Kotimaa

Lukko jäteaseman ovessa pistää kustannukset kuriin

Lukitut ja katetut jäteasemat vähentävät ja rauhoittavat taloyhtiöiden jätteenkeräykseen liittyviä ongelmia. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 19.5.2014 7:59
Minna Akimo

Lukitut ja katetut jäteasemat vähentävät ja rauhoittavat taloyhtiöiden jätteenkeräykseen liittyviä ongelmia. Siltikin lukittavia jäteasemia taloyhtiöiden pihalla on vielä vähän.

Taloyhtiöiden pihalla olevat kunnolliset jäteasemat ovat asukkaille tärkeä asia, sillä kyse on paitsi jätelajittelun sujuvuudesta, myös kustannuksista.

Jos taloyhtiön roska-astiat täyttävät myös ulkopuolisten roskapusseista ja jätesäkeistä, ne nostavat asukkaiden asumiskustannuksia. Kustannusten lisäksi vieraiden ihmisten jätteet oman taloyhtiön jäteastioissa aiheuttavat asukkaille pahaa mieltä.

”Se on ymmärrettävää, sillä jätteiden poiskuljettamisesta syntyvät kustannukset tulevat asukkaiden maksettaviksi”, Oulun Sivakan isännöintipäällikkö Jouni Hautamäki sanoo.

Tuiran Kalliotiellä olevien kerrostalojen jäteastiat olivat aikoinaan lähes yleisessä käytössä. Roska-astiat täyttyvät nopeasti ja se ärsytti asukkaita. Ongelmat ratkesivat sillä, että pihalle saatiin katettu jäteasema, jossa on lukittava ovi.

”Jätteiden kierrätys on siistiä ja ulkopuoliset eivät pääse käyttämään taloyhtiön roska-astioita Tilanne on parantunut kaikin puolin”, Kalliotiellä asuva Sinikka Pasanen sanoo.

Lue lisää 19.05.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Oli kyllä ihanaa, kun Sivakka laittoi taloyhtiön roskakatokseen lukollisen oven, mutta jokupa sen lukon sitten särki eli se siitä ilosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmat/Kustannukset saadaan kuriin, mutta siirtyvät muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun (järjestyssäännöt) järjestelykykyä voi vain ihmetellä! Asiat tehdään väkisin niin mahdottomiksi, ettei kukaan ymmärrä. Jätehuolto on niin kilpailtu, että halvinta on varata riittävästi jäteastioita ja tyhjennyksiä.

Nykytekniikalla olisi helppo valvoa jätepisteitä kameroilla ja niiden täyttymistä, joka palvelisi jokaista osapuolta. Väärinkäyttäjät jäisi kiinni ja maksasi, sekä tyhjennys vain täysille astioille tai, kun hajuhaittaa jo säilytysajan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari kolme turvalukkoa jätehuoneen oveen, niin eipä jätä enää kukaan jätteitä siihen paikaan haitoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun se ongelma olisikin vieraista jätteentuojista kiinni, mutta kun enimmäkseen ongelmalajittelijoita ovat ne oman talon asukkaat. Esimerkkejä joista kaikkea tapahtuu allekirjoittaneen asuintalossa:
- Ei lajitella ollenkaan.
- Laitetaan mihin sattuu astiaan, huolimattomasti tai jopa tahallaan.
- Yritetään lajitella mutta ohjeet ovat jääneet lukematta ja lopputulos on lähes yhtä kehno kuin edellä mainituissa.
- Jätteet jätetään astian ulkopuolelle.
- Jätteet kasataan ensimmäiseen astiaan jonka kansikaan ei kohta mahdu kiinni, muiden säiliöiden ollessa lähes tyhjiä.
- Kun ensimmäinen astia näyttää täydeltä, loppuihin ei edes vilkaista vaan jätepussi heitetään astian viereen maahan.
- Jätetilaan tuodaan sinne kuulumatonta tavaraa, esimerkiksi sähköromua sekä huonekaluja aina sohviin ja kirjahyllyihin saakka, kun kiellettyä ovat kaikki mitkä eivät säiliön sisälle mahdu.

Todennäköisesti unohdin vielä jotain. Asiassa ei auta vuosittaiset jäteoppaat, jotka yleensä löytyvät jostakin jäteastiasta muutaman päivän sisällä jaosta. Ei auta ohjeet ja huomautukset jätetilan seinässä tai talon ilmoitustaululla. Mutta jaksetaan narista kun vuokra vuosittain nousee, tajuamatta kustannusten osatekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä hämmentävä ja hyvin oululainen ongelma:

"- Jätteet kasataan ensimmäiseen astiaan jonka kansikaan ei kohta mahdu kiinni, muiden säiliöiden ollessa lähes tyhjiä."

Tuohon en ole koskaan ennen törmännyt, mutta Oulussa kahdessa paikassa jossa oleilen, on molemmissa paikoissa kaksi Molokin kitaa, ja kummassakin se kulkuväylää lähempi on aina täynnä ja vieressä voi olla jopa pari-kolmekymmentä roskapussia. Ja silti toinen Molok on täysin tyhjä. Aivan käsittämätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tosiaankin joillain asukkailla otsaa survoa se ensimmäinen astia täyteen. Luukku ei mene enää kiinni ja ei muuta kuin lisää, vieressä puolen tusinaa joko vajaita tai täysin tyhjiäkin astioita. 1 metrin matka lisää on jollekin mahdottomuus. Toinen on sitten se että jätesäkki jätetään astan eteen maahan ja siitä usein jätefirma veloittaa lisämaksua yhtiöltä. Nämä jätesäkkit yleensä painaa sen verran, että jotenkin on saatu raahattua katokseen asti, mutta tyhjään astiaan ei enää jakseta nostaa. Lisäksi ne huonekalut, niistä jätekuljetus laskuttaa ja tuoja on muka ovelana maksattaen suurimman osan maksusta muilla asukkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä kaupungin ongelmien ratkaisumalleja on juuri jäteastioiden lukitseminen. Läheltä seuranneena voin kertoa muutamia huomioita ihan näin maalaijärjen perusteella:
-kuka maksaa jäteastioiden ulkopuolelle kerääntyneiden jätteiden siivoamisen lähes päivittäin?
Vastaus: kaikki lähikiinteistöjen omistajat, koska tuuli ja eläimet levittävät ne.
-kuka maksaa roskien ja eläinten tautien levittäisestä aiheutuneiden ihmisten poissaolot, hoidot, desinfoinnit ym.?
Vastaus: me kaikki, mutta pääasiassa kaupunki.
-kuka maksaa, kun veronmaksajat eivät kerkeä töihin aamulla, kun jäteaseman lukko on rikki (usein jopa asunnon avain jumittuneena lukkoon)?
Vastaus: me kaikki
-kuka vastaa yleisestä siiteydestä kaupungissa, tai tässä tapauksessa sotkemisesta?
Vastaus: työllistäjä, eli se sotkija on Sivakka ja siivoja katujen ja puistojen osalta on kaupunki (tulonsiirto kaupunki > Oy. Toki työllistävä vaikutus roskien liikuttaminen paikoista toiseen, jolla saadaan veroäyriin painetta)

Ja lopuksi, kuka ottaa / ostaa jätettä polttoaineeksi?
Vastaus, Oulun Energia. Sivakkaa ei siis kiinnosta kerätä ilmaista polttoainetta kaupungin omistamalle energiayhtiölle, vaan on näin tältäkin osaltaan kuormittamassa ympäristöä.

Tämäkin Sivakan "säästäminen" on siis niin kallista, että vain kaupungin vuokrataloilla on siihen varaa pääasiassa (muutama muukin yksittäinen taloyhtiö löytyy, joka luulee säästävänsä).

Kaupunkilaisten etu olisi, että jäteastioita olisi tarpeeeksi jokapaikassa ja ne pidettäisiin kunnossa yhteisesti kaupungin ja kiinteistönomistajien kanssa.
Valitettavasti tämäkin on vain asennekysymys, miten suhtaudutaan omaan elinympäristöömme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä paljon huonommin voi asiaa perustella. Itse työskentelen ympäristöalalla ja mielestäni nämä mainitut ongelmat ovat suhteellisen pieniä verrattuna lukittujen jätekatosten tuomiin hyötyihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon käyttävät väärin taloyhtiöiden roskiksia.
Tuovat jopa autolla isoja jätesäkkejä omakotitaloista taloyhtiön roskiksiin.
Pienemmistä pussukoista puhumattakaan.
Ja jos asiasta huomauttaa, niin teidän roskis on lähempänä kuin oma.
Että sillee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen keksintöä on kerättävät jätteet? Kotitalossani maalla ei syntynyt jätettä lainkaan vielä 70-luvulla. Likaämpäri oli keittiön nurkassa, joka välillä tyhjennettiin sontatunkiolle. keväällä ne sitten levitettiin peltoon, muun sonnan seassa. Pissalla käytiin nurkan takana ja huussitavara kynnettiin myös peltoon. Muovikasseja ei ollut ja ainoa pakkausjäte oli makulatuuri ja paperinaru, joilla sytytettiin uunit. Sitten tuli rahastajat, jotka keksivät pakkausjätteen ym. muovit, sekä jätteenkuljetuksen.
Rupesi eläminen maksamaan... Ja vielä yksi hyöty oli ennenmuinoin. Lehemänpaskan hajussa allergiat pysyivät loitolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No olipa melkoinen älynväläys. Kaikkea ei voi mitata rahassa.. Äly hoi, älä jätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika lyhytnäköistä. Kaikki tuontyyppinen ajattelemattomuus verottaa sinunkin kukkaroasi välillisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nousta se kyllä saattaa, jos jäteyhtiöltä alkaa tulemaan sakkomaksuja. Joku ne sakot maksaa ja ketkäpä muut kuin vuokralaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun asustelin Seilitiellä, Toppilansaaressa vuokralla, viereisen omistusasuntotalon väki kanto roskat meijän astioihin. Jos on varaa ostaa oma kämppä, niin varmaan voi maksaa jätehuollonkin kunnolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän sitä luulisi. Jossain vaiheessa Oulun keskustassa naapuritaloyhtiön väki kantoi roskansa meidän taloyhtön roskikseen, kun oman talon roskikset olivat hankalasti nurkan takana. Samoin välillä siinä kävi ihan ulkopuolisiakin autolla tuomassa kierrätysroskia ja asiasta tiedustellassa luulivat että se on kaupungin Ekopiste. Samanlaiset Molokit kun on taloyhtöllä ja Ekopisteillä käytössä. Eräskin toi roskansa meidän pihalle, kun Raksilan Ekopiste oli kuulemma niin täynnä.

Yleensä se ei ole rahasta, vaan vaivattomuudesta kiinni. Myös Intiössä tuttavilla oli sama ongelma, kun viereisen taloyhtön asukkaat täyttivät heidän yhtönsä roskikset. Syy oli se, että viereisen yhtiön roskakatos oli kaukana parkkipaikasta ja tuttavien yhtön roskakatos oli siinä kätevästi hollilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainoa ongelma ole ulkopuoliset, vaan sinne viedään romua joka sinne ei kuulu, kuten huonekaluja ja kodinkoneita. Nämä erikoiskuljetukset sitten maksaa taloyhtiölle. Pitääkö jäteastioillekin asentaa valvontakamerat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen toivat naapuritaloyhtiöistäkin niitä ser-romujaan ja huonekalujaan toisen yhtiön jätekatokseen, samoin kummankin yhtiön asukkaat täyttivät vain sen ensimmäisen pöntön, sotku oli kamalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image