Kotimaa

Maa­han­muut­to­vi­ras­ton tur­val­li­suut­ta parannetaan la­ki­muu­tok­sel­la – tur­va­tar­kas­tuk­sia voidaan tehdä lentokentän tapaan

Maahanmuuttoviraston tiloista tehdään näillä näkymin turvallisempia turvatarkastuksilla. Arkistokuva Tampereen yksikön tiloista. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 5.4.2018 15:13
Ossi Rajala

Maahanmuuttoviraston henkilöstön aloitteesta on syntymässä muutos lainsäädäntöön, joka tekee virastosta turvallisemman työpaikan. Hallitus on torstaina päättänyt antaa eduskunnalle lakiesityksen, joka mahdollistaa turvatarkastukset maahanmuuttovirastoon tuleville.

Maahanmuuttovirasto on käyttänyt yksityisiä vartiointipalveluja, mutta vartijoilla ei ole toimivaltuuksia tehdä turvatarkastuksia tiloihin saapuville henkilöille ennen asiakaskohtaamista, vaan kyse on ollut reagoinnista uhkaavissa tilanteissa.

– Virastossa on koettu, että turvatarkastukset ovat tarpeet. Kyseessä on yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttaminen. Jo aiemminkin virastossa on ollut vartijoita, mutta laki ei ole antanut valtuuksia turvatarkastuksien tekemiseen ja esimerkiksi metallinpaljastimien käyttöön, kertoo sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Jorma Kantola.

Maahanmuuttovirastossa on Kantolan tietojen mukaan ollut joitakin yksittäisiä tilanteita, joissa esimerkiksi turvapaikkapuhutteluun tuleva henkilö on käyttäytynyt uhkaavasti. Metallinpaljastimien käytöllä voidaan jatkossa paremmin varmistaa, ettei vierailijoilla ole halussaan esimerkiksi puukkoja.

Laissa säädettävät toimivaltuudet liittyisivät kaiken kaikkiaan henkilöllisyyden tarkistamiseen, turvatarkastukseen, henkilöntarkastukseen, esineiden haltuunottoon, pääsyn estämiseen, henkilön poistamiseen ja henkilön kiinniottamiseen.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Viime vuosina turvapaikkapuhutteluja on ollut paljon, koska Suomeenkin tuli vuosina 2015–2016 runsaasti turvapaikanhakijoita.

– Toimintaympäristö on viime vuosina muuttunut, Kantola toteaa.

Suomessa ei ole yleislakia, joka mahdollistaisi turvatarkastusten tekemisen kaikissa julkisissa virastoissa.

Virastolla paljon hoidettavaa

Maahanmuuttovirastoon tulleiden oleskelulupahakemusten määrä nousi selvästi viime vuonna. Virastoon tuli vuonna 2017 vireille 122 957 asiaa, kun vuonna 2016 vastaava luku oli 86 686.

Vireille tulleiden asioiden määrää kasvatti se, että vuoden 2017 alussa Maahanmuuttovirastolle siirtyivät poliisin aikaisemmin hoitamat ulkomaalaisten lupa-asiat, kuten jatkolupahakemusten käsittely ja EU-kansalaisten oleskeluoikeuden rekisteröinnit.

Uusien turvapaikkahakemusten määrä oli viime vuonna kuitenkin historiallisen matala: 2 173 hakemusta. Uusintahakemuksia tehtiin 1 854 ja EU:n sisäisinä siirtoina hakijoita saapui Suomeen 1 061. Yhteensä turvapaikkaa haki 5 060 henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitenkähän paljon olisi tulijoita jos meillä olisi sama käytäntö,kuin Kanadassa. Tulija maksaa 125 taalaa päivässä olemisestaan Kanadan valtiolle ja jos rahoja ei löydy niin laitetaan takaisin sinne mistä tulikin ,eikä ole tulemista ennenkuin "ylöspito"on maksettu.Suomessa "tollot "maksavat näille retkeilijöille kaiken. Sitten ministereillä on suuri huoli mitä Suomalaisista ajatellaan maailmalla ? minäpä kerron ,HÖLMÖLÄISIÄ joka sorkka..ja nauravat päälle ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan annahan olla, jos tavallinen suomalainen puhuu näissä asioissa oman tai lastensa turvallisuudesta, niin kohta oletkin käräjillä kiihottamisesta ja vihapuheesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko se mitenkään olla mahdollista, että kauheuksia pakoon lähteneet tuovat tänne kauheudet mukanaan. En kyllä usko. Rauhaa rakastavat kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tämäkin kertoo nykyisen suomen turvallisuudesta, kun joka virastoon pitää laittaa vartijoita ja turvatarkastuksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tuo nyt etnistä profilointia. Pitää tehdä tarkastus ihan kaikille jotka sinne virastoon tulevat. Myös työntekijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimiva turvallisuus edellyttää aina profilointia, toki hienovaraisesti tehtynä. Turvallisuus on kaikkien etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaiset tietämättömyyteen perustuvat ennakkoluulot aiheuttavat vain turhaa pelkoa ja rasismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvallisuuteen panostaminen ei ole rasismia, sillä harvemmin maahanmuuttovirastossa asioi kantasuomalaisia, joten ketään ei eritellä turvallisuus tarkastuksissa.
Sinunko mielestä ulkomaalaisia ei saisi tarkastaa, koska kyseessä rasismi.
Eiköhän tuo rasismi kortti ole jo käytetty loppuun ja liian kulunut, joten ei kelpaa selitykseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei mee niin pahaksi kuin ruotsissa kyllä kansat on tarkoitte asumaan aina kotimaissaan tai korkeintaan lähinaapuri maassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nykyään pitää olla niin varuillaan? Mitä he pelkäävät? Suomihan on turvallinen maa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
10:00
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä
31
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
27
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
19
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
13
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
10
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
8
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Olen aika kyllästynyt rassukoihin jotka aina valittaa. Nykyään se näyttää olevan jonkinlainen tapa, haluta saada huomiot... Lue lisää...
älkää aina valittako

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image