Kotimaa

Maan tunnetuin muumio lepää Keminmaan vanhan kirkon alla

Kikkoherra Yrjö Haapalan mukaan Keminmaan vanha kirkko vetää tuhansia turisteja vuodessa. Avatun lattialuukun alla lepää kirkkoherra Rungiuksen muumioitunut ruumis.
Kotimaa 7.12.2010 0:00
Jouni Knihtilä

Ulkona paukkuu kuiva pakkanen, ja sisällä Keminmaan vanhassa kivikirkossakin on hyytävän kylmä. Kirkkoherra Yrjö Haapala avaa lattialuukut, joiden alla hänen satoja vuosia sitten elänyt edeltäjänsä Nikolaus Rungius lepää.

Muumioituneen kirkkoherran tummanpuhuva ruumis on jo ainakin neljännessä arkussaan. Suomen tunnetuin muumio on säilynyt, vaikka arkuista on aika jättänyt.

Keskiaikainen kirkko 1500-luvulta on aina ollut Keminmaan nähtävyys, mutta niin myös 1629 kuollut Rungius. Joitakin vuosikymmeniä sitten sen nähtävillä olosta käytiin keskustelua, mutta keskustelu laantui, ja niinpä turistit ovat saaneet kummastella kuivuneen ruumiin mysteeriä. Kirkkoneuvoston päätöksellä muumion kuvaaminen on tosin nykyään kielletty.

Rungius ei ole ainoa, eikä edes parhaiten säilynyt kirkon vankkojen lattialankkujen alla olevista muumioista. Yksi tuntemattomaksi jäänyt aikuinen mies on huomattavasti paremmassa kunnossa, tietää filosofian tohtori Kirsti Paavola, joka 90-luvulla ryömi opiskelijoiden kanssa lattian alaisessa ahtaudessa, pimeydessä ja pölyssä inventoimassa sinne haudattuja vainajia.

"Rungiuksena pidetty muumio on todennäköisesti Rungius, mutta ei satavarmasti", Paavola muistuttaa.

Paavolalta ilmestyi 1998 väitöskirja Kepeät mullat, joka keskittyi kirkkohautaamistapaan Perämeren rannikolla. Muumiot olivat sivujuonne, kun tuleva tohtori inventoi Kempeleen, Haukiputaan ja Keminmaan kirkkojen alusia.

Kirkon lattian alle oli tapana haudata vainajia keskiajalta aina 1800-luvulle saakka. Hajuhaitoista ja hygieniasyistä johtuen alettiin kuitenkin hiljalleen rajoittaa tätä hautaustapaa, kunnes se 1822 kiellettiin keisarillisella julistuksella.

Lue lisää tiistain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image