Kotimaa

Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pää­luot­ta­mus­mies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin

Postilaisten suurimman ammattijärjestön PAU:n pääluottamusmies Jyrki Sutinen vahti maanantaina aamulla Postin ison jakeluterminaalin parkkipaikalla, että töihin tulee vain lakon ulkopuolelle jätettyjä suojatöitä tekeviä. Tunnen kaikki, ketkä tänne tulevat, sanoo Sutinen. KUVA: Hiltunen, Vesa-Pekka
Kotimaa 11.11.2019 16:03 | Päivitetty 11.11.2019 16:50
Pekka Mauno

PAU.n puheenjohtaja Heidi Nieminen kysyy, kuinka kauan valtion omistajaohjaus katsoo Postin henkilöstöpolitiikkaa sivusta.

PAU:n pääluottamusmies Jyrki Sutinen tarjoaa monisivuista lakossa olevan ammattijärjestön tiedotetta. Hän seisoo lakkovahtina Postin ison jakeluterminaalin parkkipaikalla.

– Tunnen kaikki tänne töihin pyrkivät. He tekevät sovittuja suojatöitä, muita ei ole näkynyt, Sutinen sanoo.

On postilakon ensimmäinen päivä. Lunta sataa hiljalleen. Postin pakettiautoja ja rekkoja on isolla parkkialueella kymmenittäin.

Sutisen kädessä on posti ja logistiikka-alan unionin (PAU) nelisivuinen tiedote. Siinä selitetään perusteellisesti, miksi noin 9000 postityöntekijää on lakossa.

– Kaikki ovat väsyneitä työnantajan toimintaan. Nyt aiotaan alentaa palkkoja ja lisätä työaikaa. Se on väärä yhtälö. Palkalla pitää tulla toimeen, ettei tarvitse toimeentulotukea hakea, sanoo Sutinen.

Sutinen on PAU:n Lapin alueen pääluottamusmies. Hänelle kuuluvat noin 300 PAU:n jäsenen työehtojen valvonta.

Hän laskee, että viidessä vuodessa työntekijöiden määrä on vähentynyt noin viidenneksen. Sinä aikana on käyty kolmet yt-neuvottelut.

– Kun Postin johto sanoo, että kirjeiden määrä on vähentynyt, on vähentynyt myös työntekijöiden määrä. Nyt kaikille töissä oleville on töitä, koko ajan tehdään ylitöitä, sanoo Sutinen.

PAU:n puheenjohtaja: Lakon rikkominen kohdistuu pakettilajitteluun

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että Posti yrittää rikkoa pakettien jakeluun kohdistuvaa lakkoa.

– Näyttää siltä, että Postin mielestä erityisesti pakettipuolen työntekijöiden palkkoja pitää heikentää. Kaikki isot lakon rikkomistoimenpiteet ovat kohdistuneet sinne. Kirjeiden osalta Postin johto on itsekin sanonut, että ne tulevat perille joskus ensi vuonna, sanoo Nieminen

PAU on tuonut julkisuuteen kaksi pakettilajitteluun kohdistuvaa Postin tekemäksi epäilemäänsä operaatiota. Toisessa tapahtumapaikkana oli Liedon iso pakettiterminaali, jossa pakettilajitteluun pestatuille vuokratyöntekijöille pyrittiin järjestämään kulkureitti oli lakkovahtien. Posti kiisti Taloussanomien jutussa, että uudella kulkuyhteydessä olisi haluttu helpottaa nimenomaan lakkovahtien ohi kulkemista.

Toinen tapaus sattui Vantaan terminaalissa, jossa Posti esti liiton lakkoesitteiden jakamisen vuokratyöntekijöille.

– Vähän tuntuu siltä, että perusposti ei nyt näytä Postin johtoa kiinnostavan. Pakettipuolen lakkoa pyritään kovasti rikkomaan, sanoo Nieminen.

Posti kiistää: Pakettilajittelu toimii automatisoinnin vuoksi pienemmällä työvoimalla

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja kiistää, että Posti pyrkisi rikkomaan lakkoa pakettilajittelun puolella.

– Jos henkilö haluaa tulla työvuoroonsa töihin, olisi perin merkillistä, jos työnantaja toteaisi, että et saa tulla töihin. On jokaisen oma valinta, osallistuuko työtaisteluihin vai ei, hän sanoo.

Ainasoja kiistää myös sen, että Postia kiinnostaisi pakettilajittelu, mutta ei kirjepostin jakaminen.

– Se, että paketit kulkevat nopeammin, johtuu siitä, että niiden jakamiseen ei tarvita niin paljon työntekijöitä kuin printtipostin jakeluun.

Ainasojan mukaan kyse on pakettilajittelun korkeasta automaatioasteesta ja jakelukanavasta.

– Paketit toimitetaan myymälöihin tai pakettiautomaatteihin. Yksikin henkilö voi toimittaa niitä paljon suhteessa printtipostiin, hän sanoo.

PAU:ta hiertää työehtoshoppailu ja palkkojen leikkaus

Posti- ja logistiikka-alan unionin ja työantajaa edustavan Palvelualojen työnantajien (Paltan), pitäisi tavata lakon sovittelun merkeissä keskiviikkona iltapäivällä valtakunnansovittelijan luona.

– Kun näkee lakon rikkomistoimenpiteet, on paha pelko, että työnantaja on valmistautunut pitkään lakkoon ja viemään työehtojen heikennykset läpi, Nieminen sanoo.

Hän kysyy, miten kauan valtion omistajaohjaus katsoo sivusta Postin henkilöstöpolitiikkaa.

– Onko valtion omistajaohjaus oikeasti sitä mieltä, että tällaista henkilöstöpolitiikkaa saa noudattaa, ihmettelee Nieminen.

PAU:ssa on hyvin muistissa, mitä tapahtui syyskuun alun Posti-kiistojen yhteydessä. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vaati, että 700 pakettilajittelijan siirtäminen toisen työehtosopimuksen piriin keskeytetään, ja että pakettilajittelijat tuodaan työehtosopimusneuvottelujen piiriin.

– Posti ei ole tehnyt asian osalta mitään. Posti ei ole noudattanut omistajan ohjetta. Se saa näköjään tehdä, mitä tykkää, sanoo Nieminen.

Tämä on työmarkkinariidan toinen kysymys.

Toinen riidan aihe on pääluottamusmies Sutisen tiedotteessa selitetty palkkojen alennus. Se koskee 9000 postilaista.

– Molemmille ollaan syöttämässä työehtojen heikennystä: toisille liikkeenluovutuksen kautta ja toisille työehtojen heikennyksen kautta, sanoo Nieminen.

– Me emme osta tätä työehtojen heikennystä. Toivottavasti lakko ei ole pitkä, mutta siihenkin on varauduttu, sanoo Jyrki Sutinen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (115)

Eikös suuntaus ole selvä. Jos pitää karsia kustannuksia, aina on joku joille se osuu kohdalleen. Kun töitä ei ole, niin niitä ei ole. Siinä ei lakot auta. Onneksi on vuokrafirmoja, joilta löytyy tekijöitä näihin tilanteisiin. Ja kyllä pienemmälläkin palkalla pärjää, jos osaa käyttää rahansa oikein. Jos syö enemmän kuin tienaa, silloin ei riitä mikään palkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on selvä, että Posti tulee omistajana hyvinkin nopealla aikataululla esittelemään uuden organisaatiomallin.

Siinä ei ole tilaa 10 000 henkilölle, vaan ehkä korkeintaan 5 - 6 000:lle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan hyvä sitten. Toiminta pitää olla semmoista että sillä elää firma ja työntekijä. Nykyinen systeemi ei sitä näytä olevan, eli ihan hyvä jos tulee korjaavia esityksiä .
Ei siinä ole mitään järkeä että palkat poljetaan niin alas että veronmaksajat joutuu sitte maksamaan osan palkasta tukijaisina työntekijöille. Parempi 6000 elävää työntekijää kuin 10000 kituvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää vaan aukkoja aitoihin että pääsee ihmiset töihin. Noilla "virallisilla" porteilla päivystää nyt noita ay aktivisteja jotka estää pääsyn ihmisiltä töihin.
Nythän on hyvä sauma valkata tekijöistä ne joita työ kiinnostaa ja ketä ei. Nämä lakkokeisarit porteilta syrjään ja halukkaat töihin. Kyllä sinne tulijoita löytyy ja jotka lakossa haluaa venkuloija nii sieläpähän olokoon niin pitkään ku haluavat. Takasi ei oo tulemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saathan sinä mennä postille halpatöihin. Niillä on rekryt käynnissä. Lehdenjakajia tarvitaan yötöihin alle 10 euron tuntipalkalla. Mikset hae jo? Postin nettisivujen kautta voi jättää hakemuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mun enää tarvi hakia ku oon jo talon kirjoilla. Iltavuoroon pitäs lähtiä. Joku aukko ois hyvä nii ei tarvis lakkojyrien veisuuta kuunnella mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se varmaan mahtava tunne kun samasta työstä palkka pienenee. Toisilla se vaan silloin tällöin nouseekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Vuonna 2002 sain tasan 10 euron tunnilta. Nyt lisäkoulutuksen myötä, ja siistimpiä ja kevyempiä töitä samassa firmassa, 24 euroa tunti. Postilaiset tekee varmaan samaa hommaansa vuonna 2030 alle 5 euroa tunti, jos siellä enää siinä vaiheessa ketään on talossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän työntekijä mitään "osta". Työntekijä on lakossa, miten sitä lakkoa muka rikotaan.
Halukkaat tekee töitä.
Ay porukka vääristelee totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa kai sitä töihin mennä. Lakkovahdeilla ei ole mitään oikeuksia estää toisten tekemisiä. Lakossa olo oikeus on tietenkin. Tuntee tai ei, onpa kummaa ajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaan mieluummin pelkkä aidan reikä siihen patsaaksi, vähän niin kuin ilmakitarahengessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töihin vaa tai vuokralaiset tilalle.
Siitä saa neuvottelurauhaa ja syyslomaa lakkoilijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kysymys jos kirjeposti vähenee niin paketti määrät lisääntyy siis mikä ongelma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ongelmahan tässä on että jaettavan postin määrä vähenee, sekä Suomen palkoilla ei voi kirjeet olla hinnoiteltu noin alas. Eli nostetaan palkat vastaamaan vertailukelpoisia palkkoja, jonka jälkeen tämä kustannus siirretään tietysti täysmääräisenä kirje/jakeluhintoihin. Seurauksena lähetysten määrä puolittuu, tai laskee kuitenkin merkittävästi, johon sopeutetaan sitten jäljelle jäävä työntekijämäärä. Eihän tässä mitään kiistaa pitäisi olla? Vai kuka kuvittelee jotain ihmetemppua jolla nykyisillä jakeluhinnoilla voitaisiin maksaa kovempaa palkkaa nykyiselle työntekijämäärälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luit uutisen huolellisesti, niin huomasit, että sitä mukaa kun kirjepostin määrä on laskenut, n myös vähennetty työntekojöitä, mikä aiheuttaa tietysti säästöä palkkakuluissa. Postilla on ollut kolmet YT:t viimeisen viiden vuoden aikana, ja joka kerta on lähetetty väkeä mäkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ketkhä ei khuulu liithoon, heirän ei tarvitte oll lakosa ja heirä työpäiväää ei saah esthää taih rikkooo lakiah.
Herääkih khysymys: jos jokhu o postish töisä ja lisäks vuokratyöntekijäh niih vuorkatyövirmakauttah shaatui töith ei saahne estä liitoh miehet taih naiseth.
Vaih neh vuorott jokka o postintyöntekijänäh shaatu ynnä kuuluu liittoo. Liito esthäessä liithoon kuulumathonta voiree työtekijä haasthaa oikeuteh liitoh miehet ja naiseth mikähli ymmärthänyt olen oikei ma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (115)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image