Kotimaa

Maa­han­muut­ta­jien työttömyys puolittui

Mustapha Mekerba (vas.) vaihtaa vuoroaan Jean-Michel Maniahon kanssa. Koskilinjoilla on yhteensä kymmenen maahanmuuttajataustaista kuskia töissä, kun yrityksessä työskentelee yhteensä 200 henkilöä ratin takana. Maahanmuuttajat eivät ole tulleet samalla volyymilla lähiliikenteen busseihin töihin kuin pääkaupunkiseudulla. KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 26.8.2011 0:00
Hannu Tikkala
Sisäministeriön tilastojen mukaan ulkomaalaisten työttömyys Suomessa on laskenut viimeisen 17 vuoden aikana 49,2 prosentista 26,5 prosenttiin. Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen selittää muutosta maahanmuuttajien maassaoloajalla ja työperäisen maahanmuuton kasvulla.

"Kun tarkastellaan noin pitkää aikaväliä, maassaoloaika selittää paljon lukujen taustaa. Kymmenessä vuodessa lapset ja vanhemmat ovat ehtineet hankkia koulutusta Suomessa", Sorainen analysoi.

Soraisen mukaan maahanmuuttajat tulevat entistä useammin Suomeen työn perässä. Aiemmin maahan muutettiin lähinnä humanitaarisista syistä ja perheen perässä. Useat maahanmuuttajat eivät kelvanneet koulutuksensa ja osaamisensa puolesta työnantajille.

Vaikka työperäinen maahanmuutto on yleistynyt viimeiset vuodet, edelleen kaksi kolmasosaa maahanmuutosta johtuu perheen yhdistymisistä. Työn perässä Suomeen muuttaa 5--10 prosenttia maahanmuuttajista.

Myös työllistämispolitiikalla on ollut vaikutusta työttömyyden taittumiseen.

"Panostukset purevat samalla tavalla maahanmuuttajiin kuin kantaväestöönkin. Maahanmuuttajiin kohdistetaan 1,7-kertaisesti toimenpiteitä verrattuna kantaväestöön."

Eniten tuloksia saadaan perustyöllä eli koulutuksella ja valmennuksella.

Lue lisää perjantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image