Kotimaa

Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla

Muiden muassa tohtoreiden työttömyys on Akavan mukaan kääntynyt nyt nousuun. Kuvituskuva. KUVA: Satumaari Ventelä
Kotimaa 10.12.2019 15:36
Virpi Niemistö

Työmarkkinakeskusjärjestö Akavan mukaan korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut prosentilla vuoden takaisesta. Suomessa oli lokakuun lopussa runsaat 33 000 työtöntä korkeakoulutettua.

Tämän vuoden alkuun saakka korkeakoulutettujen työttömyys väheni.

– Esimerkiksi tohtoreiden ja diplomi-insinöörien työttömyys on kääntynyt nyt nousuun, sanoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu.

Korkeakoulutettujen työttömyyden kasvu on usein ennakoinut työttömyyden nousua laajemminkin.

– Ensi vuonna nähtäneen työttömyyden kasvavan monilla koulutusaloilla, Taulu jatkaa.

TKI-panostusten kasvun näkökulmasta korkeakoulutettujen työttömyyden nousu ei lupaa hyvää.

Talousnäkymien ja korkeakoulutettujen työttömyystilanteen heikentyminen herättävät Akavan mukaan huolen, panostetaanko Suomessa riittävästi osaamiseen perustuvaan kasvumahdollisuuksiin.

– Korkeakoulutettujen työttömyys ja vähäiset TKI-panostukset ovat huolestuttava yhdistelmä, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kiteyttää.

Kasvua kulutuksesta

Akava julkisti talousennusteensa tiistaina. Sen mukaan Suomen talous kasvaa 1,2 prosenttia ensi vuonna.

Kasvu nojaa kokonaan kotimaiseen kysyntään ja pääasiassa kulutuksen lisäykseen.

– Talouden veto hidastuu vuoden 2020 aikana merkittävästi. Kulutus on kasvun moottori, kun taas viennin lisäys vaimentuu ja investointien nousu pysähtyy. Kasvun hidastuminen rajoittaa huomattavasti työmarkkinoiden imukykyä, Sorjonen toteaa.

Maailmantalouden lähivuosien näkymät ovat vaimentuneet kuluvan vuoden aikana.

Talouskasvu näyttää vääjäämättä hidastuvan vuonna 2020 niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

– Onneksi uuden taantuman uhka Euroopassa on kutistunut, kun Saksa ja Iso-Britannia palasivat vaatimattomaan kasvuun toisen neljänneksen notkahduksiensa jälkeen. Odotamme kasvun nopeutuvan hieman uudelleen vuonna 2021, Sorjonen jatkaa.

MAINOS

Kommentoi

Mainio kuva Ihmemaa OZ,n tohtorihatusta. Häikäisee Vihreydellään, ja samalla sumentaa suuren yleisön kyvyn nähdä ympärillään muita värejä. Protokollien mukainen massojen typertäminen on täydessä vauhdissa. Orwelliaaninen 1984 , ja Uusi Uljas maailma on jo täällä, koska emme ole heränneet vieläkään ajattelemaan itsenäisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeneita akateemilaisia irtisanotaan surutta. Mm opetusta on karsittu ja sama jatkuu. Ammattitaito kasvaa työn jakuessa, ei kirjoja lukiessa.

Kummallista touhua, että "työttömyysputkeen pukataan" ehdoin tahdoin heti kun on mahdollista terveitä ihmisiä. ihmiset ovat vuosikymmeniä maata pitäneet yllä verorahoilla. Tuotannollisilla syillä keplotellaan, jotta saa "kalliin tyypin" ulos, kun vuosilisät alkavat nousta. Tässäkö on kiitos uhrautumisesta?
Tietoa, taitoa ja kokemusta olisi vaikka kuinka paljon jaettavaksi, mutta ei enää "haluta".
Tosin sitä yritetään "pumpata" vaivihkaa ja korvauksetta ulos juuri ennen potkuja.
Tämäkö on kotimaan arvostus ihmiselle? Kokemusta on tästä kohtalosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on tohtoriksi koulutettavia nykyään sangen paljon. Mistä se on oire - vai onko toisin päin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ajatellaan korkeakoulutuksesta ja sen sisällöstä nykyisin samoin kuin Karl Marx aikanaan, että "määrä muuttuu laaduksi". Valitettavasti kaikki käymäni keskustelut todistavat juuri vastakkaiseen suuntaan kulkemista siten, että laatu on muuttumassa määräksi.
Siis joka alalla koulutetaan lisää henkilöitä, jotka eivät kykene tosiasiassa astumaan niihin tehtäviin, joihin heidät on "koulutettu".

Tämä ei johdu siitä, etteivätkö nämä henkilöt haluaisi tehdä niitä tehtäviä, joihin heidät on "koulutettu" vaan siitä, etteivät kyvyt vain riitä "siisteihin sisähommiin". Suomalaiset eivät ole maailman "Einstain kansaa" vaikka niin yleisesti luullaan, valitettavasti. Lisäksi suomalaisten tyhmentyminen tutkimusten mukaan on alkanut 1970/80 -luvun taitteessa, niin tästäkään suunnasta ei ole helpotusta tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä USA:ssa talous on parhaimillaan 50 vuoteen ja laskua ei ole tiedossa joten toimittaja höpisee omia tai on kuunnellut valeuutisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen lakkoilu lyö vain löylyä kiukaalle, talouden taantuma aloitaa syöksykierteeen syväksi lamaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutus ei kasva, meidät verotetaan hengiltä.
Jospa hallitus kompensoisi ostamalla 5,4 miljoonaa torkkupeitto kotimaisilta toimijoilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä uusi pääministeri hoitaa kaikille töitä, on todella vankka kokemus joka osa alueelta. Ja ministereissä ylipuolet naisia kyllä hommat hoituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyys paranee heti, kun työn hinta on kilpailukykyisellä tasolla. Nyt se ei sitä selväsikään ole, eikä paremmaksi muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsköhän työnhintaa alkaa laskemaan muuttamalla nousseita elämisenkuluja ja vaikka sivukuluja pienentämällä? Ne kun saadaan reiluun laskuun, ehkä tässä maassa pärjää orjapalkoillakin. Perus kokkare ja persuajattelua, työntekijä joutaa hakea lopun palkastaan sossusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn hinnassa eivät palkat ole se Suomen suurin ongelma, vaan järjettömät sivukulut, joilla rahoitetaan kansainvälistä hyväntekeväisyyttä ja kotona makaamista asumislisineen. Näin on näreet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivukuluista ei mene senttiäkään hyväntekeväisyyteen eikä asumislisään. Ne koostuvat eläkevakuutumaksuista, sairasvakuutumaksuista ja työtömyysvakuutusmaksuista ja menevät mokomille vakuutusyhtiöille eikä valtiolle saati kunnille.

Fiksuinta olisi siirtää ne työntekijän maksettavaksi kansainvälisen tavan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun koko ajan ylikoulutetaan ihmisiä siittähän syntyy väistämättä heidän lusääntyvää työttömyyttä. Eihän tohtori voi mennä kaupankassalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täyttä totta.
Ylikouluttautumista on vältettävä. Mielestäni euro on tässäkin paras konsultti eli lukukausimaksut kunniaan. Korkeakoulutuksen haluavat maksakoon tutkintoon johtavista opinnoistaan esimerkiksi 10 000 euroa, jolloin koulutettavien määrä laskee dramaattisesti ja opiskelijat saavat aikaisempaa parempaa opetusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta nythän tuntuu olevan maailman pelastaja hallitus niin sehän tarvii lisää haasteita. Hah hah,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähennetään vain hakkuita ja verotetaan lihaa. Tämä on meitä johtavien tyttöjen ratkaisu tähän ongelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tohtorien työllisyys on hyvin ennustettavissa, koska heitä palkataan vain julkiselle sektorille. Epävarmuutta aiheuttaa eniten ulkomaille siiryminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaat kiittää "ilmaisesta koulutuksesta".
Miettikää onko mitään järkeä päästää ehdoin tahdoin miljoonalla koulutettu / kouluttautunut muualle kehittämään heidän yhteiskuntaa. Toki siellä muualla voi käydä lisäoppia hakemassa, mutta sinnekö pitää kokonaishyöty jakaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image