Kotimaa

LM-kysely: Suo­ma­lais­me­pit jatkaisivat kär­kieh­do­kas­me­net­te­lyä, vaikka EU-parlamentti itse hylkäsi Stubbin voittaneen Weberin

Euroopan parlamentin mepit säätävät kaikkia jäsenmaita koskevia lakeja. Parlamentti kokoontuu Brysselissä ja Strasbourgissa (kuvassa). KUVA: PATRICK SEEGER
Kotimaa 16.7.2019 6:00
Joonas Kuikka

Enemmistö suomalaismepeistä on kaikesta huolimatta äänestämässä EU:n korkeiden virkojen nimityspaketin puolesta tiistaina, selviää Lännen Median kyselystä. Mepit myös näkevät Mercosur-vapaakauppasopimuksessa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Suomalaisten meppien selkeä enemmistö jatkaisi epäonnistunutta kärkiehdokasmenettelyä, vaikka se sivuutettiin EU-parlamentissa ja Eurooppa-neuvoston nimityspakettia kootessa.

Suomalaisista mepeistä jopa 78 prosenttia ei luopuisi kärkiehdokasmenettelystä, selviää Lännen Median kyselystä.

Kyselyyn vastasi yhdeksän europarlamentaarikkoa kolmestatoista 9.–15. heinäkuuta. Vastausprosentti on 69.

– Demokratian eteenpäin vieminen ja hallinnon kehittäminen EU:ssa on jatkuva prosessi. Kärkiehdokasmenettelyä kokeiltiin vasta toista kertaa. Edellisellä kerralla poliittinen sopu löytyi suhteellisen helposti Jean-Claude Junckerin tukemiseen, sanoo Sirpa Pietikäinen kokoomuksesta ja parlamentin suurimmasta ryhmästä EPP:stä.

Kärkiehdokasmenettelyä kyselyn ainoana vastusti perussuomalaisten Laura Huhtasaari, joka edustaa EU-parlamentissa Identiteetti ja demokratia -ryhmää (ID).

– Tosiasiassa EU-kärkiehdokasmenettely on lisännyt komission puheenjohtajan valinnan avoimuutta vain hyvin vähän, sillä parlamenttiryhmien kärkiehdokkaat on nimitetty ryhmien eliitin pienessä piirissä, Huhtasaari vastaa.

Parlamentin suurimman ryhmän EPP:n kärkiehdokas oli saksalainen Manfred Weber, joka voitti ryhmän sisäisessä kilvassa Alexander Stubbin.

Weberistä piti parlamentin oman sopimuksen mukaan tulla EU-komission puheenjohtaja, mutta Weber ei kelvannut muille ryhmille. Niinpä valtionjohtajien Eurooppa-neuvosto keksi esittää kärkiehdokkaaksi saksalaista Ursula von der Leyeniä.

Silti tukea kabinettinimityspaketille

Kärkiehdokasmenettelyn sivuuttamisesta huolimatta enemmistö suomalaisista europarlamentaarikoista aikoo tiistaina äänestää kabineteissa sovitun nimityspaketin puolesta.

Kyselyyn vastanneista mepeistä viisi aikoo äänestää nimityspaketin puolesta. Varmasti vastaan äänestää vain yksi, Huhtasaari. Kolme ei kerro ennakkoon kantaansa.

Keskustan ja Renew Europen (RE) meppi Elsi Katainen vastaa, että parlamentin ei pitäisi hyväksyä nimityspakettia. Hän kuitenkin vielä harkitsee omaa kantaansa.

– EU-parlamentilla on täysi valta päättää, tukeeko se nimityspakettia ja antaako se luottamuksen komission johtajaehdokkaalle. Ehdokas von der Leyenillä on tunnetusti kova poliittinen kokemus, mutta ei varsinaisesti kokemusta EU-viroista.

Parlamentin tiistain äänestys ei ole läpihuutojuttu. Parlamentti saattaa yhä tyrmätä von der Leyenin valinnan EU-komission johtoon.

Suomalaisten sivuuttaminen ei yllättänyt

Suomalaisten sivuuttamista korkeista viroista ei pidetä erityisen yllättävänä. Olli Rehnillä tai Erkki Liikasella ennakoitiin olevan mahdollisuuksia Euroopan keskuspankin EKP:n johtoon.

– Ei suomalaisia mitenkään erityisesti sivuutettu. Korkeiden tehtävien nimityskuvio on erittäin monitahoinen prosessi, jossa suomalainen voi yhtä hyvin tulla nimitetyksi tai jäädä nimittämättä, sanoo Petri Sarvamaa (kok.).

– Varpusia ei huolita tuomariksi kurkien tanssiin, vastaa Teuvo Hakkarainen (ps.).

Rkp:n ja RE:n meppi Nils Torvalds näkee, että peli ei ole vielä ohi.

– Pienet ja sivistyneesti toimivat jäsenmaat eivät aina saa mitä haluavat. Nyt tämä osa EU:sta saa tyytyä Margrethe Vestagerin nimitykseen. Jutta Urpilaiselle pitää nyt vaatia jotain painavaa tehtävää.

Mercosur saa varovaisen myönteisen vastaanoton

Kyselyssä EU:n ja Etelä-Amerikan maiden vapaakauppasopimus Mercosur saa suomalaismeppien varauksellisen hyväksynnän.

Suomalaisista mepeistä 44 prosenttia pitää Mercosuria hyvänä asiana, 44 prosenttia taas ei osaa sanoa kantaansa.

Sdp:n ja S&D-ryhmän mepin Miapetra Kumpula-Natrin mukaan sopimus ei ole täydellinen, mutta luo Eurooppaan kasvumahdollisuuksia ja työpaikkoja. Hän itse kannatti sopimusta.

– Tiivistyvä yhteistyö vaatii tiukkaa vuoropuhelua myös sopimuksen ratifioinnin ja mahdollisen hyväksymisen jälkeenkin, muun muassa sademetsän kohtalosta.

Myös keskustan ja RE:n meppi Mauri Pekkarinen ihmetteli, saavatko Mercosur-maat Brasilia, Argentiina, Uruguay ja Paraguay lisätä maataloutta sademetsien kustannuksella.

– Onko niin, että sopimus kiihdyttää sademetsien muuttamista pelloiksi?

Teuvo Hakkarainen ei pitänyt sopimusta hyvänä tai huonona.

– Vapaakauppasopimus yleensä on myönteinen asia. Suomalainen vienti saattaa saada hyötyjä, toisaalta maataloudelle sopimus voi olla vakavakin uhka. Muuten, Euroopan unioninkin tulisi olla pelkästään vapaakauppa-alue, hän vastaa.

 

Suomalaismepit perustelivat EU-nimitysten äänestysaikeitaan

Puolesta

Sirpa Pietikäinen

Kokoomus, EPP

Ihmisyhteisön ja politiikan toimintakyky perustuu kykyyn tehdä kompromisseja ja sitoutua niihin.

Nils Torvalds

Rkp, Renew Europe

Parlamentti hajotti itse kärkiehdokasasetelmansa ja avasi siten oven neuvoston junttaukselle, joka johti suljettujen ovien takana tapahtuvaan vähän periaatteettomaan jakoon. Tuntuisi kuitenkin tosi väärältä äänestää naisehdokasta vastaan ja samalla laukaista uusi eurooppalainen kriisi.

Petri Sarvamaa

Kokoomus, EPP

Nyt pitää katsoa eteenpäin. Brexit ja EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ratkaisut painavat päälle, ja uuden komission täytyy päästä aloittamaan aikataulussa.

Henna Virkkunen

Kokoomus, EPP

Vaikka prosessia voi moittia, paketti on tasapainoinen kokonaisuus, joka huomioi poliittiset voimasuhteet, jossakin määrin alueet ja ensimmäistä kertaa sukupuolten tasa-arvon.

Mauri Pekkarinen

Keskusta, Renew Europe

Enemmän tai vähemmän pakkohan tässä on EPP:n viimeisin ehdokas hyväksyä.

Vastaan

Laura Huhtasaari

Perussuomalaiset, ID

Nimityspaketti ei ottanut millään lailla huomioon kansallismielisten puolueiden kasvanutta suosiota Euroopan parlamentin vaaleissa, vaan kaikki EU-kärkinimitykset menivät liittovaltiomielisille toimijoille.

Ei kantaa

Miapetra Kumpula-Natri

Sdp, S&D

Nyt emme tunne pikaisesti asetetun ehdokkaan ajatuksia. Tarvitsemme konkreettisia lupauksia ilmastomuutoksen reilusta torjunnasta, veronkierron estämisestä sekä sosiaalisesta Euroopasta. Ratkaisen kantani, kun kuulen mitä hän lupaa.

MAINOS

Kommentoi

Syntyykö tilanne kansa vs mepit?
Suomalaiset pitävät EU:ta valtioiden liittona, ei liittovaltiona. Parlamentti yrittää haalia valtaa itselleen. Kärkiehdokasmalli ei suomalaisia miellytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava kommentti Hakkaraiselta. Enpä ole moista totuutta ennen kuullutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkasmia? Luuletko että kukaan muu ajaa suomalaisten asioita, kuin suomalaiset? Suomalaisten rahat kyllä kelpaavat ja sitä törsätään, kiitos suomalaisten vätysmeppien, jotka lähinnä toimivat Suomen ja suomalaisten edun vastaisesti EU-kiimassaan. Maanpetoksellista toimintaa sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
33
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
8
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
5
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
5
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
2
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image