Kotimaa

Maa­kun­ta­lii­tot vaativat EU:n alue­ke­hi­tys­ra­ho­ja ko­ko­nai­suu­des­saan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"

Suomeen EU:lta tulevien aluekehitysvarojen lisäykset ovat suuntautumassa Etelä- ja Länsi-Suomeen. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliitot sanovat, että rahat tulisi ohjata kokonaisuudessaan itään ja pohjoiseen. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 22.8.2019 16:15
Iida Ahonen

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliitot vaativat, että Suomen Euroopan unionilta saamat aluekehitysvarat tulee jatkossakin antaa täysimääräisesti Itä- ja Pohjois-Suomelle.

Kannanotto kumpuaa Euroopan komission esityksestä, jonka mukaan Etelä- ja Länsi-Suomen rahoitus on kasvamassa seuraavalla rahoituskaudella 2021–2027.

Nykyiselläkin EU:n rahoituskaudella Itä- ja Pohjois-Suomeen tarkoitettua rahaa on maakuntaliittojen mukaan Suomen kansallisella päätöksellä ohjattu Etelä- ja Länsi-Suomeen.

– Kansallinen kasvu ja kilpailukyky tarvitsevat Suomen kaikkien alueiden osaamista, resursseja ja korkealaatuisia vientituotteita, maakuntaliittojen tiedotteessa todetaan.

Maakuntaliitot ovat tyytymättömiä laskelmiin, joiden mukaan vuosina 2021–2027 Etelä- ja Länsi-Suomen EU-rahoitus nousisi 320 miljoonasta eurosta 570 euroon. Uusimaa on saamassa rahoitusta 180 miljoonaa euroa, jolloin sen EU-tuki yli kolminkertaistuisi. Suomi saa aluekehitysvaroihinsa seuraavalla rahoituskaudella korotusta 100 miljoonaa euroa, josta näyttää tällä hetkellä hyötyvän Etelä- ja Länsi-Suomi. Itä- ja Pohjois-Suomen rahoituksen on kaavailtu pysyvän entisellään 900 miljoonassa eurossa.

Liittojen mukaan varojen ohjaaminen Itä- ja Pohjois-Suomeen olisi linjassa EU:n periaatteiden ja Suomen hallitusohjelman kanssa, jonka mukaan "aluekehitysrahoituksen taso ja harvaanasutun Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasema turvataan".

Maakuntaliittojen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomi ovat kuroneet kehityksessä kiinni muuta Suomea, mikä osoittaa sen, että EU-rahoitusta on alueella onnistuttu käyttämään vaikuttavasti. Alueellista epätasa-arvoa ei kuitenkaan ole täysin saatu poistetuksi, ja rahaa tarvitaan edelleen.

EU:n mukaan EU-rahoituksen pitäisi myös täydentää kansallista rahoitusta. Kansallisen rahoituksen painopiste on Etelä- ja Länsi-Suomessa, jotka saavat vuosittain noin 1,1 miljardia euroa, kun Itä- ja Pohjois-Suomi saavat noin 370 miljoonaa euroa. Liittojen mielestä tästä syystä EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa.

EU:n aluekehitysvarat on tarkoitettu toimintaan, jolla pyritään alueiden välisten erojen kaventamiseen ja poistamiseen. Rahoilla kompensoidaan myös alueen pysyviä haittoja. Itä- ja Pohjois-Suomessa nämä ovat esimerkiksi pitkät etäisyydet, harva asutus ja kylmän ilmaston vaikutukset.

Varoja ohjataan EU:n jäsenmaille ja alueille tiettyjen kriteerien, esimerkiksi bruttokansantuotteen, asukastiheyden ja ilmastonmuutoksen hillinnän perusteella. Kriteerien tavoite on, että varat annetaan oikeudenmukaisesti niitä eniten tarvitseville alueille.

MAINOS

Kommentoi

Kehitysaluerahat suunnataan pohjoisessa ja idässä matkailuun ja kaivostoimintaan, jotka aiheuttavat alueille pysyviä haittoja. Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän pysyviä haittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU aluekehitysrahat on tarkoitettu tasoittamaan alueiden eroja - eli ne on tietenkin annettava kokonaan pohjoiseen ja itään.

Tai niiden myöntäminen Suomeen loppuu kokonaan käärinkäytösten vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itä-ja pohjoissuomi on kehitysrahoille pohjaton kaivo, jolla ei saada mitään aikaan. Kehitysrahat sinne, missä on oikeasti mahdollisuus saada pysyviä työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-rahoja olekkaan. Suomi maksaa rahaa EUlle ja saa osan omista rahoistaan takaisin kerjäämällä. Todella hölmöläisten hommaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on järkyttävin eliitin virittämä ansa mitä Eurooppa on tähän mennessä nähnyt. EU:n oikea nimitys on supersosialistinen riistokoneisto. Ajatelkaas ne repii ensin meiltä joka vuosi yli miljardi euroa ja sen jälkeen palauttavat meidän kansalaisten omista rahoista pienen siivun muutamille valituille. Tästä syystä nimitys ei ole pelkästään 'sosialismi' vaan 'supersosialismi'.

Meidän ei kuitenkaan tarvitse olla enää huolissamme, sillä EU:n alamäki jyrkkenee päivä päivältä ja vapaus häämöttää vain muutamien vuosien päässä. Se aika koittaa vielä kun me emme enää maksa mitään tuolle riistokoneistolle ja täällä kotonakin viljelijät kuin kaikki muutkin saavat lähtökohtaisesi pitää omat rahat itsellään. Ihmisiä ei veroteta eikä tukiaisia jaeta. Jokainen saa pelata peliä omilla pelimerkeillään miten parhaaksi katsoo. Sen parempaa systeemiä ei edes ole kuin luonnollinen yhteiskunta ilman veroja ja virkamiehiä, EU:sta nyt puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
141
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image