Kotimaa

Luon­non­suo­je­lu­liit­to kampanjoi Saimaalla kalaverkoista luopumiseksi – kalastajilta saadut kalaverkot päätyvät alushousujen materiaaliksi

Saimaannorppa on yksi Suomen uhanalaisimmista nisäkkäistä.
Kotimaa 11.7.2019 10:15
Mirko Siikaluoma

Suomen luonnonsuojeluliitto järjesti heinäkuun alussa Etelä-Savon Puumalassa Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman, jossa Saimaan alueen vapaa-ajankalastajat luovuttivat pois vanhoja kalaverkkojaan.

Verkoistaan luopuneet kalastajat saivat vastineeksi saimaannorpalle turvalliseksi suunniteltuja katiskoja. Luonnonsuojeluliitto kertoo, että sekä verkkoja että katiskoja oli tapahtumassa ennätysmäärä.

Luonnonsuojeluliitto halusi saada käytöstä poistettujen verkkojen materiaalin uusiokäyttöön ja se päätti lahjoittaa verkot alusvaateyritys The other danish guylle. Yrityksen housuissa käytetään kangasta, joka on valmistettu muoviroskasta ja hylätyistä kalaverkoista.

– Tämä on hieno juttu. Toisin kuin saimaannorppa, me emme huku verkkoihin, me pääsemme niistä eroon. Suurin osa käyttämästämme materiaalista tulee valtameristä, mutta tehdään kotivesien hyväksi se mitä voidaan, The other danish guyn toimitusjohtaja Tommi Lähde kommentoi lahjoitusta. 

Suomen luonnonsuojeluliitto kehottaa Saimaan kalastajia vaihtamaan kalaverkkonsa katiskoihin saimaannorppien verkkokuolemien ehkäisemiseksi. Kalanpyydykset ovat saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy. Verkkokalastusta rajoitetaan saimaannorpan elinalueilla kevätaikaan.

Saimaannorppien kuuttien verkkokuolemat ovat puhuttaneet kuluneen kesän aikana Suomessa. Metsähallitus kertoi neljän kuutin verkkokuolemasta eri puolilla Saimaata heti verkkokalastusrajoitusten päätyttyä kesäkuun lopussa.

Heinäkuun alussa käynnistetty kansalaisaloite verkkokalastuksen estämiseksi norppien elinalueella sai kahden päivän aikana täyteen eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 nimeä.

Vaihda verkot katiskaan -tapahtumia on järjestetty eri puolilla Saimaata vuodesta 2008 lähtien.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

ovat olleet voimassa keväästä 2016 alkaen eli vastuussa olivat Kok, Kesk ja Perussuomalaisten koko ryhmä! Jo silloin Saimaan alueen asukkaat kannattivat (68 %) verkkokalastuksen kiellon laajentamista heinäkuulle. Eli edellisen hallituksen syytä nykyiset norppakuolemat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö verkoista pitäisi neuloa takki ympäristöministeri Mikkoselle käänneltäväksi? Hallitus kun ei rientänyt norppia pelastamaan, vaikka kuuttikuolemat oli jo pian verkkokalastuskiellon päättymisen jälkeen tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saimaan norppaa esiintyy kait vain saimaalla. Sielläkin näyttäisi aiemmasta miespolvien aikasesta poiketen alkavan olla ongelmia, vaikka verkkomiehet ovat lähes uhanalainen laji. Olisiko syynä ylisuureksi paisunut norppakanta suhteessa muuhun ympäristöön, koska rajoitusten vain tiuketessa, vahingot ei kun kasvaa? Ainakin sitä kummasti tuota norpansuojelua käytetään keppihevosena koko maassa kalastuksen kietämisen ajamisessa. Liekö sitten tarkoitus ruveta niitä siirtoistuttamaan Kitkaan. Oulujärveen, Inariin ja muihinkin vesistöihin?
Aiemmin luulin ko. suojelujärjestöä asialliseksi toimijaksi, mutta kyllä on erinäisissä yhteyksissä käsitykseni muuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo paksua huttua. Miten norppien suojelua käytetään keppihevosena koko maassa kalastuksen kieltämisessä? Norppia on vain Saimaalla, eivät niihin liittyvät rajoitukset koske muita vesistöjä! Muualla on sitten muita ongelmia, ylikalastusta, kalat eivät pääse kutemaan, uhanalaisia lajeja ja kantoja. Niihin on sitten tapauskohtaiset keinot.

Luonnonsuojelujärjestöt eivät ole kieltämässä kalastusta tai edes verkkokalastusta koko maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verkkokalastusta ovat harjoittaneet kotitarvekalastajat, he voivat hyvin vaihtaa katiskaan, ei ole kenenkään elinkeino uhattuna. Mutta ei myöskään sellaista elinkeinoa saa harjoittaa, joka on täysin epäeettistä. Orjakauppakin lopetettiin , vaikka siinä varmaan meni monelta bisnes alta!

Luonnonsuojeluliitto ei ole lopettamassa kalastusta ja metsästystä. Eipä jaeta valeuutisia. Luonnonsuojelijat tekevät koko maalle ja tuleville sukupolville suuren palveluksen kun suojelevat kalakantoja ja muita eliölajeja. Säilyy myös ihmisen elinmahdollisuudet ja ravintolähteet myös tulevaisuudessa. Ylijäämää voi käyttää, pääomaa ei saa syödä.

Verkoista voi kuka tahansa ommella kätevästi erittäin hyvin tuulettuvat alushousut. Parempaa käyttöä kuin uhanalaisen eläimen murha-aseena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saimaalla pitänee vaihtaa verkot rysiin. Rysään voi laittaa eston etteivät norpat niihin ui. Hyvin simppeli homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain verkon pyyntimahdollisuus 1 luokan ammattikalastajille loput pyytäköö katiskalla.

Näin verkkokielto ei vaikuta ihmisiin jotka elannon saa vesistä.

Tervehtys samalla kalanhinta ja arvostus pyytäjää kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"”Tulokset olivat karmivia” – Nyt tiedämme, miten pyöriäiset suhtautuvat laivojen meluun, eikä se lupaa hyvää lajin tulevaisuudelle .."

.. TANSKALAISEN AARHUSIN yliopiston johtama tutkijaryhmä on tiettävästi ensimmäistä kertaa koskaan saanut kerättyä tietoa siitä, miten ihmisten aiheuttama merien melusaaste vaikuttaa pyöriäisten luonnolliseen toimintaan.

Tanskan aluevesiltä kerätyt tutkimustulokset olivat karmivia.

”Pyöriäiset keskeyttävät poikastensa ruokinnan sillä hetkellä, kun laivan meteli ylittää tietyn tason. Hyvin korkeiden melutasojen vallitessa eläimet sukeltavat pohjaan, liikkuvat nopeasti ja lopettavat ruoan etsinnässä käyttämänsä naksahtelevan kaikuluotainäänensä lähettämisen”, kuvaili tutkimukseen osallistunut Aarhusin yliopiston biotieteilijä Jonas Teilmann lehdistötiedotteessa. ..

-Tekniikan Maailma-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luonnonsuojeluliiton tavoitteenahan on koko kalastuksen kieltäminen tästä se lähtee ja seuraavana metsästys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä juuri! Norppia on tänä vuonna jäänyt verkkoihin enemmän kuin aikaisemmin juuri sen vuoksi kun norppakanta on lisääntynyt! Ihan mormaalijärjellä ajateltuna, eikä propakandamielessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kielletään syöminen ja lopuksi aika nopeasti pitää kieltää eläminenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norppia alkaa jo olemaan selvästikin liikaa. Ja cityvihreiden elämäntapavinkujien vaatimuksille voi muutenkin viitata kintaalla. Kun on aina ja kaikkialla mölyämässä (enimmäkseen turhaan), menettää uskottavuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kalastajilta saadut kalaverkot päätyvät alushousujen materiaaliksi"

Verkkosukkahousuja verkkoalushousujen kaveriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan hyvin -70 luvun, kun oli karmeita hyvonin vaatteita, siis alusasuja, joilla ei tehnyt mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
110
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
32
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image