Kotimaa

Maaliskuusta saattaa tulla tavallista kylmempi

Kotimaa 13.2.2018 16:05 | Päivitetty 13.2.2018 16:30
STT

Maaliskuusta saattaa tulla tavallista kylmempi, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Samantyyppinen sääilmiö koettiin Suomessa viimeksi vuonna 2013.

Taustalla ovat hiljattain ilmenneet muutokset yläilmakehässä pohjoisella napa-alueella. Ne saattavat vaikuttaa siten, että alempana ilmakehässä Suomeen ei tule lauhaa ilmaa lännestä, vaan kylmää ilmaa idästä ja pohjoisesta. Kylmää säätä saattaa kestää jopa useita viikkoja helmikuun lopulta alkaen.

Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä, että polaaripyörteen jakaantuminen ja sitä seurannut stratosfäärin äkillinen lämpeneminen enteilee Suomeen tavanomaista kylmempää jaksoa.

Siis mitä?

Meteorologi Paavo Korpela aloittaa selvittämällä, että polaaripyörre muodostuu pohjoiselle napa-alueelle joka talvi. Se tarkoittaa, että kylmä ilma kiertää vastapäivään laajalla alueella noin 10-80 kilometrin korkeudessa.

- Joskus pyörre hajoaa useaan osaan, yleensä kahteen. Silloin stratosfääri eli ilmakehän yläosa voi alkaa lämmetä, sanoo Korpela.

Lämpeneminen yläilmoissa taas vaikuttaa ilmavirtausten suuntaan lähempänä maan pintaa. Suomessa voi käydä niin, että lauhan länsivirtauksen sijasta saadaan kylmä ilmavirta idästä ja pohjoisesta. Kuten pitkän aikavälin sääennusteet yleensäkin, tämäkin ennuste on kuitenkin epävarma.

- Polaaripyörteen hajoaminen ei aina aiheuta kylmää jaksoa. Puhutaan noin 60 prosentin todennäköisyydestä, kertoo Korpela.

Sitä, miten kovia pakkasia maaliskuulle on odotettavissa, ei Ilmatieteen laitoksella vielä lähdetä arvioimaan. Lämpötilaan vaikuttaa muun muassa se, onko kirkasta vai pilvistä. Kylmä maaliskuu tarkoittaa lähinnä sitä, että sää jatkuu talvisena pidempään.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Hyvin menee, kun energian siirtohintojen korotusten ansiosta me köyhät köyhdymme entisestäänkin kulutuksen alenemisesta huolimatta . Ja aivan sama, koska rahaa kiskotaan meiltä energiasta lisääntyvissä määrin vaikka eläisimme tropiikissa. Sijoittajien kun tulee voittonsa saada. Mutta hei :tärkeintä kun keskustellaan kuka 30 v
sitten ketäkin seksuaalisesti häiriköi. Ainakin 2 naista katsoi minuun merkitsevästi tuolloin :saisinko 100 000 € korvausta tapahtuneesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo ennuste voi pitää paikkansa sillä on muuttujia aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Johan sitä kunnon talvea on jo odotettukin! Muistetaan kuitenkin, että vähän reilut neljä kuukautta kun jaksetaan kärvistellä niin päivä alkaa taas lyhenemään ja talvea kohti mennään taas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jospa se aurinkolämmittää päivisin, ettei kovin ympäripyöreää kylmyyttä tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskeeko tämä taas Helsinkiä? Ainakaan ennusteet ei näytä sen kylmempää kuin on viime päivinä ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image