Kotimaa

Mag­neet­ti­me­dian juu­ta­lais­kir­joi­tuk­sia puidaan ho­vioi­keu­des­sa

Kotimaa 16.9.2014 18:57
Kaleva

Rovaniemen hovioikeus alkoi tiistaina käsitellä Magneettimediassa julkaistuja juutalaisvastaisia kirjoituksia Oulun käräjäoikeuden tiloissa.

Juha Kärkkäinen vaatii hovioikeutta hylkäämään hänelle käräjäoikeudessa langetetun 90 päiväsakon tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeus katsoi viime syksynä, että Magneettimediassa ja sen nettisivuilla julkaistiin 2012–2013 kolme artikkelia, joissa panetellaan ja solvataan juutalaisia. Kärkkäinen toimi ilmaisjakelulehden päätoimittajana ja tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen Oy:n hallituksen jäsenenä sekä toimitusjohtajana.

Kärkkäisen mielestä hänen julkaisemiensa artikkeleiden kirjoittajien äärimielipiteitä kuvaavat tekstit kuuluvat perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa turvatun sananvapauden piiriin.

Syyttäjä vastustaa syytteen hylkäämistä ja vaatii, että sakkotuomio korotetaan ehdolliseksi vankeudeksi. Hänen mukaansa Juha Kärkkäinen on jatkanut juutalaisten parjauskampanjaa vielä syytteen nostamisen jälkeenkin, eikä J. Kärkkäinen ole yhtiönä puuttunut siihen.

J. Kärkkäinen Oy vaatii hovioikeutta kumoamaan, jättämään tuomitsematta tai alentamaan 45 000 euron yhteisösakkoa, jonka käräjäoikeus sille langetti. Kyseessä oli ensimmäinen suomalaisessa tuomioistuimessa sananvapausrikoksesta langetettu yhteisösakko.

Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona. Silloin ääneen pääsee Juha Kärkkäinen.

Lue lisää 17.09.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Herää kysymys miksi magneettimediassa pitää puhua potaskaa juutalaisista ja juutalaisuudesta? Miksi syytetty ei puhu lestadiolaisista, kun on annettu ymmärtää hänen olevan kallellaan sinne suuntaan. Olisi mielenkiintoista lukea eräistä ongelmista, mitä tähän liikkeeseen yhdistetty. Kärkkäinen on ollut boikotissa kirjoituksien takia ja sama linja jatkuu myös tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä juutalaisista, aivan kuten ihan jokaisesta ryhmästä, pitää saada kirjoittaa koska "Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa
"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa sananvapaus toimii sillä tavalla, että ihmisellä on oikeus tuoda julki mielipiteensä vapaasti - mutta jälkikäteen viranomaiset voivat sitten halutessaan rangaista sisällöstä kohtalaisen ympäripyöreiden lakien perusteella. Sananvapauttamme voisi kuvailla vaikka sanonnalla: Se ei pelaa, joka pelkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finlex:

"Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Tällainen ilmiö on olemassa. Nyt se täytyy tunnistaa ja tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asian tekee hyvin ongelmalliseksi se että aihepiiriin kuuluvia käsitteitä sekoitetaan tahallisesti propagandasodassa.
Esimerkiksi juutalaisvastaisuus, sionismin vastaisuus ja antisemitismi ovat täysin eri asioita, osin jopa täysin vastakkaisia.

Juutalaisuusvastaisuus on luokiteltavissa lähinnä kansallis-vihamielisyydeksi, mutta osittain myös rasismiksi..

Sionismi on rasistinen uskonnollinen suuntaus joka tekee syvää pesäeroa seemilästen kansojen välille. Sionismin perustelut ovat lähinnä uskonnollisia. Sionistit ja heidän tukijansa pyrkivät aktiivisesti osoittamaan että kaikki sionismin (eli rasismin vastaisuus) on juutalaisvastaista, eli toisella tavalla rasistista. Toisaalta sionismi on saanut vastustajia ihan uskonnollisinkin perustein mm. kristittyjen että islamilaisten taholta.

Anti-semitismi on sekä rasistinen että kansallisvihamielinen suuntaus jonka kohteena ovat kaikki seemiläiset, niin arabit, juutalaiset kuin muutkin seemiläiset kansat tai heimot. Tämä ilmiö on elänyt aikoinaan vahvana Kolmannessa valtakunnassa, mutta ymmärrettävästi se ei ole saanut jalansijaa esim. arabien ja juutalaisten välisessä vastakkainasettelussa.

Näitä kolmea vastakkaisutta on sittemmin sekoitettu propagandasodassa aivan tarkoitushakuisesti. Minulle on syntynyt sellainen käsitys että sillä tavalla on käynyt myös tässä Kärkkäisen tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on sananvapaus? Saudi-Arabiassa ja Pohjois-Koreassa on sananvapaus niin kauan kun puhut hyväksytyistä aiheista. Mainituista maista molemmissa on kielletyä esimerkiksi puhua pahaan sävyyn hallinnosta.

Onko sananvapaus sitä, että hallinto määrittelee meille ihmisille aiheet mistä sopii puhua ja mihin sävyyn? Jos se sananvapaus on sitä, niin sanotaan se sitten ääneen, että Suomen sananvapaus poikkeaa vaikkapas Saudi-Arabian sananvapaudesta siten, että meillä ei saa sanoa näin, mutta näin saa ja sävy pitää olla hallinnon hyväksymä sävy.

Tottakai sananvapauden täytyy olla ehdoton. On selkäpiitä karmiva ajatus että saatamme äänestää rasistin eduskuntaan vain sen vuoksi, että rajoitettu sananvapaus esti häntä puhumasta suutaan puhtaaksi. Minä haluan tietää kuka on rasisti ja siihen päälle vielä sen, että kuinka rasisti. Sananvapauden rajoittamisesta ei seuraa mitään hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin sanoo näin:

"Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat tuomioistuimen mukaan moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Uutisvirta

11:52
Poliisin menettely selvitetään – rahankuljetuksen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten
11:27
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
11:21
Arvio: Arto Paasilinnan romaanihenkilöille kasvoi pitkät korvat – Vatanen pyrkii irti oravanpyörästä ja muuttuu jänikseksi Tilaajille
11:13
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
10:59
Kolumni: Koronavirus muistuttaa ihmisiä sarsista ja on saanut Hongkongin pelon valtaan
10:56
Matkailullinen vapaa-ajanasuminen tuo kymmenien miljoonien eurojen tulovirrat – Oulun seutu korostuu tulovirtojen lähtöalueena
10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
26
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
18
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
17
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
16
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
14
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

198 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image