Kotimaa

Maan­puo­lus­tus­tah­to kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Kaakko 2019 näkyi Helsingissä marraskuussa. Nuorten maanpuolustustahto on nousussa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 29.1.2020 9:05
Joonas Kuikka

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan mielipidemittauksen mukaan suomalaisten viime vuosina laskusuunnassa ollut maanpuolustustahto on kääntynyt hienoiseen nousuun. Etenkin nuorimpien ikäluokkien maanpuolustustahto nousi.

Vuoden 2019 maanpuolustustahtomittauksen perusteella 68 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.

Vuotta aiemmin vastaava tulos oli 66 prosenttia. Maanpuolustustahto on viime vuosina ollut hienoisessa laskusuunnassa, mutta ainakin hetkeksi lasku on pysähtynyt ja kääntynyt pieneen nousuun.

Nuorimpien ikäluokkien maanpuolustustahto on myös nousussa. Alle 25-vuotiaista 56 prosenttia kannattaa Suomen puolustamista kaikissa olosuhteissa, 25–34-vuotiaista 66 prosenttia.

Miehet ovat valmiimpia puolustamaan maata kaikissa olosuhteissa kuin naiset.

Henkilökohtainen maanpuolustustahto on edelleen vahva. Hyökkäyksen kohteena olevaa Suomea olisi valmis puolustamaan kykyjensä ja taitojensa mukaan 85 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2014 tulos oli 84 prosenttia.

Vihreiden maanpuolustustahto harppasi, keskustalaiset isänmaallisimpia

Puolueista suurin maanpuolustustahto on keskustan ja kokoomuksen kannattajilla. Keskustalaisista 82 prosenttia puolustaisi Suomea kaikissa olosuhteissa, kokoomuslaisista 81 prosenttia.

Perussuomalaisten kannattajien maanpuolustustahto on 76 prosenttia ja sdp:n 63 prosenttia. Vihreiden maanpuolustustahto oli noussut 60 prosenttiin, mikä on peräti 24 prosenttiyksikön nousu vuoden takaisesta.

Maan puolustamista perusteltiin käsitteillä itsenäisyys, synnyinmaa, velvollisuus ja vapaus. Puolustamatta jättämistä perusteltiin diplomatialla, ihmishenkien menetyksen välttämisellä ja voimattomuudella muun muassa ydinaseita vastaan.

Vasemmistoliiton kannattajista 34 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen ei tule puolustautua aseellisesti.

Asevelvollisuudelle vankka tuki

Asevelvollisuusjärjestelmän säilyttämisen tuki on kasvanut 77 prosenttiin.

Kaksi kolmesta katsoo, että järjestelmän tulee perustua miesten yleiseen asevelvollisuuteen ja naisten vapaaehtoisuuteen. Nykyjärjestelmän tuki kasvoi vuodessa kuusi prosenttia.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta teetti kyselytutkimuksen Taloustutkimuksella 14.11.–3.12.2019. Tutkimukseen vastasi 1 011 henkilöä Manner-Suomessa. Virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

kun EU:n johdolla suomalaisia siviilejä koitetaan kerta toisensa jälkeen riisua aseista. Valheisiin perustuva asedirektiivi saatiin torpattua osaksi, mutta meidän omat päättäjämme iskivät omaan pesään lisärajoituksilla.

Tämän hetken uhka on lyijykielto, jolla yritetään vaikuttaa siviilien aseisiin. Kun aseita ei saada otettua pois, niin tehdään niistä ampumakelvottomia. Lyijykielto ei vaikuttaisi sotilaiden eikä viranomaisten patruunoihin, jotenka kyseessä on vain siviilien asekiellon eräs muoto. Sitäkin viedään eteen päin valheilla ja propagandalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään ei tarvitse lähteä sotimaan jos ei huvita, nykyään ihmisellä on jakamattomia oikeuksia. Maailmassahan ei kuulemma enää tarvita rajoja, eihän niitä valvotakkaan, miksi niitä pitäisi nyt yhtäkkiä henkensä edestä puolustaa? Mitä se haittaa jos maailma tulee käymään kylässä suomessa ja jää vaikka asumaankin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tänne nyt joku hyökkäisi ja haluaisi kaataa vaikka nykyhallituksen, niin tervetuloa! En laita vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on ihan sama, vaikka hakisi turvapaikkaa tiukan paikan tullen kun on pienituloinen. Suurituloiset varmaan haluaisi puolustaa ja niinhän tuo tutkimustuloskin kertoo.
Jos pitäisi puolustaa, niin pitää laittaa etulinjaan he, jotka ovat halukkaimpia puolustamaan ja meidät pienituloiset jätettävä huoltojoukkoihin takalinjaan, koska meillä pienituloisilla on vähemmän puolustettavaakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verkkokeskusteluissa puolustustahto on jo vaihtumassa hyökkäystahtoon. 30-luvun aatteilla ja nyt Nato kaveriksi niin hyvä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en osallistuisi. Ja olisin toki siihen jo vähän liian vanhakin.

Mutta ei hätää. Vaikkei meitä suomalaisia maanpuolustus kiinnostaisikaan, niin onneksi vuonna 2015 tuli Ruotsista Suomeen yli 30000 poliisi- tai sotilaskoulutuksen saanutta nuorta miestä.

Noista saadaan sellaiset taistelija-pataljoonat kokoon, että Mannerheimikin olisi ylpeä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Äläppä ny Lumperi ihteäs tyhmäksi näytä, sota on vanhanaikaista, rauhassa nykyisin elellään täällä Pohjolassa. Ne sotaisat kansat elelee siellä Valtameren takana, pysyköötkin siellä, omalla maallaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on siinä, että pelkkä tahto ei riitä, pitää olla myös kyky puolustaa. Reserviläisvässyköiden henkilökohtainen kunto on niin heikko, etteivät taisteluvarusteissa pitkälle liikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä näin talvisaikaan lähtisi mielellään ulos sotimaan, kylmähän siellä tulisi, jos pakkasta on yli 10 astetta. Kesällä eri juttu, mutta en minä silloinkaan ketään tappamaan ryhtyisi, koska sanotaanhan raamatussakin, että älä tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä puolustustahto on meillä. Tätä on hyvä verrata keski- ja eteläeuroopan vastaaviin kyselyihin jotka antavat joillekin maille tuloksia alimmillaan alle 20%. Taisi esim. juuri Saksalla olla alle 20%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo mutta nämäkin kyselyt tehtiin intissä palvelusajan ensimmäisen 6viikon sisällä. Itse täytin sen muutamia vuosia sitten positiiviseen malliin, mutta jos olisi kysytty 2kk myöhemmin niin en vastaukset olisivat olleet toista ääripäätä. Intti vammautti, uhkasi terveyttä mm. Homekasarmeillaan ja pilipali hoidollaan... Eiköhän se oo käpykaartiin tosipaikan tullen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylivoimainen vihollinen on todennäköisesti korvien tai jalkojen välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimus tuskin korreloi liikuntaa harrastavien ja heidän määränsä kanssa, eikä ketään näe koskaan harjoittelemassa edes ammuntaa vaiikka siihen olisi mahdollisuus. Virhemarginaali tästä näkökulmasta on kovin pieni. Tahtojen tutkiminen on muutenkin vaikeaa, varsinkin jos vastuskysymysten vaihtoehtoja ei ole kuin kyllä ja ei. Tuloksen vertaaminen aikaisempaan saattaa olla mielekästä, jos sisältöä ei huomioida. Maanpuolustustahdon olettaisi näkyvän myös palo- ja pelastustyön harjoittelemisessa, perusturvassa, peruslaeissa ja kansalaisten palveluissa, mutta kaikkien mielenkiinto tuntuu olevan vain taloudessa ja sillä spekulomisessa. Ehkä maanpuoolustahdon aleneminen tarkoittaakin, että kansalaiset ovat alkaneet vähitellen puolustaa omia mielipiteitään ja itseään sen sijaan, että vastaisivat kuten heidän halutaan vastaavan? Aleneminen tarkoittaisi silloin päinvastaista tulosta. Tälläkin hetkellä hiihtoladut ovat auki kaikille maanpuoustustahtoisille, mutta vastaan tulee enimmäkseen vain hyväkuntoisia vanhuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90-luvulla olisin vielä ollut 100% valmis puolustamaan isänmaatani mutta nyt en lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet kuitenkin valmis ottamaan kaiken hyödyn, mutta et vastuuta? Vapaamatkustaja siis tiukan paikan tullen. Rumempikin ilmaisu on, mutta en viitsi sanoa, että et mieltäsi pahoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on nykymalli ja tätä päivää tuo, hyödyn ottaminen. Minäkin muuttaisin Ruotsiin pakolaiseksi jos Suomessa alettaisiin sotia. Kaikki on nykyisin vapaamatkustajia ja se riippuu täysin siitä, miltä kantilta asiaa tarkastelee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä,minä - se on tämän päivän vastuunottoa. Tiukan paikan tullen ja ihan siviiliongelmien ratkaisuissakin aika huono malli. Siperia on yleensä opettanut monessa asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image