Kotimaa

Maailman ensimmäinen 5G-verkon ja teollisen internetin ke­hi­ty­sym­pä­ris­tö Ouluun ja Iihin

Oulun yliopisto on mukana maailmanlaajuisesti ainutlaatuisessa hankkeessa. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 13.4.2016 13:02 | Päivitetty 13.4.2016 16:54
Kaleva

Oulun yliopisto ja teknologian tutkimuskeskus VTT rakentavat yhdessä Ouluun ja Iihin ainutlaatuista tutkimusympäristöä. Reilut kaksi ja puoli vuotta kestävä hanke on polkaistu käyntiin huhtikuun alussa.

Uudessa kehitysympäristössä pyritään kehittämään ratkaisuja teollisuuden tarpeisiin. Projekti yhdistää ensimmäistä kertaa 5G-tietoliikenneverkon ja teollisen internetin ydinratkaisut yhteensopivaksi ympäristöksi. 

Pilottihankkeessa on tavoitteena luoda uusia hajautettuja teollisen internetin tuotantoratkaisuja. VTT:n projektipäällikkö Marjaana Komi selventää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

– Pystymme siis esimerkiksi etäohjaamaan Suomesta käsin Kiinassa tapahtuvaa tuotantoa, Komi avaa.

Komi kertoo 5G-verkon kehittämisen olevan tällä hetkellä tukiasemien prototyyppitasolla. Uuden verkon kehittäminen on tärkeää, jotta laitteita voidaan ohjata reaaliaikaisesti. Nykyisissä verkoissa on Komin mukaan liian suuri viive tiedon siirrossa.

Oulun yliopisto pääsee uudessa testausympäristössä esimerkiksi kehittämään Fab Lab -tilojen 3D-tulostukseen liittyvää robotiikkaa.

Hanke tukee hallituksen Esineiden internet -ohjelmaa. Esineiden internetillä tarkoitetaan internetverkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin niin, että niitä voidaan ohjata langattoman verkon avulla.

Hankkeen päärahoittaja on Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahoituksen kautta. Tämän lisäksi hanketta ovat rahoittaneet Bittium, Exfo, Iilaakso, Inspector Sec, Oulun Energia, Oulun Moniasunnot, Pehutec, Suomen yliopistokiinteistöt, Valopaa ja YLE.


 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onhan se ihan uutisen paikka kun merkittävät toimijat ovat ottaneet Oulun Yliopiston on mukaan perässähiihtämään tähänkin hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä kokeiluja, jo vuosia sitten oli esimerkiksi kännykkätelevision kokeilu, nyt on kaikilla, kellä vaan on älyluuri ja verkko antaa myöten, youtuben kautta näkee vaikka mitä, samoin muilta sivuilta, viitsi kaikkia mainitakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Vai halventava kirjoitus? Suorastaan rikastuttava kirjoitus tuo oli. 17E/h. Se on nuorelle hyvä palkka. Ota laiska neuvo... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image