Kotimaa

Loppuko hiihto il­mas­ton­muu­tok­seen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"

Kuvankaltaiset olosuhteet ovat olleet osassa Suomea tänä talvena ainoastaan haaveissa. Monet perinteiset hiihtotapahtumat on jouduttu perumaan olosuhteiden vuoksi. KUVA: Anna Leinonen
Kotimaa 23.2.2020 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa hiihdon tulevaisuuteen.

Hiihtolajit muuttuivat tänä talvena mahdottomiksi lumettomassa osassa Suomea. Finlandia-hiihtoa ja Pirkan Hiihtoa ei järjestetä. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty hiihtokilpailu Oulun Tervahiihto peruttiin ensimmäistä kertaa noin 130-vuotisen historiansa aikana leudon talven takia.

Voiko hiihdon opetuksesta luopua kouluissa tai tarvitaanko Suomen armeijassa enää suksia? Mikä on murtomaahiihdon tulevaisuus?

Ratkaisu äänin 5-0, ei lopu hiihto Suomesta.

Vihreän liikkeen yksi perustaja, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara Helsingistä huomauttaa, että tämä talvi on poikkeuksellinen.

– Poikkeuksellisia talvia tulee, koska matalapaineinen muuttunut käyttäytymien voi lukita tuulen pääasiallisen suunnan viikoiksi. Tänä vuonna länsi-lounaiset tuulet ovat tuoneet lämmintä, ensi vuonna tuulen suunta voi lukittua itään ja pohjoiseen.

Soininvaara arvioi, että eteläisessä Suomessa hiihdetään vielä 10–20 vuotta, mutta sen jälkeen lumisia talvia alkaa olla harvakseltaan ja ne kestävät vain muutaman viikon.

– En investoisi Etelä-Suomen hiihtokeskuksiin.

Soininvaaran mukaan lumiset talvet voivat olla hyvin lumisia, koska sateet lisääntyvät.

– Tämäkin talvi on ollut hyvin sateinen ja Lapissa lunta riittää, Soininvaara sanoo.

Puolustusvoimien Pääesikunnan koulutusosaston liikuntasuunnittelija Kai Pihlainen sanoo, että sotilaan on kyettävä sopeuttamaan liikkeensä vallitseviin olosuhteisiin. Pihlaisen mielestä ilmastonmuutos ei Suomessa välttämättä johda lumiolosuhteiden katoamiseen vaan pikemminkin ääriolosuhteiden lisääntymiseen, myös kylmien ja lumisten talvien mahdollisuus säilyy.

– Liikkuminen jalan metrin syvyisessä lumessa on mahdotonta ilman suksia ja hiihtotaitoa. Siinä missä hiihtotaitoa on vaikea kehittää Etelä-Suomen lumettomina talvina, Pohjois-Suomessa taidon omaksumiselle on paremmat edellytykset.

Kai Pihlaisen mukaan Puolustusvoimissa jatketaan hiihtokoulutusta aina kun siihen on mahdollisuus.

– Toivottavasti näin myös koulumaailmassa, hän lisää.

Liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että televisionkatsojatkin voivat nähdä ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät hiihtolähetyksistä. Kilpailuissa hiihdetään kapeilla kaistaleilla säilötyllä ja kuskatulla lumella.

– Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain. Maksukykyiset lähtevät lumen perässä kohti pohjoista ja aurinkoa kaipaavat lentävät huolettomina etelään, Itkonen toteaa.

Hän ei usko hiihdon harrastamisen loppuvan kokonaan, mutta arvioi sen muuttuvan entistä harvempien herkuksi, koska hiihtämisen olosuhdeverkosto ohenee. Silloin uudet sukupolvet vieraantuvat hiihtoharrastuksesta Suomessa.

– Hiihdon organisoijat ja harrastajat ovat mittavien haasteiden edessä.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen luottaa, että talvi ja murtomaahiihto säilyvät kunhan hiilidioksidia otetaan talteen metsittämisen avulla ja siirrytään hiilen kiertoon perustuvaan polttoaineentuotantoon. Hänen mukaansa tekolumivarastot ja ensilumenladut turvaavat hiihto-olosuhteet Etelä-Suomessa siirtymävaiheessa.

– Pohjois-Suomessa lumimäärä voi jopa lisääntyä tulevaisuudessa, Hannu Itkonen toteaa

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen luottaa, että talvet ja hiihto säilyvät kunhan hiilidioksidia otetaan talteen metsittämisen avulla lisätään hiilen kiertoon perustuvaa polttoaineen tuotantoa.

Hämäläinen arvioi, että tekolumivarastot ja ensilumenladut turvaavat hiihto-olosuhteet Etelä-Suomessa siirtymävaiheessa, mutta Pohjois-Suomessa lumimäärä voi jopa lisääntyä tulevaisuudessa.

– Hiihto tulee säilyttää perinteidensä sekä kansanterveydellisen merkityksellisyytensä vuoksi sekä kouluissa että puolustusvoimissa, Ismo Hämäläinen toteaa.

Liikunta- ja ulkoilujärjestö Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Sini Savolainen uskoo, että hiihto muuttuu luonnonlumettomissa osissa Suomea suorituspaikkaulkoiluksi ja pikkuhiljaa harrastajamäärät laskevat. Samalla kotimaan matkailu pohjoiseen lisääntyy, jotta päästään luonnon keskelle hiihtämään.

– Omien hiihtovälineiden hankinta lumettomilla tai epävarman lumitalven seuduilla saattaa vähentyä, jolloin hiihtovälinevuokraamoiden tarve suorituspaikkojen lähellä kasvaa, Sini Savolainen arvioi.

Mitä mieltä olet hiihdon tulevaisuudesta? Loppuuko hiihto jos talvet muuttuvat leudoiksi ja lumettomiksi? Tarvitseeko hiihtoa opettaa enää kouluissa tai armeijassa? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Kysykääpä Kazakstanilaisilta ja Mongolialaisilta ilmastonlämpenemisestä, saattaa mielipide olla vähän muuta kuin täällä. Normaalistikin siellä on ollut talvisin -30, mutta viime vuosina jopa -60 asteen pakkaset ovat lisääntyneet ja mm. karja jäätyy pystyyn. Olisiko niin, että täällä keskitytään vain meidän omaan pikku pihaamme ja napa-alueisiin, unohtaen mitä maailmanlaajuisesti tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vuonna 2021 maaliskuu lopulla ollaa viisaanpie onko samallaene talavi myös lume osalta ku 2020 wintteri....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ens talvena sitten metri lunta etelästä pohjoiseen ja alarmistit huutaa "sää ei ole sama kuin ilmasto"

1930 luvulla oli myös lauhoja talvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapinkansassa 1982 oli seuraavanlainen teksti;
Ylläksen syöksykisat peruttu lumen vähyyden vuoksi.?????????????????????????????????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joutaakin loppua. Ei tarvitse enää ostella suksia muutaman hiihtokerran vuoksi. Luistelu saa mennä samalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eri alojen luonnosta toimeentulonsa hankkivat ammattilaiset kyllä tietävät, mihin on menty 10-20 vuoden aikajänteellä. Setämiesten yliopiston kasvatit voivat puhua aivan vapaasti läpiä päähänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihmisen muisti lyhyt. Ainakin etelä Oulussa oli marras joulukuussa lunta ihan riesaksi asti. Siis 7km keskustasta. Sitten se suli ja tänään tuli uutta. Ilmaston lämpeneminen, joopa joo. Tarkastelujakso pitää olla tieteen tekemisessä vähän pidempi kuin kaksi kuukautta. Nyt on vähän lämpimämpi talvi, mitähän lie ensi talvena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas tyhmä kysymys ja vielä tyhmemmät vastaukset. Tottakai hiihtäminen loppuu jos talvella ei ole lunta.

Terwahiihto on hyvä esimerkki ilmastonmuutoksesta jossa ensin jouduttiin siirtämään hiihdon alkaminen joen jäältä maalle ja nyt jouduttiin lumen puutteen takia perumaan koko hiihto. Perumisia voi tulla vielä satunnaisesti mutta 10-20 vuoden päästä hiihtoja perutaan yhä useammin. Lopulta talvet ovat niin leutoja että lunta ei ole nimeksikkään.

Toinen esimerkki löytyy meren jäältä jossa vuosia sitten pääsi kävelemään ja hiihtämään meren jäällä lähes kaikkialle. Muutamien vuosien aikana merenjäälle ei ole ollut asiaa koska jäät ovat olleet heikkoja. Tänäänkin jään päällä oli vettä ja kukaan ei näyttänyt kävelevän ja hiihtävän kauempana saarilla.

Ei voi kuin äimistellä miten nopeasti ilmastonmuutos on alkanut näkymään luonnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpötila on muuttunut vajaan asteen reilussa sadassa vuodessa. En ole kyllä nopeutta äimistellyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tässä muutakin muuttunut kuin pelkkä lämpötila. Talven 5 asteen helteet eivät ole normaaleja ja tuulista on ollut liiankin kanssa. Juhannuksena oli semmoinen myrsky että ei voinut kuin äimistellä. Tietysti keskimäärin kaikki on ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppuminen olisi helpotus. Ei tarvitsisi räkäposkella huohottavia hevosnaamoja tv:n uutisissa katella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmetuntia kuntoilua lumikolan kanssa. Viistoistasenttiä hiema kosteaa lunta sai mukavasti veret kiertämään. Tämä on vain lauha talvi, joita aika ajoin tahtoo olla. Toki talvet ovat pitkässä juoksussa hieman muuttuneet, mutta niihän se ilimasto on muuttunu aikojen saatossa monet kerrat. Että muuttuneeko tuo ilimasto kovin ratikaalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelänavalla EI OLLUT +20 astetta lämmintä! Se oli jälleen kerran ilmastohihhuleiden älytöntä propagandaa.

Lämpötila mitattiin Etelämantereesta Etelä-Amerikka kohti osoittavan niemen eräästä saaresta, jossa sijaitsee Argentiinan sotilastukikohta. Sen leveyspiiri on 63°24' S, mikä suhteutettuna tarkoittaa, että se sijaitsee yhtä kaukana etelänavalta kuin Iisalmi on pohjoisnavalta.

Iisalmessa on mitattu usein kesällä reilusti yli 30 asteen lämpötiloja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä talvi on poikkeus, ei tällaisia vesisateita ole ole ennen ollut. Onneksi on lunta piisannut lokakuun lopusta saakka ja ladut kunnossa marraskuun puolivälistä asti tosin toisinaan varsin jäisiset pikkupakkasen jäljiltä. Hiihto on mukavaa ja monipuolista liikuntaa joten kyllä sitä kannattaa opetella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ootko varma ettei oo ennen ollut kun maapallolla on ikää 4.5 miljardia vuotta niin aika varma saat olla sanomisissasi. Onhan täällä kasvanut pähkinäpuitakin ja välillä ollut päällä jäätä kilometri tolkulla ja välillä päällä pelkkää vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla valokuvia Oulusta helmikuussa 1990 ei ollut silloinkaan lunta. Seuraavina vuosina on ollut lunta ja pakkasia. Olikohan silloinkin ilmastonmuutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli. Ilmastonmuutos on ollut päällä niin kauan kun maapallolla on ollut ilma/kaasukehäkin. Ihmisen aiheuttama ja poikkeuksellisen nopea ilmastonmuutos on alkanut 1800-luvun lopulla ja näinä päivinä kiihtyy nopeammin kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image