Kotimaa

Maan­jä­ris­tyk­sen pamaus herätti ja helisytti laseja Lumijoen Varjakassa - "Taskulampun valossa käytiin rannassa katsomassa"

Limingassa asuva Tommi Nissilä kuuli maanjäristyksen äänen, mutta ajatteli, että äänet liittyivät yölliseen myrskyyn. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 8.12.2017 10:51 | Päivitetty 8.12.2017 11:54
Anna Leinonen, Markku Rättilä

– Heräsin yöllä tosi kovaan paukahdukseen. Ensimmäinen ajatus oli, että jäät vyöryvät myrskyssä rantapenkereelle, kertoo Lumijoen Varjakassa meren rannalla asuva Anne Kujanpää-Kemola.

Kyseessä oli kuitenkin maanjäristys, joka tapahtui Limingan eteläosissa perjantain vastaisena yönä.

Varjakassa pamahdusta seurasi matala jyrinä, joka tuntui kulkevan maata pitkin. Kujanpää-Kemola kertoo, että juuri jyrinä muistutti jäiden liikkumisesta syntyvää ääntä.

– Kävimme taskulampun kanssa katsomassa rannassa ja näimme, etteivät jäät ole liikkuneet mihinkään. Netistä sitten huomasin pian, että kyseessä oli maanjäristys.

– Kyllähän se vähän valvotutti, Kujanpää-Kemola kertoo.

Varjakan suunnalla jyrinä helisytti myös ikkunalaseja. Mitään vaurioita Kujanpää-Kemola ei ole kuitenkaan huomannut. Hän muistaa myös Perämerellä puolitoista vuotta sitten tapahtuneen maanjäristyksen. Hänen mukaansa tämä järistys oli paljon selvempi ja ääni oli voimakkaampi.

– Oli tämä aika voimakas. Lapsilta on tullut viestejä, että mitä siellä oikein tapahtuu, Kujanpää-Kemola kertoo.

Äänet sekoittuivat lumimyrskyyn

Niin ikään Lumijoella asuva Kaarlo Sutela kertoo havainneensa maanjäristykseen.

– Minä kuulin rymäyksen, mutta se sekoittui kovaan myrskyyn. Ajattelin, että peltikatto rymisee tai jotain, Sutela sanoo.

Sutelalla on iso maatila, jossa on sekä lypsy- että lihakarjaa. Hän ei ole huomannut, että eläimet olisivat reagoineet järistykseen mitenkään.

– Mitään vaurioita ei ole tullut. Enemmän tässä on työtä siitä, kun on tullut niin paljon lunta, hän kertoo.

Myös Juha Paloniemi havahtui maanjäristykseen Lumijoella.

– Ensin tuntui vaimeaa jyminää, joka sitten voimistui, hän kertoo.

Jylinä helisytti Paloniemen lasivitriinikaappia, ja hän ehti pohtia hetken äänen aiheuttajaa. Mielessä kävivät muun muassa liikenneonnettomuus ja lentokoneen putoaminen.

– Oli se pelottavakin tilanne, kun ei tiennyt, mitä oli tapahtunut.

Sari Lampela puolestaan kertoo heränneensä koiran reagointiin. Hän toteaa, että myös hänellä maanjäristyksen äänet sekoittuivat voimakkaaseen talvimyräkkään.

Helsingin yliopiston seismologian instituutista kerrotaan, että maanjäristys tapahtui noin 30 kilometrin syvyydessä, ja sen keskus oli Limingasta muutaman kilometrin etelälounaaseen. Järistyksen voimakkuus oli noin kolme magnitudia.

Juttua muokattu 8.12. kello 11.33. Maanjäristyksen paikka tarkentunut.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Enkö ole useaan otteeseen varoitellut Nallikariin tulevan huvipuiston vaaroista. Tässä taas yksi ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Oulun Koskelassa ainakin vanha puurakennus tutisi koko tuon jyrinän ajan. Tuntui myös kuin tutina olis pitäny sisällään kaksi isompaa heilahdusta itä-länsi akselilla. Jyrinä itsessään alkoi kuulua sisälle kasvavana ja tuntui kuin desibelien nousu olisi kestäny kauemmin kuin niiden lasku jyrinän loppuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Aleksanterinkadunpäässä tuo on normaali tutinaa, stuuraenso täräjää harva se päivä tuon verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohi meni tämäkin ilmiö.nukuin kun raskas tukki ja heräsin kun kello soi..liekö ikä vai hyvät unenlahjat:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamulla luulin aluksi pitkään etten mitään ole hoksannut vaikka ulkosalla olin puolestayöstä kolmeen saakka. Sitten muistin että jonkin käsittämättömän kauahkon aikaa kuuluneen äänen varmaankin puoli yhden aikaan. Se oli sen kuuloinen juuri ettei sille osannut keksiä mitään syytä. Koska oli tuulista niin aattelin ettei voi kuitenkaan olla muuta kuin tuulen tekosia ja taisinkin aika pian unohtaa tuon kummallisen äänen. Iltapäivällä tässä sitten muistin että taisinpan hyvinkin noteerata maanjäristyksen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se Oulun ydinkeskustassa tuntui. Erittäin matalataajuinen jyrinä - kesti reilut 5 sekunttia. Aluksi ihmettelin mikä tiehöylä siinä asfalttia kyntää ? Mitään ei näkynyt kuitenkaan ja melu hiljeni etelän suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olin päissään enkä huomannut mitään. Turhaa vauhkoamista mitättömistä asioista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sohvalla istuin tv:tä tuijottamassa ja säikähdin kun tuntui että rekka ajoi talon seinään (oulussa). Piti mennä oikein ulos katsomaan että hajoaako talo!? Ikkunat helisi ja tietokone tärisi kun oli sohvalla auki. Kissakin säikähti ja tuijotti olohuoneen ikkunaa että mikä nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisin sittenkin havaita jyri-/järinän. Oliko se sitten kuulemus vai enemmän ehkä tuntemus. En herännyt ääneen, koska herällään olin jo, tai vielä, ja luulin että tuuli paukuttaa ladon isoa ovipressua, kun vähän aiemmin olin nähnyt miten se sitä pieksytti. Oudolta silti kuulosti ääni johtuakseen sellaisesta. Eihän noita välttämättä huomaa tuommosiatyminöitä kun ei tiedä odottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Limingassa tuntu siltä että naapuri alkanu tietä auraamaan vähän isommalla auralla. Mikään ei kyl talossa tärissy. enemmänkin se oli noin 10 sekunttia kestänyt matala ääni joka lähtee ku kauhalla jotain maata revitään. Huitsin jännä kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä luulin että rekka ajoi taloamme päin. Kaikki pienimmätkin esineet helisivät kaapeissa ja laatikoissa ja lattia vavahteli useamman sekunnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä myös Paavolassa herättiin kovaan ääneen. Ensimmäisenä tuli mieleen, että tapahtuiko lento-onnettomuus vai ajoivatko rekat yhteen. Ei kyllä maanjäristys tullut ensimmäisenä mieleen, kun sellaisesta ei ole aiempaa kokemusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, kuulosti siltä kuin rekka olisi ajanut olohuoneessa. Toisaalta tuli mieleen olisiko ollut meteoriitti joka jyrisi ohi....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se kyllä voimakas ollut, mutta kivasti saa otsikoita paikallislehteen. Mitähän kävisi jos tulisi oikea maanjäristys, menisivätkö suomalaiset ihmiset silloinkin pihalle pällistelemään taskulampun kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan menisi. Onhan tämä Suomessa todella harvinaista niin asian hämmästely on luonnolista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

13:59
Thaimaalaisesta temppelistä pelastettiin lähes 150 tiikeriä – nyt liki puolet niistä on kuollut tauteihin
13:26
Käräjäoikeus tuomitsi Brother Christmasina tunnetun Ari Koposen rahankeräysrikoksesta sakkorangaistukseen – Maksettavaa kertyy yhteensä 1035 euroa
13:05
Räsymatto on palannut sisustukseen ja oululainen Anne Leppänen tekee niitä olohuoneen nurkassa – "Mitä rumempi lakana, sitä hienomman kuteen siitä saa" Tilaajille
12:57
Lukiolaiset roskajuoksivat kaupunkia siistiksi ruokavälitunnilla, opiskelijat kiersivät lähikortteleita roskapussien kanssa
12:47
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ei yllättynyt Päivi Laajalan mahdollisesta lähdöstä: "Nopeita päätöksiä uuden johtajan suhteen ei tehdä"
12:42
Raportti: Rikollisverkostot hyötyvät Amazonin sademetsän tuhoamisesta
11:43
Ylläksen kupeeseen suunniteltua kaivoshanketta vastustetaan Etelä-Suomea myöten – "Avolouhos ei yksinkertaisesti sovi luontomatkailukeskuksen läheisyyteen" Tilaajille
82
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
28
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
24
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
15
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
12
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
12
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
10
Minkkien loukkupyynti alkaa Hupisaarten alueella – loukut tulee jättää rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image