Kotimaa

Lukiolainen Ronja Holopainen oli päivän Keskon pääjohtajana - Hänen ansiostaan tasa-ar­vo­suun­ni­tel­ma otetaan osaksi vas­tuul­li­suus­ra­por­toin­tia

Keskon pääjohtaja Mikko Helander (vas.) luovutti päiväksi pääjohtajuuden 18-vuotiaalle helsinkiläiselle lukiolaiselle Ronja Holopaiselle. Sellon K-Citymarketin kauppias Esa Kiiskinen esitteli kauppaansa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 11.10.2018 17:53
Hannamari Ahonen

Holopainen osallistui myös konsernin johtoryhmän kokoukseen. Kahdeksasta jäsenestä vain yksi on nainen.

Pääjohtaja Mikko Helander kertoi, että K-ryhmän esihenkilöistä 40 prosenttia on naisia, mutta johtotehtävissä naisia on vain 20 prosenttia.

Kauppakeskus Sellon Citymarketin käytävillä kävelee vaikutusvaltainen kolmikko.

Kauppias Esa Kiiskinen on myös Keskon hallituksen puheenjohtaja. Hän esittelee kauppaansa Keskon pääjohtajalle Mikko Helanderille, joka on luovuttanut pääjohtajuuden kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi lukiolainen Ronja Holopaiselle.

– Tärkeä osa pääjohtajan työtä on kiertää kentällä. Viimeksi olin Seinäjoella, nyt täällä Espoon Leppävaarassa, Helander kertoo.

Holopainen halusi tulla pääjohtajaksi kaupan alan yritykseen, jossa ollaan lähellä ihmisten arkea. Hän on erityisen kiinnostunut vastuullisuusstrategiasta.

Siitä hän on jo keskustellut Helanderin kanssa ja ollut konsernin johtoryhmän kokouksessa.

– Ronja sanoi hyvin, että vaikka olemme sadan vastuullisimman yrityksen joukossa maailmassa, niin emme tuo sitä riittävän hyvin esille kuluttajille, Helander kertoo keskustelusta.

Mitä juhlava termi vastuullisuus sitten käytännössä tarkoittaa? Helanderin mukaan tärkein asia vastuullisuustyössä kaupan alalla on se, että hankintakanavat ovat läpinäkyviä.

– Meille hankitaan tavaraa ympäri maailman tuhansilta ja tuhansilta yrityksiltä. Kuka tahansa voi katsoa, miten vastuullisuutta toteutetaan Vietnamissa, Etelä-Afrikassa tai Pohjois-Karjalassa kriteeriemme mukaan.

Helander sanoo, että maailmassa on paljon kaupan alan yrityksiä, jotka eivät avaa hankintakanaviaan kuluttajille.

Kauppakierroksella Holopainen pysähtyy hedelmä- ja vihannesosastolle.

– Miten usein asiakkaat valitsevat biopussin?, hän kysyy kauppias Kiiskiseltä.

– Joka kolmas pussi on biopussi. En ole halunnut tuputtaa biopusseja, koska haluaisin, että ihmiset käyttäisivät mieluummin kestokasseja.

Kalatiskillä Holopaista kiinnostaa, miten suuri osa on kotimaista kalaa.

– Yli 50 prosenttia, enemmänkin kotimaista kalaa ostettaisiin, jos vain saataisiin. Nyt olemme tehneet suoran sopimuksen loviisalaisen kalastajan kanssa ja saamme tänne samana päivänä pyydettyä kalaa. Norjan lohta myydään paljon.

Helanderin mukaan K-ryhmä halusi lähteä mukaan kampanjaan edistääkseen tasa-arvoa. Holopainen sai jo kädenjälkensä yrityksen toimintaan.

– Tasa-arvosuunnitelma tulee osaksi vastuullisuusraportointia ja siihen laitetaan tavoitteet ja mittarit. Tästä lähtien sitä seurataan maailmanlaajuisesti meidän hankintakanavissamme, Kiiskinen kertoo.

Tekemistä on vielä.

– Konsernin johtoryhmän kahdeksasta jäsenestä yksi on nainen. Eihän se ole paras asetelma, mutta täytyy ymmärtää, että syy on yhteiskunnallisissa rakenteissa, että naiset eivät hakeudu johtaviin tehtäviin, Holopainen kertoo.

– Meillä on selvät tavoitteet, joilla edistetään tasa-arvoa ja halutaan lisätä naisten määrää meidän kaikissa päättävissä elimissä, Helander sanoo.

Hän kertoo, että 40 prosenttia esihenkilöistä on naisia ja määrä kasvaa koko ajan.

–  Huono asia on se, että sitten kun tullaan johtotehtäviin, naisten osuus on enää 20 prosentin tasolla. Naisten määrä kyllä tulee kasvamaan korkeimmissakin tehtävissä.

Tytöt esiin

  • Torstaina 11. lokakuuta vietettiin YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.
  • Lastenoikeusjärjestö Plan International järjesti Girls Takeover -tempauksen, jossa tytöt ympäri maailman astuivat päiväksi johtajien saappaisiin.
  • Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt ja Plan Internationalin ugandalainen aktivisti valtasivat yhdeksän paikkaa.
  • Tytöt ottivat haltuun eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.), europarlamentaarikko Nils Torvaldsin (r.), Helsingin Sanomien päätoimittajan Kaius Niemen, Tubeconin osaperustajan Risto Kuulasmaan, Aku Ankan päätoimittajan Aki Hyypän, K-ryhmän pääjohtajan Mikko Helanderin, Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehnroothin, Accenturen Pohjoismaiden toimitusjohtajan Frank Korsströmin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen paikat.
MAINOS

Kommentoi

Kalaa kotimaista kellä vara ostaa,naisia ei johdossa.Ei suomalaisen kalan menekki parane tarjonnan lisääntuessä jos norja lohi on paljon halvempi,ei johtajat parane nais kiintiössä.Kumpikin aihe pitää saada uskottavaksi ja kansan parhaaksi myöskin kustannus neutraaliksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yhdenvertaisuutta. Asevelvollisuudesta olisi hyvä lähteä rakentamaan tasa-arvoa. Nyhän tytöt pääsevät vuotta ennemmin kouluttautumaan ja työelämään. Siitä ei paljon plan-kummit puhu ynnä muut muka "tasa-arvo"järjestöt huutele!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi johtotehtäviin on "pakko" saada naisia? Miksei katsota ennemmin pätevyyttä, kuin sukupuolta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
4
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image