Kotimaa

Lipponen haluaa Suomen EU:n tur­val­li­suusy­ti­meen

Puhemies Paavo Lipponen kehui Ulkopolitiikka lehden muuttuneen hyvään suuntaan viitaten kansikuvaan lehden julkistamistilaisuudessa keskiviikkona.
Kotimaa 10.12.2003 12:50
STT
SDP:n puheenjohtaja puhemies Paavo Lipponen katsoo, että Suomen ja Ruotsin pitää harkita menoa mukaan EU:n rakenteelliseen puolustusyhteistyöhön, jos sellainen Saksan ja Ranskan johdolla syntyy.

Lipponen kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehden tuoreessa numerossa, että Suomen ja Ruotsin panosta tarvittaisiin suunnittelutyössä, joka käynnistyisi, kun ytimeen liittyvät maat alkavat kehittää toimintakykyään vaativaan sotilaalliseen yhteistyöhön.

"Jos jäämme ulkopuolelle, se merkitsisi elintärkeiden kansallisten turvallisuusetujen väheksymistä ja marginalisoitumista EU:n yhteisessä turvallisuuspolitiikassa."

Lipponen moitti samalla "hallituksen piiristä" annettuja lausuntoja, jotka antavat yleisesti negatiivisen kuvan Suomen suhtautumisesta EU:n puolustusyhteistyöhön. Kaavaillun puolustusytimen paheksuminen jo etukäteen on Lipposen mielestä tarpeetonta.

Yhteistyötä arvostelivat ulkoministerit Erkki Tuomioja (sd.) ja Ruotsin Laila Freivalds yhteisessä artikkelissaan Dagens Nyheterissä. He pitivät sitä tarpeettomana ja varoittivat rakenneyhteistyön voivan hajottaa EU:ta.

Lipposen mielestä Suomi ei saa vetäytyä EU:n reunavaltioksi.

"Kun suuret jäsenmaat pyrkivät muodostamaan puolustusytimen, on siihen reagoitava vaatimalla - niin kuin Suomi tekee - selviä pelisääntöjä ja osallistumismahdollisuutta kaikille jäsenmaille. Sopeutuminen ytimen realiteettiin puolestaan vaatii mukaan menemistä."

Ytimiä voi EU:ssa olla vain yksi, se johon kuuluvat ne maat, jotka ovat mukana sekä Emussa, Schengen-sopimuksessa että puolustusytimessä. Suomi syyllistyisi Lipposen mukaan todelliseen antautumispolitiikkaan, jos se vapaaehtoisesti luovuttaisi asioiden hoidon EU:ssa muille.

Suomen etua ajettu oikein

Lipponen kurmottaa artikkelissaan niitä, jotka katsovat Suomen epäonnistuneen kansallisten etujensa ajamisessa. Hän nostaa esimerkiksi MTK:n hyökkäyksen 141-tukia koskevaa neuvotteluratkaisua vastaan ja arvioi, että maatalousministeri Juha Korkeaojan (kesk.) neuvottelema tulos oli menestys. MTK on Lipposen mielestä unohtanut, että artiklan tulkinta edellyttää alenevia tukia.

"Ulkoministeri Heikki Haavisto (kesk.) epäonnistui yrittäessään neuvotella vuonna 1994 muutoksen artiklan tulkintaan, joten on turha panna myöhempiä hallituksia vastuuseen musta kuin siitä, että ne parhaansa mukaan neuvottelevat komission kanssa", Lipponen kirjoittaa.

Lipposen mielestä MTK:n ja muiden väitteet Suomen epäonnistumisesta maatalouden ja aluepolitiikan etujen vartioimisessa kertovat suhteellisuuden tajun puutteesta.

"Ne ovat tahallista harhaan johtamista ja kansalaismielipiteen vastuutonta lietsontaa EU-vastaiseksi."

Lipponen katsoo, että Suomen pitää edelleen pyrkiä pysymään EU:n "mallioppilaana". Suomen puhevalta pysyy vahvana, jos sen omat asiat ovat kunnossa.

"Muille voi asettaa vaatimuksia vain sellainen jäsenmaa, joka on itse täyttänyt sovitut tavoitteet."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:07
Kuusamossa liikenneonnettomuus – yksi kaista suljettu tiellä 5
9:54
Beethovenin syntymästä tulee ensi vuonna 250 vuotta, Oodi ilolle soi tänään Oulussa – "Lauletaan se kuolemattoman Schillerin laulu!" Tilaajille
9:54
Nokia-johtaja Erja Sankari Oulun kauppakamarin puheenjohtajaksi – Kalevan toimitusjohtaja Juha Laakkonen varapuheenjohtajaksi
9:39
Kärppävahti Rybar yllättyi Liigan kurinpidon päätöksestä – "Missä tahansa muussa eurosarjassa olisin varmasti saanut pelikieltoa"
9:12
Hollywood-moguli Harvey Weinstein alustavaan sopuun häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneiden kanssa – Weinsteinia uhkaa jopa elinkautinen vankeus
8:28
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
8:11
Israeliin jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään – vaaleja varjostaa nelinkertaisen pääministerin saama korruptiosyyte
23
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
23
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
15
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
14
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"
10
Kahdeksan vanginvartijan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pahoinpitelysumaa liivijengi United Brotherhoodin vastaiskuksi
8
Liukas keli aiheutti useita liikenneonnettomuuksia Pohjois-Suomessa – Oulussa kolaroivat rekka ja henkilöauto, myös muualla kolareita ja ulosajoja
5
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image