Kotimaa

Lintilän idea ruuan vien­tiyh­tiös­tä saa tukea – Suomi kirii kiinni vuo­si­kym­men­ten takamatkaa Ruotsiin ja Tanskaan

Suomalaisia marjoja esiteltiin Pariisin ruokamessuilla lokakuussa. Marjojen viennissä on yhä paljon kasvun varaa.
Kotimaa 8.2.2019 18:51
Virpi Niemistö

MTK:lta tulee kannatusta vientiyhtiö-ajatukselle. Elintarviketeollisuusliitto katsoo, että yhteistyö on suositeltavaa.

– Elintarvikkeiden vientiyhtiö -ajatus kannattaa perata ja yhtiö mahdollisesti jopa perustaa.

Näin toteaa maataloustuottajien MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Pia Pohjan mukaan ruuan vientiyhtiön perustaminen ja siihen osallistuminen on jokaisen yrityksen oma strateginen päätös.

– Se liittyy siihen, miten yritykset näkevät mahdollisen yhtiön osana omaa vientitoimintaansa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) väläytti vientiyhtiön perustamista vauhdittamaan suomalaista elintarvikevientiä (LM 8.2.).

Selvitysmies Reijo Karhinen puhuu vientiryhmästä torstaina maatalousministeri Jari Lepälle (kesk.) luovuttamassa raportissaan.

– Jo nyt on paljon yritysten välistä keskustelua siitä, mikä on hyvää ja mitä kehitetään. Yhteistyö on suositeltavaa, Pohja toteaa.

Syväniemi pohtii, auttaisiko vientiyhtiö sekä suomalaisia isoja yrityksiä, jotka ovat kansainvälisesti kuitenkin suhteellisen pieniä, että pk-yrityksiä.

– Voimien yhdistäminen saman asian tekemisessä on ylipäätään järkevää.

Viennille vauhtia myös seuraavat vuodet

Pohja toivoo, että elintarvikevienti säilyy painopistealueena myös seuraavalla hallituksella.

– Hyvää työtä on tehty niin Food from Finland -ohjelmassa kuin ministeriöissä muun muassa vientilupien eteen. Suomi ei ole ruokaviennissä enää vain muutamien maiden ja sektorien varassa. Kasvua on monissa tuotteissa, esimerkiksi marjoissa ja kaloissa.

Syväniemi iloitsee, että "ei ole volyymia" -puheet ovat jääneet viime aikoina taka-alalle.

– Jos on kysyntää, niin viedään ja sillä sipuli.

Pohjan mukaan yksi tulevaisuuden tavoitteista on viedä entistä enemmän lisäarvo- ja brändituotteita, jolloin viennin volyymit ja tuotot eivät olisi niin riippuvaisia vaihtelevista maailmanmarkkinahinnoista.

– Täytyy myös muistaa, että ruokavienti on maratonlaji. Saimme vuonna 2017 kurottua kiinni sen aukon, jonka pakotteiden sulkema Venäjän vienti teki. On saatu uusia markkinoita ja esimerkiksi vienti Kiinaan on auennut, Pohja toteaa.

– Olemme Suomessa lähteneet elintarvikevientiin takamatkalta. Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska ovat tehneet tätä lajia jo kymmeniä vuosia, hän summaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Monesko viennin edistamisyhtiö tämä on,suomen ruokaviennista on puhuttu on jos minkänäköistä edistämis yhtiöitä perustettu mitään ei tapahdu.Matkailu on edennyt,johtuu ehkä siitä ettei se perustu politiikkaan.Kun on vaalit ja haetaan ääniä puhutaan,hävitään vaalit ruvetaan syömään sirkkoja ja kluteenittomia tuonti juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen ruokaan liittyvä edistämiskeskus. Tapahtuu paljonkin viennin puolella, olemme jopa menneet yli venäjän menetetystä myynnistä ja se kertoo vain sen, että uusia päitä on saatu auki ja se on erinomaista työtä se.
Ajattele asiaa positiivisesti, että ihailemasi punavihreät eivät olisi tähänkään kyenneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtiön toimintaa pitää rajata tarkoin ja muistaa ettei mikään kraanavesi ole ruokaa. On turhaa kehittää joku uusi rahankerjäämis virasto ongelmayrityksen vientikeksinnölle, jossa voidaan myydä vaikka maustettuja jääpaloja grönlantiin ja lypsää muutama miljoona hölyn pölyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset hallitukset ja kepulaiset maatalousministerit ovat ajaneet maatalouden nykyahdinkoon. Mitä kauemmin kannattavuustilanteen vakavuutta pimitetään puhumalla mm. maataloustuotteiden viennistä, niin sitä raakempi on tuleva reformi viljelijälle. Jokaisen viljelijän etu on saada tarvittavat muutoset aikaan mahdollisimman nopeasti. Tärkeintä on saada maanviljelyn tehokkuuden lasku pysäytettyä sitomalla maataloustuet tuotetun tuotannon arvoon ja poistaa pellon olemassaolloon perustuvat vastiikkettomat tuet. Ellei näin tehdä tulee hirveyksiä lähiaikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset ovat heitä, jotka ovat saaneet maataloustuet noin korkeiksi ja on heidän syytään, että suomalaiset joutuvat maksamaan ruoasta tuplahinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hämmästyttävää ja edesvastuutonta edes ajatella niin tappiollisten tuotteiden valmistamisen laajentamista kuin maataloustuotteet ovat. Ei voi kuin ihmetellä mikä panee Ministeri Lintilän toimimaan maamme etuja vastaan puhumalla edes maataloustuotteiden viennin edistämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun viimeinen veto maanviljelijöihin. Antakaa ääneenne vaaleissa niin takaamme auvoisen tulevaisuuden ja maataloustukien nostamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen ja nyt varmaan aletaan maatloustukia pienentämään, kun saadaan vienti vetämään ja kauppa käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti vaan tuet pois ja viimeisetkin maatalouden ihmiset joutilaaksi päivärahalle. Kriisivalmius ruokaaan saadaan isolta naapuriltamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen kriisivalmius? Näillä tuotoilla mitä nykypäivän jussit tuottaa rehuviljaa, ym. tuotosta, ei suomalaisia huoltovarmenneta millään tavalla. Huonompi on tilanne, kuin talvi- ja jatkosodan aikaan. Liian vähän tukia maksetaan, kun ei riitä rahat, kuin traktorien ja autojen ostoon, mutta siihen olelliseen ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maataloustuottajien tuottavuuttakin tarvii lisätä. Riisitilanteessa rehuviljan kuluttajat jää henkiin ja ihmiset kuolee nälkään. Mitä pitää tuottaa ja valmistaa saa vastauksen kysymykseen vertaamalla tuotteitten markkinaarvoja . Hunajalla, vadelmalla , pensasmustikalla on kilohinta jotakin muuta mitä rehuviljalla. Investointien käyttöaste vaikuttaa olennaisesti kannattavuuteen. Traktorillakin tehtäis töitä viidessä vuorossa 24/ 7 , tuntituotto ei tarvis olla mikään korkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi on luopunut kansallisista maataloustuista käytännössä kokonaan ja siellä maataloustuottajat ovat oikeutettuja vain EU:n maksamiin maataloustukiin. Suomessa sen sijaan maksetaan noin 1,3 miljardin euron EU-tukien päälle vielä 1,4 miljardia euroa kansallisia maataloustukia.

Olisi meilläkin varaa hieman leikata noita tukia, elintarvike teollisuuttakin tuetaan Hk scan,Raisio.Valio, Atria ym. nämähän ovat pääosin viljeliä osuuskuntien omistamia joten tulee kaksikertainen tuki ko.firmojen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

76
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
72
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
21
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
15
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image