Kotimaa

Mäkikotka Toni Nieminen sai postia Meksikosta maan­jä­ris­tyk­ses­tä selvinneeltä naiselta – "Kirje veti ihon kananlihalle"

Kotimaa 3.8.2018 8:01
Riikka Aaltonen
Toni Nieminen pääsi lukemaan hänelle osoitettua kirjettä, joka saapui alun perin Kalevan toimitukseen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Kun Toni Nieminen voitti olympiakultaa, hän muutti meksikolaisnaisen elämän suuntaa.

Helmikuun kuudestoista päivä Chalcossa, Meksikon keskiosassa järisi maa. Matalat talot sortuivat Catalina Zumarraga Camachon kotilähiössä. Samana päivänä, 26 vuotta aiemmin, hän katsoi perheensä kanssa televisiosta, kuinka hänen tuntematon suomalainen ikätoverinsa voitti 16-vuotiaana suurmäen Albertvillessa.

Toni Nieminen lukee Meksikosta saapunutta kirjettä Oulussa. Maanjäristyksestä selvinnyt Camacho oli päättänyt kertoa, mikä merkitys Niemisellä oli hänelle ollut.

– Kirje veti ihon kananlihalle. Vaikka urheilu luo vahvoja tunteita, en urheilijana miettinyt, miten omat suoritukseni vaikuttavat muihin, Nieminen sanoo.

”Vuosien aikana mielikuva 16-vuotiaasta sinusta on ollut mielessäni aina, kun jokin asia on houkuttanut minua pahoille teille. Olen saanut sinusta voimaa toimia oikein maassa, jota riivaavat köyhyys, rikollisuus, huumeet –  ja maanjäristykset”, Camacho kirjoittaa.

Nuori Toni Nieminen keräsi nopeasti ihailijoita myös kotimaassaan. Muutos tavallisesta lahtelaisesta teinistä mediahuomion keskipisteeksi oli raju. Samalla suhde urheiluun muuttui aiempaa suorituskeskeisemmäksi. Paineet vaikuttivat suorituksiin.

– Huipputasolla on vastuussa itsensä lisäksi myös sponsoreille ja maajoukkueelle. Kun urheilija tunnistetaan kaduilla, hän elää jatkuvasti omien onnistumisten ja epäonnistumisten kanssa myös siellä, Nieminen sanoo.

”Kun olit 16-vuotias ajattelin, ettet tarvitse mitään. Nykyisin pelkään, että idoleiksi nostetuista nuorista tulee yleisönsä itsekkään rakkauden uhreja. Olen pahoillani, että lähetän tämän kirjeen vasta nyt”, kirjoittaa Camacho.

Nieminen kokee, että suomalainen olympiavoittaja on kotimaassaan aina julkisuuden henkilö. Hän pyrkii itse näkemään tämän mahdollisuutena.

– Asian kääntöpuoli on se, että on muiden silmissä aina ensisijaisesti olympiavoittaja. Ymmärrän, että se voi tuntua myös kivireeltä.

Nieminen on keskustellut kirjeestä kotiväkensä kanssa. Hän ei aio miettiä vastausta ennen kuin on ehtinyt sulatella tekstin sisällön täysin.

– Tämä sai ymmärtämään, että urheilussa parasta ovat tarinat ja niiden synnyttämät tunteet.

Toni Nieminen

43-vuotias uransa lopettanut mäkihyppääjä.

Voitti Albertvillen talviolympialaisissa suurmäen kultaa ja normaalimäen pronssia. Oli lisäksi mukana kultaa hypänneessä joukkueessa.

Voitti vuonna 1992 myös Keski-Euroopan mäkiviikon ja mäkihypyn maailmancupin kokonaiskilpailun.

Falunin MM-kisojen normaalimäen viides vuonna 1995.

Edusti viimeistä kertaa Suomea arvokisoissa Salt Lake Cityn olympialaisissa vuonna 2002.

Työskennellyt ammattiurheilu-uransa jälkeen muun muassa MTV3-kanavalla mäkihyppylähetysten asiantuntijakommentaattorina.

Toiminut ravihevosten valmentajana ja ohjastajana. Ohjastajanuralla yhteensä 707 ravilähtöä totosijoin 38–51–50.

Aloitti tämän vuoden keväällä mäkihyppääjä Julia Kykkäsen valmentajana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Jokainen varmaan ymmärtää että kirje on todennäköisesti huijaus tai sitten ihan vitsinä kirjoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus pienetkin satunnaiset tapahtumat vaikuttavat meihin loppuelämämme ajan. Saati sitten näkyvän urheilusankarin uskomaton suoritus nuorella iällä. Esimerkin voima on suuri ja kantava meille kaikille ja palaamme aina ajatuksissamme tuohon tapahtumaan, joka voimaannutti meitä. Joskus se voi olla yksi kannustava lausahdus, joka jää mielen pohjalle voimavaraksi.
Vastauskirje on varmasti tärkeä tälle kirjoittajalle, joka halusi ilmaista kiitollisuutensa hienolla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin amerikkalaisena vankasti uskoisin että on huijaus-kirje ja ehkä hyödyllisen edun tavoittelemiseksi, siis rahan kerääminen. Mexiko on nykyään aika hurja maa ja kaikkia tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin suomalaisena hiukan huvittaa, ettei amerikkalaisena osaa edes Mexicoa kirjoittaa oikein. Lopettakaa nyt sieltä Karjasillalta se trollaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tonza on positiivinen vaikkakin elämä on osannut koetella huonommallakin kintaalla. Etiäppäin se on vaikka nokilleen lentäs.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmiset palvovat noita urheilijoita? Ei ole maamme kansantalous nousut yhtään, vaikka kuinka urheilijat urheilisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää paikkaansa, ei heillä ole muuta tarkoitustako se, että ehkä he ovat uran aikana nuorisolle ja miksi ei vanhemmallekin esimerkkinä ja laittavat mahdollisesti ihmiset liikkumaan enemmän, joka taas hyödyttää Suomen kansantaloutta ja terveyttä positiivisella tavalla. Ei kai niistä muuten mitään hyötyä ole, kaiken maailman turhakkeita kaikki tyyni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toni Nieminen oli tähdenlento, sen jälkeen mennyt vaihtelevasti. Tonilla on monen entisen huippu-urheilijan tapaan raha-asiat olleet pitkään rempallaan, piikki auki ulos-ottomiehen suuntaan. Raha- ja parisuhde ongelmiaan hän on itse auliisti kuvaillut tasaiseen tahtiin eri meedioissa. Lienee tämäkin jonkin sortin yritys saada lehdeltä / meedioilta juttupalkkioita. Uskoisin asian olevan enemmänkin näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä uskoisin etteivät meediot maksa juttupalkkioita, mutta onhan tässäkin jo moni tietäjä osannut kertoa asian todellisen laidan. Toni on kyllä hieno urheilija ja kovan elämänkoulun käynyt ihminen. Välillä ehkä liian avoin meille sulkeutuneille suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku pilailumielessä lähettänyt tämän kirjeen Tonille. On paljon todennäköisempää kuin se että joku oikeasti katsoisi Maksikossa mäkihyppyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiukka etukeno - siinä mäkihypyn salaisuus. Näin pelkisti urheiluasiantuntija Jore Tanelissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitini oli Matti Nykänen fani aina, äiti näki ihmisen, vaikka hyppäsi "sumusta sumuun". Kiitos äiti ja matti, aamen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi et usko? Epäiletkö kaikkea? Niemisellä oli aikansa loistavana urheilijana, siihen kuvaan ei pitäisi sotkea hänen myöhempiä edesottamuksiaan. On maailmassa kummempiakin idoleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image