Kotimaa

Luke: 16 prosenttia ra­vit­se­mis­pal­ve­luis­sa valmistetusta ruuasta päätyy hävikkiin – suurimmat hävikkimäärät syntyvät lin­jas­to­ra­vin­to­lois­sa

Mittauksiin osallistuneissa toimipisteissä valmistetusta, syömäkelpoisesta ruoasta noin 16 prosenttia päätyi hävikkiin. Kuvituskuva. KUVA: Laura Sepp‰
Kotimaa 15.1.2020 12:38
Mirko Siikaluoma

Ravitsemispalveluissa syntyy vuosittain 78 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä, todetaan Luonnonvarakeskuksen tuoreessa selvityksessä. Luken selvityksessä tutkittiin ravitsemispalveluiden ruokahävikin ja elintarvikejätteen määriä kahden vuoden ajan yhteistyössä alan yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa.

Tutkimusta tehtiin kolmen viikon mittausjaksoissa 78 erityyppisessä ravitsemispalveluiden toimipisteessä, sekä linjasto- että annosravintoloissa.

– Hukkaan heitetty ruoka aiheuttaa täysin tarpeettomia ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksia. Lisäksi poisheitetyn ruoan tuottaminen ravitsemispalveluissa teettää turhaa työtä keittiössä ja on silkkaa rahanmenoa alan yrityksille ja kunnille, tutkija Kirsi Silvennoinen Lukesta sanoo.

Mittausta varten kehitettiin online-applikaatio, jonka avulla keittiöhenkilökunta pystyi kirjaamaan jätteen määrät ja tyypit päivittäin. Mitattu elintarvikejäte sisälsi alun perin syömäkelpoisen ruokahävikin sekä syömäkelvottoman biojätteen.

Mittauksiin osallistuneissa toimipisteissä valmistetusta, syömäkelpoisesta ruoasta noin 16 prosenttia päätyi hävikkiin. Syömäkelvottomat biojätteet mukaan laskettuna elintarvikejätettä syntyi 21 prosenttia. Asiakasta kohti hävikkiä syntyi keskimäärin 90 grammaa.

Luken mukaan suurin aiheuttaja oli tarjoiluhävikki, eli linjastossa ollut tai sitä varten valmistettu ruoka. Suurimmat hävikkimäärät syntyivät linjastoravintoloissa.

– Linjastoihin valmistettavaa ruokamäärää pitäisi pystyä ennakoimaan niin, ettei ylijäämää syntyisi näin paljoa. Mittaaminen ja seuranta ovat avainasemassa, jotta nähdään mistä hävikki omassa yrityksessä muodostuu, sanoo Silvennoinen.

EU:n jätedirektiivi velvoittaa jäsenmaita mittaamaan ja raportoimaan elintarvikejätemääriä yksityiskohtaisesti neljän vuoden välein. Luke seuraa jatkossakin ravitsemispalveluiden elintarvikejätettä osana ruokaketjun elintarvikejätteen seurantaa.

MAINOS

Kommentoi

Voisiko tutkimustuloksista julkistaa myös sen, mitä ruokia menee eniten haaskioon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko junissa linjastoravintoloissa paljon hävikkiä? Ei ihmetytä. Lainastoissa ainakaan ei tietääkseni ole linjastoravintoloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän lihaa menuun ja vähemmän rehupaskaa, kyllä hävikki puolittuisi ainakin meidän oppilaitoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulut voisivat tehdä maistuvaa ja hyvää ruokaa nykyisen mauttoman mössön sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää sellaista ruokaa jota haluaa syödä. Eikä mitää makarooniherneporkkana laatikoita. Kyllä pitäisi tietää mitä ruokaa syödään ja mitä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän ruokalassa laitetaan edellisen päivän yli jääneet ruoat tarjolle seuraavana päivänä normaali menun lisäksi. Ei mene hävikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image