Kotimaa

Maa­kun­ta­lii­tot vaativat EU:n alue­ke­hi­tys­ra­ho­ja ko­ko­nai­suu­des­saan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"

Suomeen EU:lta tulevien aluekehitysvarojen lisäykset ovat suuntautumassa Etelä- ja Länsi-Suomeen. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliitot sanovat, että rahat tulisi ohjata kokonaisuudessaan itään ja pohjoiseen. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 22.8.2019 16:15
Iida Ahonen

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliitot vaativat, että Suomen Euroopan unionilta saamat aluekehitysvarat tulee jatkossakin antaa täysimääräisesti Itä- ja Pohjois-Suomelle.

Kannanotto kumpuaa Euroopan komission esityksestä, jonka mukaan Etelä- ja Länsi-Suomen rahoitus on kasvamassa seuraavalla rahoituskaudella 2021–2027.

Nykyiselläkin EU:n rahoituskaudella Itä- ja Pohjois-Suomeen tarkoitettua rahaa on maakuntaliittojen mukaan Suomen kansallisella päätöksellä ohjattu Etelä- ja Länsi-Suomeen.

– Kansallinen kasvu ja kilpailukyky tarvitsevat Suomen kaikkien alueiden osaamista, resursseja ja korkealaatuisia vientituotteita, maakuntaliittojen tiedotteessa todetaan.

Maakuntaliitot ovat tyytymättömiä laskelmiin, joiden mukaan vuosina 2021–2027 Etelä- ja Länsi-Suomen EU-rahoitus nousisi 320 miljoonasta eurosta 570 euroon. Uusimaa on saamassa rahoitusta 180 miljoonaa euroa, jolloin sen EU-tuki yli kolminkertaistuisi. Suomi saa aluekehitysvaroihinsa seuraavalla rahoituskaudella korotusta 100 miljoonaa euroa, josta näyttää tällä hetkellä hyötyvän Etelä- ja Länsi-Suomi. Itä- ja Pohjois-Suomen rahoituksen on kaavailtu pysyvän entisellään 900 miljoonassa eurossa.

Liittojen mukaan varojen ohjaaminen Itä- ja Pohjois-Suomeen olisi linjassa EU:n periaatteiden ja Suomen hallitusohjelman kanssa, jonka mukaan "aluekehitysrahoituksen taso ja harvaanasutun Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasema turvataan".

Maakuntaliittojen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomi ovat kuroneet kehityksessä kiinni muuta Suomea, mikä osoittaa sen, että EU-rahoitusta on alueella onnistuttu käyttämään vaikuttavasti. Alueellista epätasa-arvoa ei kuitenkaan ole täysin saatu poistetuksi, ja rahaa tarvitaan edelleen.

EU:n mukaan EU-rahoituksen pitäisi myös täydentää kansallista rahoitusta. Kansallisen rahoituksen painopiste on Etelä- ja Länsi-Suomessa, jotka saavat vuosittain noin 1,1 miljardia euroa, kun Itä- ja Pohjois-Suomi saavat noin 370 miljoonaa euroa. Liittojen mielestä tästä syystä EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa.

EU:n aluekehitysvarat on tarkoitettu toimintaan, jolla pyritään alueiden välisten erojen kaventamiseen ja poistamiseen. Rahoilla kompensoidaan myös alueen pysyviä haittoja. Itä- ja Pohjois-Suomessa nämä ovat esimerkiksi pitkät etäisyydet, harva asutus ja kylmän ilmaston vaikutukset.

Varoja ohjataan EU:n jäsenmaille ja alueille tiettyjen kriteerien, esimerkiksi bruttokansantuotteen, asukastiheyden ja ilmastonmuutoksen hillinnän perusteella. Kriteerien tavoite on, että varat annetaan oikeudenmukaisesti niitä eniten tarvitseville alueille.

MAINOS

Kommentoi

Kehitysaluerahat suunnataan pohjoisessa ja idässä matkailuun ja kaivostoimintaan, jotka aiheuttavat alueille pysyviä haittoja. Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän pysyviä haittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU aluekehitysrahat on tarkoitettu tasoittamaan alueiden eroja - eli ne on tietenkin annettava kokonaan pohjoiseen ja itään.

Tai niiden myöntäminen Suomeen loppuu kokonaan käärinkäytösten vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itä-ja pohjoissuomi on kehitysrahoille pohjaton kaivo, jolla ei saada mitään aikaan. Kehitysrahat sinne, missä on oikeasti mahdollisuus saada pysyviä työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-rahoja olekkaan. Suomi maksaa rahaa EUlle ja saa osan omista rahoistaan takaisin kerjäämällä. Todella hölmöläisten hommaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on järkyttävin eliitin virittämä ansa mitä Eurooppa on tähän mennessä nähnyt. EU:n oikea nimitys on supersosialistinen riistokoneisto. Ajatelkaas ne repii ensin meiltä joka vuosi yli miljardi euroa ja sen jälkeen palauttavat meidän kansalaisten omista rahoista pienen siivun muutamille valituille. Tästä syystä nimitys ei ole pelkästään 'sosialismi' vaan 'supersosialismi'.

Meidän ei kuitenkaan tarvitse olla enää huolissamme, sillä EU:n alamäki jyrkkenee päivä päivältä ja vapaus häämöttää vain muutamien vuosien päässä. Se aika koittaa vielä kun me emme enää maksa mitään tuolle riistokoneistolle ja täällä kotonakin viljelijät kuin kaikki muutkin saavat lähtökohtaisesi pitää omat rahat itsellään. Ihmisiä ei veroteta eikä tukiaisia jaeta. Jokainen saa pelata peliä omilla pelimerkeillään miten parhaaksi katsoo. Sen parempaa systeemiä ei edes ole kuin luonnollinen yhteiskunta ilman veroja ja virkamiehiä, EU:sta nyt puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
9:11
Raahen Reiponkadulle suunniteltu kolmen salin elokuvateatteri ei toteudu, kaupunki vetäytyi hank­keesta – nyt harkinnassa Fregatti-sali
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image