Kotimaa

Luon­non­suo­je­lu­liit­to tyrmistyi Pudasjärven Kollaja-päätöksestä

Pudasjärven valtuusto näytti eilen vihreää valoa Kollajalle tiukan äänestyksen jälkeen. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 20.3.2015 16:44
STT

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyrmistynyt Pudasjärven kaupunginvaltuuston päätöksestä puoltaa Kollajan tekoaltaan rakentamista. Valtuusto otti torstaina myönteisen kannan kiistellyn allashankkeen eteenpäin viemiseen. Päätös syntyi äänin 18–17.

– On käsittämätöntä, että virtavesiluonnon hirvittävälle tuhohankkeelle näytetään vihreää valoa vielä 2000-luvulla, sanoo aluepäällikkö Merja Ylönen tiedotteessa.

Luonnonsuojeluliiton mukaan kaupungin päätös hidastaa ja vaikeuttaa kestävää taloutta, kuten matkailua tukevaa vaelluskalojen palauttamista.

Pohjois-Pohjanmaalla tekojärveä ja uutta vesivoimalaitosta ajava Pohjolan Voima on tehnyt uudet Kollaja-suunnitelmat. Hankkeen toteutuminen vaatisi vielä muun muassa koskiensuojelulain avaamista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (99)

Kollajan allas ei työllistä paikallisia ihmisiä ollenkaan.Metsän hakkuut ja maansiirtotyöt kaikki kilpailutetaan ja sinne tulevat isot firmat, jotka tekevät työt . Pato ja luukku hommiin tarvitaan muutama timpuri rak.liikkeistä kilpailutuksen kautta ja siinä koko paletti on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on erittäin hyvä päätös. Kollajasta tulee kaunis tekojärvi kalojen ja vesilintujen asuttavaksi. En todellakaan ymmärrä, miksi vihreät eivät tästä pidä. Ehkäpä periaatteena on vain jarruttaa kaikkea kehitystä, jolla tuotettaisiin lisää energiaa tämän yhteiskunnan teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kollajan altaan suunnitelma on onnut niin kaun tapetilla kuin voimalaitoksia on ryhdytty Iijokeen rakentamaan. Eli nyt kun ydinvoimalla tuotettua sähköenergiaa lisätään, niin tuohon tarvitaan nopeasäätöistä esim. vesivoimaa rinnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä päätöksellä Pudasjärven kaupunki on pysäyttämässä kuhityksen aluellaan kahseksikymmeneksi vuodeksi. Kukaan ei sijoita alueelle ja rakentaminen pysähtyy.Koska kaikki odottavat prosessin oikeusasteiden lopullista päätöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi järki voitti vaikka hilkulla se oli! Saadaanpahan taas uusi kala-allas lähemmäksi etelää ja sähköä sivutuotteena:-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää ilmoitaa Saksanlehdille miten UPM jaTuura enso suurimpina omistajina PVO:sta ovat tuhoamassa natura-alueita,luonnon vesilähteitä ja40km luonnonvapaasti virtaavaI-jokea.Ainoastaan oman edullisen sähkön saamista pilkahintaan.Olisikohan keskieuroopan maat valmiita panemaan näiden yhyiöiden paperin ja sellun oston poikotiin. Yhtiöt ilmoittavat ostavansa puun serkitoinnin mukaisesti. Tässä luonnontuhossa on erittäin räikeä teko,serkitöinnin vastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

StoraEnso ja UPM tuskin saavat myytyä tulevaisuudessa edes yhtä arkkia vessapaperia Saksaan ja Keski-Eurooppaan kun boikotit iskevät päälle. Kovaa kyytiä on Suomen paperiteollisuudelle ja kansantaloudelle sen seurauksena luvassa. Satoja tuhansia työttömiä maahan ja sellu- ja paperitehtaiden sulkemisia. Harmi. Kaikki vain pienen vesivoimalan takia joka ei tuottaisi kuin pari miljoonaa euroa vuodessa omistajalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kollaja rakennetaan, niin joutuuko Pohjolan voima palauttamaan korvaukset, jotka se on saanut Kollajan rakentamattomuudesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös on nykyisen lainsäädännön vastainen eli tuollainen tehty päätös kaatuu samantien, sikäli mikäli joku siitä valittaa. Sepä siitä sitten, eli lyhyeen jää kananlento.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta voittaa vaalit ja pääministeripuolueena nuijii lait uuteen uskoon. Sillä ei ole mitään väliä, kuinka järjetöntä ja näköalatonta touhu on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

raakalauta timpureille hommia 2v siihen se tyssää se ihanuus ja rahan tulo nähty niin monesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo, koko Pudasjärvi veden alle ja energiantuotantoon. Pudasjärveläiset pakkosiirretään suomussalmen puutteeperälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan luonnonsuojelua. Pudasjärven eliökunnan uhanalaisin laji on homo sapiens pudasjarvicus. Siksi Kollaja-hanke on hyvä. Ihminen tarvitsee työtä ja toimeentuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kollajan tekoallashanke voisi tuoda Pudasjärvelle yli 100 työpaikkaa rakentamisen ajaksi eli noin neljäksi vuodeksi. Rakentaminen voisi alkaa joskus 15-20 vuoden päästä kun kaikki lait on muuteltu hankkeen tieltä ja käyty oikeutta vähintään yksi kierros kaikissa oikeusasteissa.

Kun rakentaminen olisi valmis niin todennäköisesti hanke ei työllistäisi enää yhtään ihmistä paikkakunnalla. Jäljellä olisi vain kuivattu 40 kilometrin pätkä Iijokea ja sen koskia, sukupuuttoon tapettu Iijoen lohikanta ja miljoonien eurojen ja satojen nykyisten työpaikkojen menetys Pudasjärvellä. Toki PVO on lupaillut että hanke saattaisi työllistää YHDEN työntekijän Pudasjärveltä myös pysyvästi. Tosin epäilen kyllä sitä työllistäisikö edes sitä yhtäkään.

Jos vesivoimarakentamisen "työllistävästä" vaikutuksesta haluaa ottaa selvää, niin kannattaa perehtyä vaikka Sodankylän kuntaan. Siellä sijaitsee muun muassa Euroopan suurin tekoallas (Lokka) ja puolisenkymmentä paljon Kollajan tekoaltaan voimalaa suurempaa vesivoimalaa ja uusin vesivoimalakin on 2000-luvulla valmistunut Kelukoski joka on Kollajaan kaavailtua laitonta voimalaa suurempi. Sodankylän kunnassa em. voimalat ja tekoaltaat eivät työllistä yhtään ainoa ihmistä ja kunta on konkurssikypsä ja väestö katoaa kiihtyvällä vauhdilla paikkakunnalta. Sodankylän tilannetta kannattaa verrata vaikka Kittilän ja Kuusamon kuntien tilanteisiin. Niissä vesistöt ovat suojeltu ja päätetty satsata matkailuun. Jotenkin tuntuu että Kuusamossa ja Kittilässä menee taloudellisesti ja muutenkin "vähän" paremmin kuin ympäristörikolliseksi profiloituneessa Sodankylässä.

Pelkästään joesta pyydetty lohi tuo paikkakunnalle tutkimusten mukaan rahaa 178 euroa per kilo pyydettyä lohta. Kunhan Iijokeen saadaan kalaportaat niin realistista voisi olla että muutama vuosi sen jälkeen Iijoesta saadaan 30 tonnin vuosittaisia lohisaaliita. Eli tuolla kilohinnalla se tuo 5,34 miljoonaa euroa jokivarteen rahaa ja tuo sitä kaivattua pysyvää työtä alueelle. Tosin Pudasjärven ketkuja ei tällainen vuosisatoja ja vuosituhansia kestävä tulovirta kiinnosta vaan tärkeintä on että saadaan neljäksi vuodeksi muutamalle parakeissa asuvalla puolalaiselle ja bulgarialaiselle maansiirtokoneen kuljettajalle duunia ja saadaan tuhottua suojeltu Iijoki ja tapettu lohet sukupuuttoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset on olleet niin PVO seireenien lumoissa ettei oma ajatus vielä pitkäänaikaan pelaa. Säälitti katsoa erästäkin valtuutettua joka kertoi asuneensa ikänsä Pudasjärven rannalla tulva-alueella. Kuitenkaan hän ei ymmärtänyt tulevaa jokavuotista kevättulvaa joka tulee olemaan korkeammalla kun tämänvuosituhannen korkein tulva. Tietämätön hän oli myös syksyisin nostettava talvitulva, joka on yhtäkorkealla kuin kevättulva. Talvitulvat jatkuu pitkälle kevääseen ja se on tehokas tuhoamaan ihmisen rakentamaa.

Työryhmä kertoi valtuustonkokouksessa että: PVO korvaa ja maksaa kaikki. Tuokin oli täyttä puppua. Voimaytiö kertoi korvaavansa allasalueen korvauksista, mutta esim. Pudasjärvellä ja kuivalla jokiosuudella ei korvata mitään koska heidän näkemyksensä mukaan kaikki olosuhteet paranee. Kalojenkin elinolot paranee, kun sinne ei jää liikaa vettä ja virtausta jottei kalat huuhtoudu pois ja kutu onnistuu paremmin?

Pudasjärven ikänsä tulvasta kärsinyt äänesti EI, jolla hänkin siunasi oman asuiympäristön ja kenties kiinteistönsä hukuttamisen amerikkalaisten eläkerahastojen eduksi. Täytyy antaa tunnustus valtuutetulle, että on erittäin jalo teko luopua pihapiiristään ja kenties asunnostaan korvauksetta toisella puolenmaapalloa olevan eläkerahaston eduksi. Ehkä he edes kiittävät, tosin epäilen suuresti sitä.

Mikäli valtuutetulle olisi annettu muutakin kun pvon seireenien laulua,,,, olisiko ääni ollut jaa. Mikäli olisi niin kaikki on hyvin sitäosin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (99)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image