Kotimaa

Maksutapojen mullistus kohtaa jo laskut: Lindorff ja start up -yhtiö lupaavat laskut kännykkään

Kotimaa 10.1.2018 11:00 | Päivitetty 10.1.2018 11:18
Markku Uhari

Sovelluksen halutaan tuovan vaihtoehdon e-laskujen maksamiselle. Uusia maksutapoja on kehitetty paljon mobiililaitteisiin viime vuosina.

Helsinki

Suomessa on jälleen tulossa markkinoille uusi sovellus raha-asioiden hoitoon.

Luotonhallintayritys Lindorff lanseerasi keskiviikkona suomalaisen start up -yhtiö Kleverin kanssa yhteistyönsä, jonka seurauksena voi kaikki laskut saada jatkossa omaan kännykkään. Yhtiöt lupaavat, että laskujen maksaminenkin onnistuisi Klever-sovelluksella vaikka sormenjälkitunnisteella.

- Kaikki maksajan laskut voi saada yhteen sovellukseen, kertoo Lindorffin kaupallinen johtaja Juho Ylinen Lännen Medialle.

Varsinaisen sovelluksen takana olevan Kleverin teknologiajohtaja Jyrki Juuti kertoo, että yhtiön tavoitteena on vähentää paperilaskujen määrää. Lindorffin mukaan Suomessa käytetään paperilaskua edelleen laajasti.

Samalla sovelluksen halutaan haastavan sitä, miten suomalaiset suhtautuvat e-laskuihin.

Suomalaispankkien kehittämä e-laskujärjestelmä on toistaiseksi suosituin tapa maksaa laskut. E-laskut otettiin käyttöön Suomessa 2000-luvun puolessavälissä.

Pankki- ja vakuutusalan edunvalvontajärjestön Finanssiala ry:n säännöllisesti teettämän Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista saa e-laskuja verkkopankkiinsa.

Toisaalta tutkimuksessa on huomattu, että mobiililaite, kuten älypuhelin tai tabletti, on yhä suositumpi tapa hoitaa maksuliikennettä. Kesäkuussa julkaistussa Finanssialan tutkimuksessa arvioidaan, että puolet verkkopankkien käyttäjistä käyttää mobiililaitteita tois- tai ensisijaisesti.

- E-lasku ei ole niin kuluttajaystävällinen kuin se voisi olla. Sehän on aika vanha formaatti, Juuti sanoo.

Lindorffin Ylinen ei kuitenkaan väitä, että e-laskua oltaisiin varsinaisesti syrjäyttämässä.

- Olemme halunneet löytää keinoja, joilla helpottaa maksajan arkea. Nyky-yhteiskunnassa kuluttajalla on eräpäivänä muutakin tekemistä kuin laskujen maksaminen, Ylinen toteaa.

Älypuhelin muuttanut maksamista

Uusia maksumenetelmiä on tullut markkinoille useita viime vuosina, mikä näkyy osin myös korttimaksamisen suosion kasvussa.

Maksumenetelmät, kuten syksyllä Suomeen saapunut Apple-teknologiayhtiön Apple Pay ja Danske Bankin käyttämä Mobile Pay, voivat hyödyntää maksajan käyttäjätiliin liitettyä debit- tai credit-korttia. OP Ryhmän asiakkailla on vastaavasti käytössään Pivo-mobiilisovellus.

Suomen Pankki, joka tilastoi suomalaisten maksuliikettä, ei tämän vuoksi osaa tarkasti sanoa, kuinka paljon vaihtoehtoisia maksutapoja käytetään. Korttimaksaminen kasvoi vuonna 2016 noin 8,2 prosenttia edellisvuoden tasosta. Korttien lähimaksuominaisuuden käyttömäärät kasvoivat samassa ajassa viisinkertaisesti.

Myös suoraan maksuliikenteeseen on tullut uutta teknologiaa. Mobile Payn rinnalle on tullut myös suoraa pankkisiirtoliikennettä tarjoava Siirto-palvelu.

MAINOS

Kommentoi

Eipä ole älykännykkää, lähettäkää vaikka telefaxilla tai lennättimellä. Älypuhelin maksaisi sen lähetettävän laskun verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän asiakaskuntamme ja reskontramme ( ent. Pienviljelijä Korhonen) tervehtivät uudistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:22
Vaalan uusi vankila rakennetaan kylän ulkopuolelle Tervareitti
13:18
Hehku Kauppaa koskevat yt-neuvottelut päättyivät – liikkeiden toiminta loppuu kevääseen mennessä, Oulussa kaksi myymälää
13:15
Poliisin uusi rekisteri kokoaa tietoa uhkaavasta käytöksestä ja "hiljaisista signaaleista" – Turun iskun kaltaisten tapahtumien ennakointi paranee
12:49
Oulun poliisi: Joulun menoliikenteen ruuhka alkaa perjantaina – kauppojen parkkipaikoilla pelti kolisee
12:37
Teollisuudelle aiempaa isompi siivu ruokarahoista, tuottajien ja kaupan osuudet pienentyneet – raaka kilpailu on auttanut kuluttajia mutta tuottajia ahdistaa
12:02
Tuore selvitys ruuan hinnan kehityksestä herätti kritiikkiä – ETL: Vertailu antaa vain rajatun kuvan ruuan hinnasta
11:51
Kaupunki hakee rahoitusta OuluBotille – tekoälyllä halutaan parantaa palvelujen laatua
49
Isokatu ja Kirkkokatu kaksisuuntaisiksi – Oulun kaupunki investoi ensi vuonna liikenteeseen ja ympäristöön 19 miljoonaa euroa
16
Oulu sitoutuu päästövähennyksiin – tavoitteena hiilineutraali sähkön- ja lämmöntuotanto vuoteen 2050 mennessä
15
Kirkko ennakoi jäsenenmääränsä tippuvan pian 70 prosenttiin – Yhä useampi kirkkoon kuuluvista vanhemmista ei halua lastaan kastettavan
15
Yön uutiskooste: Talousahdinkoon joutuneet maatilat joutuvat ottamaan pikavippejä, joulupaketin ehtii lähettää vielä tänään
14
Oululainen mies iski salaattibaarissa Tikkurilassa – mieheltä löytyi myös iso keittiöveitsi
12
Valtuusto nuiji päätöksen: Oululaisnuoret saavat maksuttoman ehkäisyn käyttöönsä alkuvuoden aikana
12
Oulun uusi lentokenttähotelli odottelee nyt kaavaa – 175 huonetta ja kahdeksan kerrosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

TALOUSKASVU HIIPUU ENSI VUONNA

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

on, osaatko laskea kuinka paljon Alahuhta on maksanut muiden eläkeitä eläkemaksuina kun hänelle on kertynyt noinkin hulp... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image