Kotimaa

Lukiot kilpailevat opis­ke­li­jois­ta monin konstein – Utajärvi antaa maksutta kyytejä, tietokoneen ja iPadin

Muhoslaiset ensimmäisen vuoden opiskelijat Eedith Taskila (vas.) ja Tilda Luukkonen sekä raahelainen Tiia Kurikka valitsivat Utajärven lukion taloudellisten houkuttimien ja sisällöllisten syiden kuten kansainvälisyyden vuoksi. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 25.3.2017 9:51
Ville Koivuniemi

Lukioiden välinen kilpailu opiskelijoista saa lukiot ja kunnat havittelemaan tulokkaita monilla konsteilla. Utajärvellä lukionsa aloittavaa opiskelijaa hemmotellaan taloudellisesti merkittävillä houkuttimilla.

Tarvittavat oppikirjat saa maksutta lainaan lukion oppikirjakirjastosta, yli viiden kilometrin koulukyydit ovat maksuttomia ja lukio kustantaa jokaiselle kannettavan tietokoneen sekä tabletin.

Jos lukion käyminen kotoa käsin ei onnistu, Utajärven kunta vuokraa lukiolaisille vuokra-asuntoa, jossa vuokran omavastuuosuudeksi jää 150 euroa kuukaudessa. Lisäksi opetussuunnitelmaan kuuluu liikennekasvatuskurssi, jonka myötä lukiolaiset saavat ajokortin noin 400 euroa tavanomaista halvemmalla.

– Havahduimme tilanteeseen vuonna 2011, kun meille haki yhteishaussa ainoastaan neljä opiskelijaa. Sen jälkeen olen johtanut lukiota kuin yritystä, joten oleellisena osana on myös markkinointi, Utajärven lukion rehtori Tapani Blomster sanoo.

Houkuttelu tuottaa myös tulosta. Tämän vuoden yhteishaussa ensisijaisesti Utajärven lukioon hakeneista opiskelijoista utajärvisiä oli vain 10, kun Muhokselta lukioon haki 11 opiskelijaa.

Utajärven lukio ei ole ainoa Pohjois-Pohjanmaan lukio, jossa opiskelijoita houkutellaan taloudellisilla etuuksilla. Esimerkiksi Iin lukiossa lukiolaisille luvataan ilmaiset oppikirjat ja kuljetusten omavastuun korvaaminen.

Myös sisällöllisillä eduilla kilpaillaan. Haapaveden lukio ilmoittaa heti verkkosivujensa etusivulla, että lukiossa voi suorittaa myös kasvatustieteen ja oikeustieteen yliopisto-opintoja sekä ammattikorkeakouluopintoja.

Samankaltaisia käytäntöjä ja houkuttimia on käytössä lukioissa ympäri Suomea.

Lue lisää 25.03.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

kunta saa valtionosuuksia käyttää näihin ylimääräisiin huokutuksiin. Minun puolesta ok, mikäli nämä ylimääräiset hömpötykset maksetaan kuntalaisten omasta pussista, eikä näihin käytetä muitten kuin kuntalaisten rahaa valtionosuuksien muodossa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ipadista nyt ei muuta iloa ole kuin että siitä saa vielä hyvät rahat kun sen myy eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Utajärvellä osataan, katsokaa vaan mallia miten hommat hoituu kun on älyä ja taito käyttää myös sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai jai kommenteista päätellen taisi osua arkaan paikkaan kateelisten panettelua utajärvi on osannut asiat hoitaa oikein turha vinkua perässä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miksi pitää hommata kaikkein kalleinta merkkiä (Apple) kouluille? Tuntuu olevan joka kunnassa sama meininki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerää yrittää pitää lukio pystyssä keinotekoisilla, varsinaiseen opiskeluun liittymättömillä houkutuksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäköhän asunnot löytyy ku ei joillekkin kuntalaisillekkaan löydy. Hyvä olla opiskelija tai pakolainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä niin väärin! Tuet pois ja oppilaat pakolla Oulun keskustan lukioihin. Saadaan Ouluun keskustaan elämää. Kyllä nuo nuoret voi jonkun kilometri bussissa istua siitä hyvästä että keskusta piristyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän tosin tuntuu olevan niin että itku on kauhea jo siitä nuorisosta, joka siellä kaupungilla jo nyt liikkuu. Hyvä että opiskelijoita tuetaan Utajärvellä. Ei tunnu nuo rahat juuri missään kun vertaa herrojen suhmurointiin. Varojen piilotusta veroparatiiseihin estämällä Suomi saisi 5mrd euroa verotuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokiahan se vie meidän kyvykkäät tytöt ja Naisemme. Houkuttelevat työpaikkakierroksilla itselleen ja lupaavat ummet ja lammet totuus onkin sitten jo toinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuossa oikeesti järkee? Utajärven lukio kiinni ja oppilaat Muhokselle. Tuollainen n. 60 oppilaan peruslukio on aivan liian pieni ja kallis ylläpitää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksilöllinen opetus on erinomainen asia, jollaista ei saa niissä kannattamissasi isoissa laitoksissa. Mitä pienempi koulu, sitä parempi opiskelijalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jausaaa; Oletko vastarannan kiiski, ja elät jonkinlaisessa menneisyydessä, tai olet kateellinen nuorille opiskelijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kahdeksas vuosi peräkkäin, kun Utajärven kunnalla on ylijäämää.. Oli kallista vai ei, niin mikäs siinä, jos on varoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitettävä toiminta Utajärven kunnalta. Kuinka olisi opetella Kiinan kieltä. He,jotka kiinnostuneita. Kiina on iso maa. Kaupantekijät tarvitsevat Kiinan kieltä osaajia. Hyvä olisi käydä kiinassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistohomma! Hyvää työtä, pidetään pohjois-Suomi asuttuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nähdään, kuinka valtion rahoja poltetaan. Oikeasti nuoret tahtoisivat laadukasta ja monipuolista opetusta, mutta kunnissa valtion rahoilla kekkuloidaan. Yhdellekään oppijalle ei ole jatkossa koulutusmahdollisuuksia näillä paikkakunnilla, vaan he muuttavat pois. Miten ammattikoululaisia kunta tukee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

15:49
Lähetä kuva, mikä pitää sinut sinut lämpimänä talven kylmässä - osallistu kilpailuun
15:48
Bachin kantaatin mottona on, että älä tuomitse liian ankarasti – Vanhan musiikin festivaalilla Oulussa voi tehdä syyllisyyden kokemisen ja siitä vapautumisen matkan Tilaajille
15:22
Kesätyöhaku alkaa Kempeleessä – vaihtoehtoina kunnan työt, kesätyöseteli sekä kesäyrittäjyys
15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
15:05
Suomalaisen Sonja Laukkasen tutkimusmatka tyssäsi koronaviruksen sulkemassa Kiinassa – hostellin koirakin puri niin, että oli mentävä tarkistettavaksi sairaalaan Tilaajille
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image