Kotimaa

Maa­han­muut­to­vi­ras­to ohjeisti erottamaan luvatta maahan jäävät tur­va­pai­kan­ha­ki­jat lapsistaan

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. KUVA: Miikka Pihlajamäki
Kotimaa 30.10.2016 6:00
Henripekka Kallio

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mielestä lapset ovat joutuneet kärsimään monin tavoin Suomen kiristyneestä pakolaispolitiikasta.

– Meillä on esimerkiksi vakavia ongelmia niiden lasten osalta, jotka tulevat maahan ilman vanhempia, hän sanoo.

Yksi esimerkki on niin sanottu edustajatoiminta. Jokaisella yksin maahan tulevalla lapsella on apunaan tuomioistuimen määräämä edustaja.

– Edustajilla on hyvin paljon lapsia edustettavanaan, ja edustajien taso vaihtelee laidasta toiseen, Kurttila luettelee.

Kurttilan mukaan yksin maahan tulevien lasten perheenyhdistämiset on myös tehty käytännössä mahdottomaksi vaatimalla perheenyhdistämiseen osallistuvilta aiempaa parempia toimeentuloedellytyksiä, eli käytännössä korkeampia tuloja.

– Lapsen velvoite vastata tänne mahdollisesti saapuvan perheen toimeentulosta on yksi esimerkki, joka ei oikein järjelle käänny, Kurttila sanoo.

Päivähoito-oikeus tärkeää

Maahanmuuttajalasten ongelmat näkyvät pitemmässäkin tarkastelussa. Esimerkiksi kouluterveyskyselyt paljastavat, että ensimmäisen polven maahanmuuttajalapset käyttävät päihteitä kantaväestön lapsia enemmän. Suhteet vanhempiin ovat myös huonommat kuin syntyperäisillä suomalaisilla.

– Varsinkin pojat näyttäytyvät riskialttiina ryhmänä, Kurttila sanoo.

Kurttilan mielestä Suomessa ei ole realistista kuvaa siitä, kuinka huonosti osa maahanmuuttajataustaisista lapsista voi. Hänen mukaansa se selittää viime aikoina tehtyjä huonoja päätöksiä, kuten päivähoito-oikeuden rajausta.

– Päivähoito-oikeus rajautuu jatkossa hyvin monella maahanmuuttajaperheellä, koska niissä äidit ja vanhemmat ylipäänsä ovat usein kotona heikon koulutustaustan ja kielitaidon takia.

Kun lapset ovat vähemmän päivähoidossa, heidän kielellisten valmiuksiensa kehitys hidastuu, mikä heijastuu myöhempiin oppimistuloksiin.

– Jo tällä hetkellä näemme, että maahanmuuttajalasten oppimistulokset ovat kantaväestön lapsia huonommat. Peruskoulun lopulla ero vastaa jo 2,5–3 ikävuotta, Kurttila sanoo.

Vastoin SPR:n periaatteita

Sunnuntain lehdissä julkaistussa Lännen Median jutussa kerrotaan tuorein esimerkki, jossa lapsivaikutuksia ei ole arvioitu kunnolla ennen päätöksen tekemistä.

Kyse on Maahanmuuttoviraston elokuussa voimaan tulleesta ohjeesta, jonka mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aikuiset pitää poistaa vastaanottokeskuksista, elleivät nämä palaa kotimaahansa vapaaehtoisesti, vaikka se olisi mahdollista. Ohjeen mukaan lapset tulisi näissä tilanteissa pitää lähtökohtaisesti palveluiden piirissä.

Lännen Median haltuunsa saaman ohjeen soveltaminen tarkoittaisi, että lapset siirrettäisiin esimerkiksi alaikäisten turvapaikanhakijoiden yksiköihin tai lastenkoteihin lastensuojeluviranomaisten valvonnassa, ja vanhemmat joutuisivat anomaan itselleen majoitusta ja ruokarahaa kuntien toimeentulotuen kautta. Käytännössä lapset siis erotettaisiin vanhemmistaan.

Ohje on vastoin SPR:n periaatteita, ja järjestö aikoo noudattaa ensisijassa niitä ohjeiden sijaan. Kurttila aikoo nostaa ohjeistuksen esiin Maahanmuuttoviraston kanssa.

Kritiikin kohteeksi joutunut Maahanmuuttovirasto kertoo Lännen Medialle muuttavansa ohjeistustaan lähiaikoina. Jatkossa lähtökohta on, että koko perhe poistuu vastaanottokeskuksesta, kun oikeus vastaanottopalveluihin lakkaa.

Vastuu siitä, ettei kukaan jää heitteille, kuuluu viime kädessä kunnille.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Eihän Maahanmuuttovirasto eroita lapsia vanhemmistaan, vanhemmathan voivat ottaa lapset mukaan kun palavaat lähtömaihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitebn muka vastuu siirtyy kunnille, ei voi olla totta. Valtio ottaa tänne kaikki tulijat sisään kysymättä kuntalaisilta tai ylipäätänsä keltään taholta esim. Kuntaliitolta tms. ja sysää sitten ne kuntien vastuulle, niinkö? SPR on hyötyjänä näissä kuvioissa sen verran että on jäävi ohjeistamaan periaatteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä mandaatilla SPR toimii näin? Järjestön tekemiset on tutkittava perusteellisesti, näin ei voi jatkua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun tämän maan rakentaneet ja puurtaneet maamme hyväksi, joutuvat makaamaan, osa jopa sidottuna sänkyynsä, paskavaipoissaan "säästösyistä", ei tarvita ainoatakaan maahanmuuttajaa tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kun näitä kommentteja lukee niin porukka on vissiin itte lähössä turvapaikkaa hakemaan jos Suomeen sota syttyisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo lähdetään muttei suinkaan Ruotsiin tai Norjaan vaan kymmenen turvallisen maan halki Irakiin tai Iraniin. Siellä oltaisiin kuin herran kukkarossa jos pää pysyisi hartijoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen on sanottava EI! rasismille, eikä perheitä saa hajottaa. Karkotuspäätösten koskettava myös lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi suomen ottaa mallia Kanadasta ja Australiasta. jos ei ole lupaa jäädämaahan niin hetipois eikä tännesaisijäädä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuo otsikointi on noin päin peetä?
Kyllä se on perusteettomasti maassaoleva, joka hylkää perheensä. Ei Suomen valtio hajota perheitä.
Perhe kyytiin vaan ja matkaan kohti tuttua ja turvallista kotimaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa annetaan jo nyt kylliksi "löysää" niille, jotka kieltäytyvät poistumaan maasta kielteisen päätöksen saatuaan. Valitettavasti näitä henkilöitä on kohdeltava tiukasti, jotta he toteuttavat sen päätöksen, joka heille on annettu. Tämä toimii myös ennakkotapauksena maailmalle; kun muualla maailmassa nähdään, että täältä ei välttämättä saakaan turvapaikkaa, vaan joutuu palaamaan kotiin, se laskee lähtöhaluja huomattavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mallia vaan Australiasta, joka ajaa oman yhteiskunnan etua ja torjuu maahanmuutosta aiheutuvat ongelmat järkevällä politiikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaiset vanhemmat kuin ne, jotaka laittoivat lapsensa Ruotsiin sotalapsiksi talvi-ja jatkosodan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että sotalasten vanhemmat pyrkivät Ruotsiin pakolaisiksi, mutta Ruotsin viranomaisten todettua että elintasopakolaisihan nämä, jättivät lapsensa yksin Ruotsiin? Pieni kertaus historiassa olisi paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaosa kommenteista on masentavaa, mutta täysin ennakoitavissa olevaa luettavaa. Kun rasismista leivottiin uusi termi - maahanmuuttokriittisyys - ja se hyväksyttiin arkikielessä synonyymiksi taisivat Pohjanmaallakin örkit nousta perunakuopistaan? Tarjoamaan rystystä ja kämmenselkää niille, jotka kaiken jo ovat menettäneet.

On tainnut Kultainen sääntö unohtua uskonsotureilta? Toivottavasti unohtuu myös silloin, kun itse apua tarvitsee.

Kun inhimillisyys ja ihmisyys maasta katoa, katoaa kohta maakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen maahanmuuttokriittinen ja mielestäni Suomella on oikeus valita ketä tänne otetaan. Ei voi olla oikein, että rikkaimmat nuoret miehet rynnivät tänne lihapatojen ääreen jättäen vaimot ja lapset sotatoimialueille. Minulle passaa varsin hyvin, että tuplataan pakolaisten määrä Suomessa. Mutta nämä pakolaiset tulisi valita pakolaisleireiltä ja olla oikeita PAKOLAISIA, eikä turvallisten maiden läpi seikkailevia nuoria miehiä. Jos tämä tekee minusta (ja lukemattomista tuttavistani joihin kuuluu eri etnisiä ryhmiä mm. Iranista ja Irakista) RASISTIN niin tehköön vaan. Aivan sama olisi tilanne, jos tänne ryntäisi 30 000 pellavapäistä nuorta miestä vaikka Ruotsista tai Norjasta. Asialla ei ole MITÄÄN tekemistä ihonvärin kanssa.a

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku pyytää apua, autamme miten voimme, pelastamme pahemmalta, ohjaamme resurssiemme mukaan muualle avun pariin/ jatkamaan itse.
Isot ratkaisut tapahtuu kaukana meistä, niihin on mahdollisuus, kyky ja osaaminen, kansainvälinen tahto puuttuu.

Jos Suomeen tulisi miljoonia pakolaisia, luuloja ja huhuja, pelkojaan nyt levittävä majoittaisi pienen asuntonsa vapaaehtoisesti täyteen, kun nyt tulijoita haluavat punavihreät kauhistuisi, suojaisivat rahansa & ruokansa ja lukittuisivat oviensa taakse auttamatta lainkaan.

Turha asiaton keskustelu asiallisen sijaan maahanmuutosta, pakolaisista on tahallista poliittista värittämistä, provosointia punavihreiltä, junttimaineen kasvattamiseksi toiselle osapuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

että työeläkettä saava maksaa myös omalla tekemällään työllä. Miten et osaa arvostaa tehtyä työtä? Taidat saada liikaa s... Lue lisää...
unohdat aina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image