mustikka kypsää vasta etelässä

Lakkaa pääsee poimimaan jo koko maassa. Hallavaurioita on paikoin Kainuussa ja Lapissa.

Muualla maassa lakkasato näyttää hyvältä: Esimerkiksi Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa tulossa hyvä lakkasato, marja on hyvälaatuista ja isoa.

Mustikka on kypsää vasta Etelä-Suomessa. Mikkelin korkeuksilla ja siitä pohjoiseen koneella poimiminen on vielä kyseenalaista, kun raakiletta tulee mukaan.

Mustikkasato on kaikkiaan vielä arvoitus, mutta siitä on tulossa parempi kuin viime kesänä, jolloin pitkä hellekausi aiheutti täystuhon.

Jos sää nyt säilyy lämpimänä ja aurinkoisena, niin koko maassa Mikkelistä ylöspäin mustikat alkavat kypsyä vauhdilla. Jos nyt alkaa pitkä kuiva kausi, se voi pienentää satoa.

Puolukka kypsyy vielä koko maassa. Pohjoisessa puolukka on vielä täysin raakileena.

Lähde: Arktiset Aromit: Tilanne perjantaina 19.7.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Hetkinen. Millä viisumilla nämä thaimaalaiset työskentelevät yritykselle? Sillä marjanpoiminta viisumi oikeuttaa vain ja ainoastaan luonnonmarjojen poimintaan ei niiden jatkokäsittelyyn saatikka muun työn tekoon. Tämä asia täytyy selvittää perinpohjin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat tottuneet poimimaan omat marjansa, kaupunkilaiset saavat maalla asuvien avustuksella marjoja.Mutta kun ruvetaan tekemään vienti tuotetta ei suomalaiset jotka pääasiassa nyky politiikan seurauksena asuvat kaupungeissa poimi marjoja.Onko tähän sitten ratkaisu tuoda köyhemmistä maista halpa työ voimaa,jos koko suomi ois asuin kelpoinen löytys poimioita.Myöskin ostajat kieltäyty joku vuosi takaperin ostamasta suomalaisten poimimia marjoja ,ehkä he olisivat joutuneet maksamaan markina hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessakin pitäisi jokamiehenoikeutta tiukentaa. Liikkuminen toisen maalla pitäisi kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäs johtuu tämä, että Thaimaa vähensi poimijoitten määrää tuhannella? Eikö tämä ole aiheellinen kysymys? Poimijoita kohdeltiin huonosti ja monet velkaantuivat. Nyt edelleen poimijafirmat vaativat määrien nostamista. Mikä on muuttunut? Ei mikään. Thaimaan olisi aiheellista lopettaa viisumeiden anto kokonaan.
Aiesopimuksessa, sen enempää kuin missään muussakaan sopimuksessa ei ole huomioitu sitä, että jokamiehenoikeutta ei ole tarkoitettu organisoituun marjanpoimintaan ja marjafirmojen käyttöön. Yksityisillä maanomistajilla on oikeus päättää omista maistaan. Jokamiehenoikeus ei ole laki, vaan maantapa, jota marjafirmat väärinkäyttävät omiin tarkoitusperiinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmoista se on, "kyllä bisnes pyörisi", jos joku tekisi työtkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama virsi joka vuosi, kun suomalaisista on tullut kaiken kehityshuuman keskellä laiskoja. Tosin koskaan ei saada kaikkia marjoja eikä riittävästi varsinkaan, jos mietitään yrittäjän vinkkelistä. Yrittäjähän haluaa saada riittävästi tuloja ja vähän enemmänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lehdet jatkuvasti hehkuttavat marjabisnestä ? Marjaparonit ovat ainoat hyötyjät, paikkakunnalle jää vain roskat. Keräämättä jäävät marjat jäävät edelleenkin keräämättä, kun thait keräävät vain ne lähimetsät, jotka muutenkin tulisivat poimituiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta on kun poimii ja myy marjat kuluttajille itse netin markkinapaikoilla. On suorastaan pöljyyttä viedä marjoja pilkkahintaan marjafirmoille, kun jokainen poimittu kilo menee kuin kuumille kiville moninkertaiseen hintaan suoramyynnillä. 25€ kilo olen pyytänyt hillasta ja 8€ kilo olen pyytänyt puhdistetusta mustikasta ja kaikki on myyty sitä mukaa kuin ehtii poimia ja puhdistaa. Vuodessa tulee sen verran hyvät lisätulot, että ei tarvitse muita töitä etsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on siitä kiinni että saako kunnon hintaa marjoista!! Jkainen joka on marjassa käynyt tietää, että se on kovaa työtä. Omaan tarpeeseen ei lasketa hintaa mutta myyntiin ja toisille jotka tekevät siitä bisnestä niin ei kannata myydä eurolla tai parilla.
Kyllä pomijoita on kunhan vaan hinta tulee kohilleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poiminpa muutama vuosi istten pari ylimääräistä ämpärillistä mustikoita kun oli hyvä apaja. Perkkasin ne ja tarjosin naapurin vanhalle pariskunnalle ilmaiseksi, eivät enää kykene itse marjaan. Ei kelvannut. Tarjosin sitten siskolleni Ouluun, ilmaiseksi. Ei kelvannut. Nyt ovat lojuneet kauan pakastimessa, tuskin ainakaan vitamiineja niissä on. Itsellä kuluu hitaasti kun vain puuron sekaan osaan laittaa. Mustikkaviiniäkin yritin tehdä, mutta tuli home ja pilasi kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos thaimaalaisetkaan eivät halua tulla tänne poimimaan niin ehkä syynä saattaa olla samat asia miksi suomalaisetkaan eivät halua niitä poimia näille yrityksile?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyse ole siitä etteikö Thaimaasta olisi halukkaita. Kyse on siitä että em. maan hallitus on pienentänyt Suomeen pääsevien poimioiden määrää. Syynä on ollut julkisuudessakin olleet tapaukset poimioiden huonosta kohtelusta joita on käsitelty Suomen oikeuslaitoksessa. Thaimaan hallinto veti ko. syistä "herneen nenään" ja aivan aiheellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin vasta hillassa ja suo niin täynnä keltaista marjaa ettei tiennyt mihin kohtaan voisi jalkansa laittaa, sama tilanne kankaalla - täysin sininen metsä, kyllä luonto on reilulla päällä. Nyt vitamiinit ja flavonoidit yms. pursuaa suupielistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marjojen poimijoille kunnon palkka! On epäeettistä maksaa raskaasta työstä pilkkahinta. Niillä, jotka ostavat marjansa on varaa maksaa niistä muutama euro enemmän, kunhan raha menee poimijoille, eikä yrittäjän taskuihin.
Suomalaisille poimijoille myös kunnon hinta marjoista, niin riittää teollisuudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan turha itkeä, ettei poiminta kiinnosta. Mustikkasankosta kun maksaa oikean hinnan, niin alkaa tulla marjaa. 15€ on sopiva, ei nykyinen 5€. Omaan käyttöön poimitaan marjat ja näkyy poimijoita metsissä käyvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vähän erikoinen tunne, kun oma metsä vilisee thaimaalaisia marjanpoimijoita. Että jossain joku vetää överituloja sillä, että poimituttaa orjapalkalla marjat minun metsästäni. On aivan oikein, että tähän aletaan kiinnittämään huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Thaipoimijoita on 2 euron tuntipalkalla hommisa. Hyvin mä tienaan tällä ja ymmärrän myöskin, että suomlaiset eivät lähde tuollapalkalla töihin koska ei näillä elinkustannuksilla tietenkään mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
6:00
Ravimies Lintilä palasi tuttuun työpaikkaan ja puhuu etätyön puolesta – "Laitosten siirto maakuntiin on hyödytöntä" Tilaajille
26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
12
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Oopperajuhlien ketun apulaisesta tuli isona tiede- ja kulttuuriministeri: Hanna Kosonen haluaa, että lapset kaikkialla Suomessa saavat kulttuurikokemuksia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image