Kotimaa

Maaseudun autioituminen uhkaa Suomen huol­to­var­muut­ta – "pystyykö teillä liikkumaan enää ilman maastoautoa"

Tykkylumen painamat puunrungot katkoivat sähköjohtoja Kainuussa tammikuussa. Laajoilla alueila oltiin pitkään ilman sähköjä.
Kotimaa 9.3.2018 6:00
Juho Mäkelä

Suomen väestön keskittyminen kaupunkeihin ja Etelä-Suomeen vaikuttaa myös huoltovarmuuteen.

– Isoin uhka on siinä, että pystyykö yhteiskunta huolehtimaan jatkossa maaseudulla elävien tarpeista. Pidämmekö me esimerkiksi tieverkkoa sellaisessa kunnossa, että maaseudulla pystyy liikkumaan ilman maastoautoa, Huoltovarakeskuksen varautumispäällikkö Jukka Etelävuori sanoo Lännen Medialle.

Viime talvena Suomessa oli pahin tykkylumitalvi 40 vuoteen. Etelävuoren mukaan suomalainen järjestelmä selvisi talvesta aika pienillä sähkökatkoilla, mutta miten käy tulevaisuudessa.

– Peräkylissä ei ole enää ihmisiä korjaamassa sähkölinjoja. Ollaan pikkuisen haasteellisessa tilanteessa, jos korjaaja tulee mummonmökille ehkä viikon päästä.

Etelävuori sanoo, että samalla sähköjen kanssa voi mennä myös kännykkälinjat mykiksi. Joka paikassa Suomessa ei ole enää lankapuhelinliittymiä.

– Me emme pysty enää tarkistamaan, onko siellä kyseisessä kylässä kaikki asiat okei.

Jukka Etelävuori puhui torstaina Vaasassa kokonaismaanpuolustukseen liittyvässä "Suomi on saari" -seminaarissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (94)

Maaseutu turvaa kaupunkien huoltovarmuuden, mummoista ei ole syrjäkylillä turvaa eikä huolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus on että maalla asuvat eivät tarvitse kaupunkilaisia missään asiassa jos huonoksi menee tilanne .He ovat tottuneet selviytymään kaikissa oloissa .Rahaa ei tarvita missään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaiset juurikin tarvitse kaupunkilaisten tukia ja verorahoja, ilman niitä ei maalaiset pärjää.
Näkeehän sen jo nyt kun maalaiset tulee kaupunkiin vaikka vain ostoksille, niin ovat eksyksissä ja joutuvat turvautumaan kaupunkilaisiin.
Tehdään niin, että maalaiset eivät käytä minkään kaupungin palveluja, katsotaan kuinka kauan maalaiset pärjää ennen kuin itku alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen tämän hetkiset poliitikot eivät piittaa huoltovarmuudesta mitään. Kaiken myyvät pois. Voiko saatas tämä hallitus pois voi voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mökinmummoa auttaa kaupunkilaiset veromaksuillaan, mutta maalaiset eivät kykene vastikkeettomista tulonsiirroistaan edes maksaa veroa.
Maalaiset ovat aina olleet niin avuttomia, että aina on pitänyt turvautua kaupunkilaisten apuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaiset ovat avuttomia, eikä maalaiset! Miten luulisit käyneen talvi-ja jatkosodassa, jos maaseudun miehet olisivat olleet niitä kaupunkilaisia uusavuttomia? Maaseudun miehet osasivat rakentaa, ampua ja olivat muutenkin tottuneita karuihin ilmasto-olosuhteisiin. Ilman näitä maaseudun pystyviä miehiä olisimme olleet täysin häviävä kansakunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime sodassa Ruotsalaiset avustivat pohjoisessa. Oli ruokaa ja vaatetta saatavilla. Ei tullut kylmä. Kiitos tästä ihanalle Ruotsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi kuin muutama katovuosi euroopassa niin kaupungeissa syödään rottia jos niitäkään.
Suomen autioitumisesta... Kyllä naapurivaltiot pitävät huolen jos poliittisilla päättäjillä ei ole kykyä hoitaa tasapuolisesti koko maata. Itä-suomi on hyvä esimerkki jossa maita myydään kilvan ulkomaalaisille sekä pohjoinen kaivostenomistuksien myötä on jo ulkomaalaisilla.
Tietysti pieni suomenkansa mahtuisi muutamiin pilvenpiirtäjiin jossa niitä on helpompi hoitaa ja valvoa jopa tuhota jos mailmanrauha järkyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politikothan ne saa aikaan eripuraa ja vastakkain asettelua. Sitten heikkohermoisimmat vielä uskoo politikkojen puheita ja siirtyvät muka eri leireihin(puolueisiin) ja alkavat levittämään uskomaansa ropakantaa. Politikkojen ansiota on tämäkin maaseutu/kaupunki vastakkain asettelu. Vaikka oikeasti kaikki tarvii toisiaan. Kaupungit yksin ei pärjää. Maaseutu yksin ei pärjää. Pitäisi jollai lailla kieltää nämä politikot ja niiden sekoaminen maan asioihin. Ne ajaa vain ja ainoastaan omia kannatusluku asioitaan ja pisteiden keräystä. Ei ne välitä oikiasti miten maalla tai kaupungissa menee ja miten ihmiset jaksaa ja pärjää. Pitäisi jokaisen ajatella ja toimia omien terveiden ajatusten ja tapojen mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi ja Norja ovat molemmat Suomea kaupungistuneempia maita, eikä siellä ulvota tällä tavalla syyttämällä luonnollista kaupungistumisprosessia lähes kaikesta, aina ketunhäntä kainalossa. Johtuneeko siitä, että kummassakaan maassa ei ole yhtä voimakasta maaseutupuoluetta, kuin Suomessa...

Tämä on taas tätä kepudemagogiaa, joka näyttää uppoavan valitettavan moniin täysin kritiikittä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatalouden kollektivisointi Neuvostoliitossa romahdutti elitarviketuotannon 1930-luvulla ja syöksi maan kurjuuteen, joka tuntuu vieläkin.
Kolmasosa Venäjän pelloista (n. 60 milj.ha) on edelleen viljelemättä. Suomen koko peltoala 2,2 milj. ha.
Venäjä tuo 40% elintarvikkeistaan ulkoa. 60 miljoonan ihmisen eväät. Nyt länsi-pakotteiden aikana mm. Turkista, Pakistanista ja Intiasta.
Köyhien asema näissä maissa on kurjistunut entisestään ruuan hinnan noustua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun maaseutu lopetetaan suomesta ja kaikki siirtyy muutamaan kaupunkiin.
Mistä se ruoka tulee sitten?
Tietennii mäkkäristä. Ja ossuuskaupasta. Nii ja Lidlistä.
Mistä liha? Tiettennii lihahyllystä..
Entä maito? no tietennii maitohyllystä. On se elämä heleppoa sitte joskus kun meitä ei ennää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä hyvä pohdinnan aihe. Kauanko taajamissa ja kaupungeissa asuvat haluavat maksaa jossain mörön pyllyssä asuvien katkottoman sähkönsiirron, teiden kunnossapidon tai postin mainosläpyköiden jakamisen joka arkipäivä.Tällä hetkellä esim. postin kirje ja pakettihinnoittelu on karmivaa Suomessa koska heillä on velvoite toimitella lähetykset joka torppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. että tänne maaseudulle ei jaeta kaikenmaailman mainosroskaa. Laskujakaan ei tarvisi jakaa, antakaa nekin kaupunkilaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä maaseudulla on ajettu eri toimintoja alas keskustapuolueen toimesta eikä loppua näy.Ei ole ihme jos savut vähenee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta se on joka sitä rahaa jakaa maaseudulle, että olet totaalisen väärässä jälleen kommentteinesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeellisinta keskustapuolue on mukana tehostamassa maasetujen autioitumista, niiden asuntokannan hintojen romahtamista ja palvelujen karsimista lanseeraamallaan työttömille suunnatulla aktiivimallilla. Aktiivimallilla pyritään saamaan maaseutujen työttömät muuttamaan pääkaupunkiseudun työmarkkinoille välittämättä siitä, että alueella on jo muutenkin aivon toivoton pula vuokra-asunnoista.
Että piti vielä tämäkin nähdä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihä ole pienemmillä teillä pystynyt enää muutamaan vuoteen. Tiet tosi huonossa kunnossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (94)

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
81
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
67
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image