Kotimaa

Maailman ensimmäinen 5G-verkon ja teollisen internetin ke­hi­ty­sym­pä­ris­tö Ouluun ja Iihin

Oulun yliopisto on mukana maailmanlaajuisesti ainutlaatuisessa hankkeessa. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 13.4.2016 13:02 | Päivitetty 13.4.2016 16:54
Kaleva

Oulun yliopisto ja teknologian tutkimuskeskus VTT rakentavat yhdessä Ouluun ja Iihin ainutlaatuista tutkimusympäristöä. Reilut kaksi ja puoli vuotta kestävä hanke on polkaistu käyntiin huhtikuun alussa.

Uudessa kehitysympäristössä pyritään kehittämään ratkaisuja teollisuuden tarpeisiin. Projekti yhdistää ensimmäistä kertaa 5G-tietoliikenneverkon ja teollisen internetin ydinratkaisut yhteensopivaksi ympäristöksi. 

Pilottihankkeessa on tavoitteena luoda uusia hajautettuja teollisen internetin tuotantoratkaisuja. VTT:n projektipäällikkö Marjaana Komi selventää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

– Pystymme siis esimerkiksi etäohjaamaan Suomesta käsin Kiinassa tapahtuvaa tuotantoa, Komi avaa.

Komi kertoo 5G-verkon kehittämisen olevan tällä hetkellä tukiasemien prototyyppitasolla. Uuden verkon kehittäminen on tärkeää, jotta laitteita voidaan ohjata reaaliaikaisesti. Nykyisissä verkoissa on Komin mukaan liian suuri viive tiedon siirrossa.

Oulun yliopisto pääsee uudessa testausympäristössä esimerkiksi kehittämään Fab Lab -tilojen 3D-tulostukseen liittyvää robotiikkaa.

Hanke tukee hallituksen Esineiden internet -ohjelmaa. Esineiden internetillä tarkoitetaan internetverkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin niin, että niitä voidaan ohjata langattoman verkon avulla.

Hankkeen päärahoittaja on Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahoituksen kautta. Tämän lisäksi hanketta ovat rahoittaneet Bittium, Exfo, Iilaakso, Inspector Sec, Oulun Energia, Oulun Moniasunnot, Pehutec, Suomen yliopistokiinteistöt, Valopaa ja YLE.


 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onhan se ihan uutisen paikka kun merkittävät toimijat ovat ottaneet Oulun Yliopiston on mukaan perässähiihtämään tähänkin hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä kokeiluja, jo vuosia sitten oli esimerkiksi kännykkätelevision kokeilu, nyt on kaikilla, kellä vaan on älyluuri ja verkko antaa myöten, youtuben kautta näkee vaikka mitä, samoin muilta sivuilta, viitsi kaikkia mainitakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
32
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image