Kotimaa

Lukiolaisten liitto vaatii: opin­to­si­säl­tö­jen määrä kuntoon ja oppituntien alku kello 9:ään

KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 9.8.2018 18:46
Johanna Puukka

Lukiolaisten hyvinvointiin ja jaksamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Näin vaatii Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL).

Painoarvoa sanoilleen liitto hakee tuoreimmasta kouluterveyskyselystä, jonka mukaan 35 prosenttia lukiolaisista on ollut mielialastaan huolissaan vuoden aikana. Tytöillä osuus on suurempi eli 47 prosenttia.

– Noin puolet lukiolaisista kokee väsymyksen tai heikotuksen tunnetta vähintään viikoittain. Näitä tuloksia ei voi enää kuitata toteamalla, että pieni kiire ja stressi kuuluu opiskeluun. On selvää, että lukio-opiskelu on liian kuormittavaa, SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro toteaa.

Työmäärä per opintopiste on Euron mukaan toisinaan liian suuri. Hänen mukaansa usein kurssin oppimateriaalin loppuosa ehditään vain juosta läpi. Kiire ja huono oppimistulos stressaavat.

– Sisältöjen määrän pitää olla sellainen, että ne ehditään käsitellä ja omaksua viimeiseen kappaleeseen asti – kaikki kiire ei ole itseaiheutettua, vaan lukiolaisille asetetaan myös opetussuunnitelmatasolla kovia paineita, Euro huomauttaa.

Kesäkuussa hyväksytyssä uudessa lukiolaissa vahvistettiin opiskelijan oikeuksia tukipalveluihin.

– Tämä oli erittäin tarpeellista, mutta myös ongelman juurisyihin on puututtava. Tänä syksynä käynnistyy lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelu. Nyt on hyvä hetki tarkastella lukiokoulutuksen kuormittavuutta.

Lukiolaisten hyvinvointia nakertavat Euron mukaan myös koulupäivien aikataulut. SLL:n jäsenkyselyssä vastaajista 54 prosenttia toivoi koulun alkavan aikaisintaan kello 9. Tällä hetkellä vain 1,5 prosenttia vastaajista aloittaa päivänsä aamuyhdeksältä. Tyytyväisiä kahdeksan aamuihin oli vastaajista vain 16 prosenttia.

– Hyvä lääke koulupäivän aikaiseen väsymykseen on riittävä lepo. Nuorten vuorokausirytmi siirtyy myöhäisemmäksi, eikä tämä ole pelkästään nuoren oma valinta. Nuori tarvitsisi unta edelleen aikuista enemmän.

Euro tietää, että koulupäivän alkamis- ja päättymisajat ovat monimutkainen kokonaisuus, jossa täytyy huomioida esimerkiksi lukujärjestyssuunnittelu ja koulukuljetukset.

– Joka tapauksessa olisi tärkeää, että aikatauluja ollaan valmiita tarkastelemaan ja kuuntelemaan opiskelijoiden toiveita.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Lukiolaisten liitto ajoi muiden mukana lukion yo-todistuksella jatko-opintoihin pääsyä. Nyt valittavat, että lukio ja sen sisällöt on liian kuormittava. Just näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ja voi. Kyllä 08:00 alkuun kannattaa opiskella jo koulussa, koska Suomessa alkavat työt klo 08:00 melkein joka paikassa, vaikka on liukuvat työajat, niin porukka tulee klo 08:00 töihin. Onko liitto ajatellut koko Suomea, koska bussit ja muut välineet kulkevat myös muiden ihmisten mukaan, joten klo 08:00 alku on ihan oikein. Onko taas helsinkikeskeinen esitys?

Liiton tulee aina tehdä väkisin jotakin, että pääsee näkyville. Tämä aloitusaika on hyvä esimerkki väkisin tehdystä esityksestä. Teillä on ilmainen koulu, teillä on ilmainen ruoka, teillä on ilmainen terveydenhuolto, teillä on ilmaiset matkat, kirjat ja koneet osittain ja jne. Vieläkö haluaisitte esittää, että koulua ei tarvitse käydä ollenkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lukiossa oli päivät 8-16 ja tekussa 8-17, tosin hypäri/kaks sillontällön. Ei tuntunu missään ku ei ryypänny niinku muut...hyvät arvosanat ja työpaikka/palkka nykyään n.15v sitte kun valmistuin tekusta. Opetelkaa nössöt sitä normaaliutta etes hetki harjottelussa ni pääsee pitkälle..onse nähty ja koettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulusta ei ainakaan ole suomen kieli tarttunut päähän, joten taitaa olla nuo "tekusi" vain päiväunien tuotosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi alkaa opetus klo 7:00 ja päättyä 16:00.
Ne karsiutuu, jotka karsiutuu.
Reilua ja rehellistä, mutta niin todellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi lukiolaisilla on oma liitto, joka ajaa jäsentensä asiaa.
Peruskoululaisilla ja päiväkoti-ikäisillä ei liittoja ole, niinpä joillakin päiväkotimuksuilla
alkaa jo klo 5.00 varhaiskasvatuspäivä.
Peruskoulun alimmillakin luokilla ilman liittoa, joutuu menemään jopa klo 7.50
aamuksi varhaiskasvatusduuniin.
Vuorokausirytmejä on erilaisia ja itsekkin aikoinaan lukion käyneenä olen nykyään
väsynyt , kun olen yövuorossa tai aikaisessa aamussa alkaen 4.30.
Aamulla ylös aikaisin , illalla varhain nukkumaan, ei jouda yöllä kukkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, liittohan se on kaikkein tärkein lukiolaiselle, niinkö?

Kun kuuluu liittoon, niin kaikki on sen jälkeen "pulkassa". Höpö ja höpö. Kannattaa elämää opetella ihan itse ja varsinkin ajattelemaan ihan itse, että ei ole kaikkien vietävänä. Kannattaa myös miettiä, että miksi minä tätä koulua käyn, koska se käyntikin on sitä oppimista. Vuorokausirytmi on erilainen erilaisilla ihmisillä, mutta mitä sitten. Voi sitä silti opetella ns. sellaiseen rytmiin, joka on valtavirtaa, että pystyy sitten työelämässä mukautumaan siihen, vai onko tähtäimenä kortisto ja kotiolot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukion opintoja on toistuvasti kevennetty keventämistään, ja nämä valittavat sen olevan liian vaikeaa? Ehkä ongelma on enemmän omassa huonoudessa kuin itse opinnoissa, mutta moisen ymmärtäminenhän on lapselle liian vaikeaa. Kaikesta on toki kiva valittaa sillä onhan se oma ääni ja ne muut menemiset tärkeämpiä kuin opinnot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukiossa on jo niin löysä tahti, että oksat pois. Sisältöjä on jo vuosia raakattu jne.

Muksujen on nyt vaan opeteltava jättämään pelit ja somet pois ja keskityttävä asiaan. Kun ahkeroi niin ei stressaa, koska pää oppii imemään tietoa nopeammin. Vapaa-ajan liikunta on tehtävä pakolliseksi, sekin auttaa. E-urheilu ei.

Lukioaikana pitää ehtiä tekemään 20% yli vaaditun 9,5 keskiarvolla ja väh. 3 laudaturilla, jos kuvittelee joskus jotain saavuttavansa niillä taidoilla. Muuten siellä istuu melko turhaan.

Tehkää töitä älkääkä valittako.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitte traumatisoidutaan lukion jälkeen, kun joudutaankin olemaan töissä JO kuudelta tai seitsemältä. Toki siinä välissä suurin osa käy hankkimassa ammatin ja osa pistäytyy armeijassa, niin toivoa on oppia aamuvirkuksi. Itse ainakin pystyn muuttamaan unirytmiä, ehkä kaikki ei siihen kykene? Ja olen käynyt lukion, se menee vaikka vähillä unilla helposti läpi ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee varmasti lukio läpi, mutta vähät unet eivät tue oppimista parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on ehdotuksen paras osa. On runsasta tieteellistä näyttöä siitä, että teini-ikäisten uni-valverytmi menee myöhäisemmäksi ja nuorista tulee lukioikäisenä yökukkujia. Opetuksen tulisi mukautua maailman realiteetteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään tiede ei kykene väittämään, että teini ikäisten unirytmi menee myöhäisemmäksi, sillä jokainen voi muuttaa unirytmiään erittäinkin helposti.
Opetus perustuukin maailman realiteeetteihin juurikin tuolla, että mukautetaan aloittamaan koulu aikaisemmin, niin on sitten töihin herääminen helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mikään tiede ei kykene väittämään, että teini ikäisten unirytmi menee myöhäisemmäksi"

Kykenee, väittääkin, ja onnistuu myös siinä - tuo sinun näkökantasi tuntuu uskon asialta. Tsekkaapa huviksesi muuten Mannerheimin Lastensuojeluliiton näkemys asiaan - ovat sitä mieltä, että rytmi muuttuu, ja teini-ikäiset kärsivät siitä. Vaan mitäpä he nyt mistään lapsiin ja nuoriin liittyvästä tietävät, vai?

"sillä jokainen voi muuttaa unirytmiään erittäinkin helposti"

Muuta sinä sitten unirytmiäsi myöhäisemmäksi, jos se on niin erittäinkin helppoa. Mikä ihmeen pakko kaikkien on aamuvirkkujen pillin mukaan tanssia? Teitä on vain puolet väestöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin huuhaa juttua suollat, sillä jokainen voi ihan itse vaikuttamaan vuorokausirytmiään, ei se ole mikään tieteen asia, vaan henkilökohtainen asia ja tapa.
Ja älä tule mulle kertomaan miten muutan rytmiäni sillä todellakin muutan sitä useamman keeran kuukaudessa. Ja kolmivuorotyö lähes pakottaa siihen ja on pakottanut jo 18 vuotta ja hyvin olen rytmiin sopeutunut.
Ja juuri tuo MLLn höpinä on sitä mitä jokainen kykenee suoltamaan vai saadakseen rahoitusta liitolleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kielletään televisiolähetykset ja ulkonaliikkuminen ilman pätevää syytä kuten työtä klo 21-06 niin sillä se ratkeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä yllätä yhtään, että täällä on aamuvirkut paasaamassa oman elämäntyylinsä ihanuutta. Mitenkähän heidät saisi ymmärtämään, että ihmisten luontainen vuorokausirytmi vaihtelee, eikä sitä pysty itse muuttamaan? Jostain syystä kukaan heistä ei ole myöskään kyennyt sanallakaan perustelemaan, mitä hyötyä on aikaisesta työ- tai koulupäivän aloittamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa sekä Keski-Suomen maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Se olla pittää, eikä mittään siru juttuja. Eläkkelläiset, nyt on meidän aika. Lue lisää...
Rahaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image