Kotimaa

Lomarahat lakiin? - Nämä työntekijät hyötyisivät hallituksen yl­lä­ty­se­si­tyk­ses­tä

Hallitus antoi yllätysesityksen maanantaina. Arkistokuva. KUVA: Valtioneuvoston kanslia
Kotimaa 28.9.2015 22:34 | Päivitetty 28.9.2015 22:50
Juha Vainio

Hallitus teki yllättävän ulostulon maanantaina illalla, kun se kertoi poistavansa sunnuntai- ja ylityökorvauksien leikkaukset toimenpidepaketistaan.

Hallitus aikookin leikata lomarahoista 30 prosenttia. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan lakisääteinen oikeus lomarahaan tulee kaikille.

– Joidenkin asema hieman paranee, joilla lomarahaa ei ole ollut, Sipilä sanoi maanantai-iltana.

Sitä tiedotustilaisuudessa ei kerrottu, mitkä työntekijät jäävät tällä hetkellä ilman lomarahaa. Kysyimme asiasta eri asiantuntijoilta.

Työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen SAK:sta sanoo, että lomarahat kuuluvat hänen tietojensa mukaan kaikille aloille, joissa on työehtosopimus. Rönni-Sällinen heittää karkean arvion, jonka mukaan työehtosopimukset kattavat noin 85 prosenttia kaikista aloista.

– Esimerkiksi kuntokeskukset ovat sellaisia, joissa työntekijöillä ei ole yleensä työehtosopimuksia eikä muutenkaan sopimuksia.

Lomarahojen viemisestä lakiin ovat siis hyötymässä ne työntekijät, joiden alalla ei ole tai työsuhteessa ei noudateta työehtosopimusta.

– Saattaa myös olla aloja, joilla on työehtosopimus, mutta osa työntekijäryhmistä on sen ulkopuolella – esimerkiksi ylemmät toimihenkilöt tai johtavissa asemissa olevat työntekijät, Rönni-Sällinen sanoo.

Lomarahoja maksetaan kaikille

Ovatko siis Sipilän hallituksen uuden lomarahalain suurimmat voittajat hyvätuloisia, korkeasti koulutettuja toimihenkilöitä ja johtajia, jotka ovat työehtosopimuksen ulkopuolella?

Ei ainakaan korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan työelämäjohtajan Maria Löfgrenin mukaan.

Löfgren sanoo, että Suomessa on vakiintunut käytäntö, niin sanottu talon tapa: Jos lomarahoja maksetaan yrityksen muille henkilöstöryhmille, sitä maksetaan myös yrityksen korkeimmilla palleilla oleville henkilöille.

– Sellaisia työpaikkoja, joissa lomarahaa ei tunneta, on aika vähän. Näillä toimialoilla ei ole millään henkilöstöryhmällä, ei duunareilla tai ylemmillä toimihenkilöillä, lainkaan työehtosopimuksia.

Tuhannet ilman työehtosopimusta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki sanoo, ettei ylemmillä toimihenkilöillä ole työehtosopimuksia ainakaan metsäteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa ja kaupan alalla.

– Löfgren on varmasti siinä oikeassa, että ylemmille toimihenkilöille maksetaan lomarahaa, vaikkei ole työehtosopimusta taustalla. Voi olla, että mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä enemmän tätä noudatetaan.

Hankamäki epäilee, että pienemmissä ja järjestäytymättömissä yrityksissä lomarahan maksu ylemmille toimihenkilöille voi olla harvinaisempaa.

– Osalla lomaraha perustuu työehtosopimuksiin ja virkasopimuksiin, osalla perustuu siihen, että henkilö on omalla työsopimuksellaan sopinut lomarahan maksamisesta. Sitten on joukko, johon ei noudateta sopimusta. Mikä on sen joukon osuus, joka ei saa lomarahaa – ja ketä he ovat – siihen on vaikea vastata.

Suomen Yrittäjät kertoi myöhään maanantai-iltana työ- ja elinkeinoministeriön arviosta, jonka mukaan työehtosopimusten ulkopuolella yksityisellä sektorilla työskentelee noin 225 000 palkansaajaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (135)

Olisi ihan hyvä jos toimittaja Vainio ensi kerralla kirjoittaessaan juttua tarkistaisi ennen julkaisua että onko edes ymmärtänyt mistä kirjoittaa. Työaikalain 2 pykälästä voi lukea keitä työaikalaki ei koske. Uskooko Vainio oikeasti että ev.lut papit eivät saa lomarahaa vaikkei työaikalaki heihin sovelletakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkauksien kohdistuessa vain tavalliseen palkan saajaan on iso tuloisten verotusta kiristettävä yläpäästä tuntuvasti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen valmis luopumaan lopullisesti tai puolittain lomarahoista, mutta loman pituus 38 päivää jaksamisen kannalta oltava. Henkisesti raskaasti kuormittavuus ammateissa loma ehdottomasti paras keino palautua työhön. Sairasloma karenssi 1 päivä menee läpi, mutta lomiin ei saa kajota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näissä säästötalkoissa ole mitään järkeä. Ostovoiman kaventaminen näivettää sisämarkkinat ja aiheuttaa työttömyyttä. Kaiken lisäksi nämä leikkaukset ja ns. säästöt on jo syöty kasvattamalla kuluja toisaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme juttu nämä lomarahat. Palkoista on pihistettävä, kun ihmiset ostavat liikaa namuja loman aikana. Ay-sedät sitten huolehtivat näistä reppanoista neuvottelemalla lomarahoista. On arvioitava, kuinka hyvälle ladulle Suomen talous on öillisillä kahvikesti-teatterilla saatu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt hallitus oikeilla jäljillä. Lomarahaleikkaus koskee kaikkia työntekijöitä, myös kokonaispalkkauksen piirissä olevia. Olisi ollut väärin leikata ylityö-, sunnuntaikorvauksia. Nämä eivät olisi koskeneet kokonaispalkkauksesta nauttivia. Lomarahaleikkaukseen kun yhdistetään vielä 2-5 pv lomapäivien leikkaus sekä tehdään mahdollisimman pitkä sopimus olla nostamatta palkkoja, jo vain pitäisi tuottavuuden näiltä osin olla kunnossa. Eri asia mitä yritykset, yrittäjät sitten tekevät...
Sairasloman palkatonta ensimmäistä päivää tulisi miettiä vielä kerran! Jos se ei koske lapsen sairastumista, meillä suomessa kohta paljon lapset sairastaa - heillä on helppo ratsastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistyksissä työskenteleville osa-aikaisille työntekijöille ei makseta lomarahaa, vaan lomaraha pidetään vapaana esim. 1 päivä per kuukausi. Palkka on erittäin pieni kolmannella sektorilla ja näin myös ansiosidonnainen päiväraha vain noin 700 euroa netto per kuukausi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joidenkin asema hieman paranee, joilla lomarahaa ei ole ollut, Sipilä sanoi maanantai-iltana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä keskustelu alkaa olla aika epätoivoista. Kun yksinkertaisesti mikään ei kelpaa, tehtiin niin tai näin. Hallitus mokasi antaessaa periksi tällä tavalla. Usko meni. Ei pidetä vaaleja enää, kun päätöksenteko tapahtuu SAK:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä hallitus ole jo nähty ja nyt olisi jo Sipilän aika lopettaa tuo "pomona" oleminen. Sipilä johtaa Suomea kuin arvattiinkin - yrittäjänä, joka vie työntekijöiltä tuhkatkin pesästä. Kylmää kyytiä tulee nyt ja kylmemmäksi muuttuu. Olisi mukava tietää, mitä nuo herrat tienaavat ja mitä tulevat tienaamaan, jos ja kun heidän ajamat asiat menevät läpi. On kyllä pahasti OMA lehmä ojassa SSS-miehillä!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikista törkeintä mitä voi tehdä kun leikata vuoden koho kohtaa eli loma rahaa sitä varten on vuosi oltu puun ja kuoren välissä pienellä palkalla ,, ja kuulemma ei koske eduskunnan hörhöjä itsensä suojaavat aina omilla lakeillaan heillä on vähiten menetettävää kun niin kova palkkasia ovat kyllä sipilä oli väärä valinta pää mieheksi ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy sanoa että minun elämäni aikana ehkä huonon hallitus mitä Suomessa istunut ja Sipilä tuntuu olevan aivan hukassa, ei mitään tolkkua koko hommassa. Ei yhtään kansalla tuntumaa mihin ollaan menossa. Nyt tarvitaan johtajuutta eikö vatulointia Sipilä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ottaa lomapäiviä terveydellisten syiden ja työpaikan eri tilanteiden vuoksi. Loma ei ole myöskään pelkästään pois työnantajalta vaan tukee työntekijän jaksamista. -- Ihmettelen nykyisen keskustelun yksipuolista käsityksiä työelämästä ja yritysten ns. kilpailukyvystä kun suurin tarve on lähinnä vientiteollisuustuotannon uudistamiselle. Tuotteemme ovat ehkä huonoja tai niiden myyminen ei onnistu erilaisten resurssipuutteiden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölmöläisten hommaa, leikataan peittoa alapäästä, ja jatketaan yläpäästä! Tämä "talouspeitto" ei sillä kasva, että ostovoima pienenee, eikä se vaikuta mitenkään edes työllistävästi! Kansanedustajista ja heidän sivubisneksistä voitaisiin paljon enemmän leikara, kuten myös niistä ihmeellisistä "sopeutumiseläkkeistä", samoin kokouspalkkioista, joita monet käy istahtamassa. Myös tuo älytön taksipakko on ihan tuulesta temmattu menoerä, onhan meillä niin turvallinen maakin, että tänne tullaan toiselta puolelta maapalloakin turvaa hakemaan! Myös skype puhelut on keksitty, jotta sinne Saksaan ei aina tarvitse lennellä veronmaksajien piikkiin neuvoja kyseleen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitukselta naurettavaa vatulointia ja venkulointia. Hallitusohjelman mukaan pitäisi pyrkiä lisäämään paikallista sopimista ja nyt hallitus luo lakipykäliä jossa työehtosopimuksia määrätään lailla. Yksikkätyökustannuksia pyritään laskemaan mutta nyt monen yrityksen palkkakustannukset uhkaavat nousta. Polttaako Sipilän hallitus ruohoa tai jotain kun se sekoilee näin pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä se taas on se työn arvostus josta nämä herrat ovat hehkuttaneet, nyt se ainakin murenee kun aletaan kaikki purkamaan, suomessa ei saisi työtä tekevä tienata mitään ja pitäisi ylityöt tehdä ilmaiseksi. Niitäkin aloja on kyllä ja se on väärin, ettei töistä saa palkkaa vaan ne pitäisi pitää lomina, ja jos lomia tulee niin paljon ei ole aikaa pitää niitä koska työssä on kiire eikä voi ottaa tilalle ketään. Miksi annetut edut nyt puretaan. Sipilähän kyllä pärjää kun on monta rautaa tulessa. Minkä teet yhdelle näistä pienemmistäni, sen minä teen sinulle, eikö ole tuttua. Miksi pieneläkeläiseltä haluat ottaa asuntotuen kerro se meille, me emme ymmärrä miksi olet meille ilkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallituksen jatkuva kompurointi vaarantaa kohta suomalaisen parlamentarismin uskottavuuden, jos sitä on Ahon hallituskauden jälkeen ollutkaan. Sipilän hallitus aloitti demokratian varjossa yhteiskuntasopimuksen nimellä Kolmen Ässän pyramidipelin, jolle on varmat maksajat katkeraan loppuun asti. Veronmaksajia kun ei voi lomauttaa tai irtisanoa, vain orjuuttaa veroilla ja viranomaismaksuilla.

Persuja viedään kuin desin mittaa joka käänteessä ja puolue on nyt itse täydellisesti apu- ja täytepuolueen asemassa vailla vähäisintäkään substanssia tai edes ymmärrystä politiikasta, jossa se on mukana kepun ja kokkareiden (EK) todellisten vaikuttajien myhäillessä taustalla.

Toistan, idealisteilla on lyhyt poliittinen ura.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Sipilä keksi, että saa kätevästi itselleen ja parhaille kavereilleen EK:ssa lisättyä lomarahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Maatalouslomittajat saavat "lomarahansa täydellisinä" kun emme voi käyttää julkisia matkustuskulkuvälineitä työmatkoilla.
Jyri Häkämies !! oletko valmis siihet että leikataan sinunkin lomarahoja,verottomia kulukorvauksia,eduskunnan verottomia sopeutumiseläkkeitä,verottomia kulukorvauksia,ym,ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajat ovat puolet vuodesta lomalla. Jos nämäkin lomat kohtuullistetaan joutaa puolet porukasta ulos eduskunnasta eli hakemaan motivoituneena töitä tuottavasta työstä. Loput, jotka jäävät, tulosvastuuseen. Näin on heilläkin vähän motivaatiota muuhunkin kuin tämän hetkiseen vatulointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (135)

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
34
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
31
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image