Kotimaa

Lukivaikeuden kanssa elävä voi saada korkeakoulun va­lin­ta­ko­kees­sa eri­tyis­jär­jes­te­ly­jä, mutta mikään laki ei velvoita kouluja tarjoamaan niitä

Henkilöillä, joilla on lukivaikeus, voi olla myös muita oppimisvaikeuksia. Se voi hidastaa valintakokeessa tai opinnoissa suoriutumista entisestään. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 11.7.2019 16:20
Henriikka Uusitalo

Lukivaikeuden kanssa elävä henkilö voi saada korkeakoulun valintakokeessa erityisjärjestelyjä. Erityisjärjestelyjen tavoitteena on yhdenvertaistaa opiskeluun pääsyä ja opinnoissa menestymistä.

Erilaisten oppijoiden liitto ry:n toiminnanjohtajan Sarianna Reinikaisen mukaan valintakokeessa tavallisin erityisjärjestely lukihäiriöisille on lisäaika kokeen tekemiseen. Liiton mukaan muitakin vaihtoehtoja olisi hyvä olla, koska kaikille enintään kahden tunnin lisäaika ei riitä. Jotkut voivat tarvita esimerkiksi lukemisen ja kirjoittamisen apuvälineitä tai rauhallisen ja pienemmän tilan, koska keskittyminen isossa luentosalissa voi olla vaikeaa.

Erityisjärjestelyjen saamiseksi tarvitaan lausunto erityisopettajalta, psykologilta, lääkäriltä tai puheterapeutilta. Useat korkeakoulut vaativat, että lukivaikeuden täytyy olla keskivaikea tai vaikea, jotta hakija saa erityisjärjestelyn valintakokeessa.

Lue lisää: Ennen lukihäiriödiagnoosia Riina Bräysy, 23, luuli olevansa tyhmä, syksyllä hän aloittaa opinnot hammaslääketieteellisessä – "Suorastaan vihasin tilanteita, joissa luettiin"

Reinikaisen mukaan vaatimus on perusteeton, koska luokittelulle ei ole määritelty raja-arvoja eikä tehty tarkempia kuvauksia sen kriteereistä. Sen vuoksi lukivaikeuden asteen määrittäminen on tulkinnanvaraista ja riippuu testaajasta. Lieväkin lukivaikeus voi vaativissa tilanteissa haitata suorittamista merkittävästi.

Alisuoriutuminen on ongelma monen lukivaikeuden kanssa kamppailevan ihmisen elämässä. Henkilöillä, joilla on lukivaikeus, voi olla myös muita oppimisvaikeuksia. Se voi hidastaa valintakokeessa tai opinnoissa suoriutumista entisestään. Vaikeudet ilmenevät yksilöllisesti, mikä pitäisi Reinikaisen mukaan huomioida paremmin erityisjärjestelyjen tarjonnassa.

– Aika moni asia johtuu vielä, ettei oikein tiedetä, mistä lukivaikeudessa on kysymys. Jaottelun sijaan lausunnoissa tulisi keskittyä opiskelijan yksilöllisiin tarpeisiin, Reinikainen kertoo.

Mikään laki ei velvoita korkeakouluja tarjoamaan erityisjärjestelyjä. Siksi järjestelyissä ja niiden myöntämisessä voi olla eroja korkeakoulujen välillä. Reinikaisen mukaan yliopistoissa on kuitenkin viime vuosina herätty pohtimaan, miten lukivaikeuden kanssa eläviä opiskelijoita tai opiskelemaan hakijoita voisi tukea. Aika näyttää, miten ja miten pian kiinnostus näkyy käytännössä.

– Aiemmin on ajateltu, ettei korkeakouluun päässeillä voi olla oppimisvaikeuksia tai sitten heidän on vain täytynyt pärjätä omillaan, Reinikainen sanoo.

Mitä enemmän lukivaikeudesta puhutaan, sitä enemmän ymmärretään, kuinka yleinen kysymys on. Erilaisten oppijoiden liitto on arvioinut, että oppimisvaikeuden kanssa elää noin 10­–20 prosenttia suomalaisista. Näin ollen opiskelijoiden tukeminen on Reinikaisen mukaan niin korkeakoulujen kuin yhteiskunnankin etu.

Liitto kaipaisi valtakunnallista ohjeistusta, joka velvoittaisi myös korkeakoulut tukemaan oppimisvaikeuksien kanssa eläviä nykyisiä tai tulevia opiskelijoita. Nykyään lainsäädäntö huomioi oppimisvaikeudet vain perusopetuksessa ja toisen asteen opetuksessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
49
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image