Kotimaa

Mag­neet­ti­me­dian holokausti- ja maa­han­muut­to­jut­tu läpäisivät sa­nan­va­paus­seu­lan

Kotimaa 27.10.2015 11:54
STT

Magneettimedia-ilmaisjakelulehdessä huhtikuussa julkaistut holokausti- ja maahanmuuttojuttu eivät täytä rikoksen tunnusmerkistöä, linjaa apulaisvaltakunnansyyttäjä.

Kirjoituksia oli tutkittu epäiltynä kiihottamisena kansanryhmää kohtaan. Tutkintapyynnön oli tehnyt yksityishenkilö.

Holokaustikirjoituksessa esitettiin eri juutalaisryhmien käyttävän holokaustia hyväkseen taloudellisten ja poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Lisäksi jutussa väitettiin juutalaisten terroristijärjestöjen syyllistyvän väkivaltaan holokaustin kyseenalaistavia kohtaan.

Poliisi katsoi jo esitutkinnassa, että kirjoitusta voitaisiin pitää sananvapauden piiriin kuuluvana, koska se kohdistui tiettyihin tahoihin eikä juutalaisiin yleensä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske totesi lisäksi, ettei esimerkiksi poliittisia tavoitteita ajavia ryhmiä voida pitää kiihottamissäännöksen suojaamina tahoina, vaikka niiden jäsenet tunnustaisivatkin tiettyä uskontoa.

"Mautonta muttei rikollista"

Toisessa kirjoituksessa arvosteltiin lähinnä Suomen Punaista Ristiä, mediaa ja poliisia. Kirjoitus oli poliisin arvion mukaan voimakkaasti maahanmuuttovastainen ja jopa mauton. Siinä ei kuitenkaan Kalskeen mukaan esitetty selkeästi kaikkiin maahanmuuttajiin kohdistuvia solvaavia tai panettelevia yleistyksiä.

– Huomioon ottaen, että maahanmuutto- ja pakolaiskysymys on sekä kansainvälisesti että kansallisesti merkittävä yhteiskuntapoliittinen kysymys, ei kirjoitus kärkevyydestään ja provokatiivisuudestaan huolimatta täytä kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä, Kalske totesi esitutkinnan rajoittamispäätöksessä.

Magneettimedia-lehteä julkaisee Pohjoinen Perinne -yhdistys. Lehti ilmestyy painettuna muun muassa Oulussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Aiemmin samannimistä lehteä julkaisi tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen Oy. Yhtiö sekä lehden aiempi päätoimittaja on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli juutalaisvastaisesta kirjoittelusta. Päätoimittajaa rangaistiin 90 päiväsakolla ja yhtiötä 45 000 euron yhteisösakolla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Miten ihmeessä tällainen pahuus saa rehottaa ilman minkäänlaisia rajoja? Toivon kyseisille ajattelijoille mielenrauhaa ja syvempää ymmärrystä! Siunausta teille kaikille ja silmät auki ja korvat kuulemaan totuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonto ei ol emitään muuta, kuin ideologia, ihmisen omassa päässä kehitetty aatesuunta. Ja kaikkia ideologioita saa arvostella, halveksiakin. Uskonnon "pyhyys" ei tätä asiaa muuta. Uskonnot nyt vain sattuvat olemaan niitä vanhimpia aatesuuntauksia, kuin myöhemmin keksityt "ismit". Siksi se saa päällensä armon, joka monesti vapauttaa.

Sen sijaan rotuun, sukupuoleen, fyysiseen ominaisuuteen liittyvä panettelu on taas täysin eri asia. Se on rasismia. Ideologiaan kohdistuva halveksunta ja vähättely ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maan tapa näyttää olevan ,että tarvitaan jonkun instituution lausunto/arvio siitä voiko jonkun asian tuoda julki , ja pääseekö esim. joku toimittaja valtiovarainministeriön tiedotustilaisuuteen . Mikään taho ei esitä huolta sananvapaudesta .
Toista oli kun Ranskassa tapahtui traaginen veriteko lehtitalon toimitukseen ,Suomessa otettiin voimakkaasti kantaa sananvapauden puolesta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on maailman ainoa uskonto ja kansakunta josta ei saa sanoa pahaa, kaikista muista saa ja siihen jopa yllytetään. Sille on keksitty oma termikin, joku semijuttu, onko muilla mitään vastaavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eivät ehkä täytä rikoksen kriteerejä, mutta siitä huolimatta ne ovat rasistia kirjoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärkkäinen pilas hyvän liiketoiminnan kun lähti kyseenalaiselle jourlismille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista, että toisesta jutusta tuli sakot ja toisesta ei?

mielestäni molemmat jutut olivat asenteellisia mutta eivät täyttäneet mitään rikospykälää.

kyllä kaikesta pitää saada kirjoittaa kriittisesti, oli sitten kyse jeesuksesta, muslimeista tai juutalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä ratkaisu. Hörhöt voivat kirjoitella omiaan, uskoo niitä ken haluaa. Ei siitä pidä rankaista. On kuitenkin tärkeää ettei valtio ohjaile ihmisten sanomisia. Ei tarvitse mennä kuin itärajan taakse niin sensuuri on vallalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellisintä tässä on se, että Kärkkäinen sai tuomion näistä Israelin valtio vs. palestiinalaiset -kirjoituksista, vaikka ne olivat ex. Magneettimedian ainoat jutut, joissa oli perää. Muut, rokotus- ym. jutut olivat ihan täyttä höpönlöpöä.

Toinen ihan tuore esimerkki, Ylellä nähdyssä Kanarialinnut -dokumentissa moitiskeltiin Kelan lääkäreitä. Tämä ei tietysti ollut sopivaa, joten viikon päästä, sananvapausviikon kunniaksi, sama dokumentti näytettiin uudelleen leikattuna, ilman noita kommentteja Kelan lääkäreistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä tämän jutun otsikointia. Puhutaan sananvapausseulasta, aivan kuin Suomessa olisi yleisemminkin poliisin tehtävä päättää mitä saa lehdessä sanoa ja mitä ei. Tätä järjestelmää sitten kutsutaan sananvapaudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vain tiedoksi, että laissa määritellään mikä teko on lain rikkomiseksi katsottava ja poliisin tehtävänä on tarvittaessa tutkia mahdolliset epäillyt rikokset, jonka jälkeen syyttäjä ratkaisee lähteekö hän siitä syyttämään ja mikäli lähtee, niin oikeudessa ratkaistaan tuleeko siitä tuomio vai ei! Näin ollen yllä olevan kommentoijan mielipide siitä, että "aivan kuin Suomessa olisi yleisemminkin poliisin tehtävä päättää mitä saa lehdessä sanoa ja mitä ei" on perusteeton!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikoksen suunnittelukin on jo rikos, vaikka siihen vain sanoja käytetään. Sananvapaudella kuten kaikella muullakin toiminnalla on rajat. Aikuinen ihminen osaa asettaa ja valvoa omia rajoja sekä ymmärtää yhteiskunnan rajoja, ja jos ei osaa, niin silloin asiaan voi puuttua esimerkiksi jopa poliisi.

Jos asiaa ajattelee aikuisesti, niin ymmärtää että vaikka täällä saa syödä karkkia, niin kaikkea karkkia ei kannata syödä eikä tunkea muille syötäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkseni ainoastaan usassa on sananvapaus, eli ei ole etukäteen lailla määrätty mitä saa sanoa?
meillä on oikeampi termi olisi sananoikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

23:34
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
135
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
78
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
77
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
42
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
42
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
34
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image