Kotimaa

Lintilä pyysi selvitystä – IS: Patrian toi­mi­tus­joh­ta­ja myöntää yhtiön toimineen vir­heel­li­ses­ti Uganda-tapauksessa

Valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pyytänyt puolustusteknologiaa valmistavalta Patrialta selvitystä Uganda-tapauksesta. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 14.2.2018 14:31 | Päivitetty 14.2.2018 17:21
STT, Kaleva

Valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pyytänyt puolustusteknologiaa valmistavalta Patrialta selvitystä Uganda-tapauksesta. Asiasta kertoo MTV.

Patria oli antanut suomalaiselle liikemiehelle luvan markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Noin 40-vuotias mies löytyi viime viikolla kuolleena hotellihuoneesta Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo on sanonut, että yhtiö teki virheen antaessaan miehelle luvan markkinoida tuotteita maassa.

Ilta-Sanomien mukaan toimitusjohtaja Isotalo vastasi selvityspyyntöön heti keskiviikkona. 

– Vastauksessa on kerrottu samat asiat, mitä olen aiemmin sanonut julkisuuteen. On taustoitettu myös hieman enemmän sitä, miten Patria valitsee itse liiketoimintakumppaneita, Isotalo sanoo Ilta-Sanomille.

Vastauksessa toimitusjohtaja myöntää yhtiön toimineen virheellisesti. Yhtiön mukaan virhe tapahtui, kun miehelle myönnettiin valtuus jakaa Patrian esitteitä Ugandassa ja Mosambikissa.

Isotalon mukaan valtuuden myönsi myyntipäällikkö, jonka harkintakyky petti. Toimitusjohtaja kertoo Ilta-Sanomille, että normaalisti ennen uudelle markkina-alueelle pyrkimistä laadittaisiin esiselvitys, jossa huomioidaan myös alueen korruption taso. Isotalon mukaan Patria ei ole pyrkimässä Ugandan tai Mosambikin markkinoille.

Isotalo arvioi, ettei asia ole vaikuttanut hänen asemaansa. Myyntipäällikön menettelystä aloitetaan sisäinen selvitys.

Patrian hallituksen puheenjohtaja Christer Granskog sanoo Ylelle, että johdolla on yhä hallituksen luottamus. Granskogin mukaan virhe on tapahtunut muualla organisaatiossa, kuin yhtiön korkeimmassa johdossa, eikä hän näe tarvetta muuttaa yhtiön sisäisiä ohjeita.

Granskogin mukaan kyseessä on yksittäistapaus.

Keskusrikospoliisi kertoi keskiviikkona, että se ei ainakaan tässä vaiheessa ole saanut pyyntöä tutkia miehen kuolemaa. Paikallinen poliisi tutkii kuolemantapausta tällä hetkellä luonnollisena, mutta henkirikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

Ylen uutisen mukaan Ugandan poliisi löysi huumeita kuolinpaikalta, länsimaisten suosiman Pearl of Africa -hotellin huoneesta. Vielä ei ole tiedossa, kuka huumeet on tuonut hotellihuoneeseen tai onko niitä käytetty.

Poliisin esitutkinnassa on lisäksi selvinnyt, että suomalaismies esitti Ugandaan saapuessaan lentokenttäviranomaisille väärennetyn kutsukirjeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kokoomus yrittäää pelastaa oman ja Lindeenin nahkansa syyttämällä ja uhraamalla Patrian johtoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Patria käytti bulvaania tuotteidensa markkinointiin poliittisesesti kuumottavissa maissa. Lahjusrahat eivät riittäneet ja kilpailevat asetoimittajat järjestivät paikallisten renkiensä avulla varoittavan esimerkin lavastettuine huumeiden yliannostukuolemineen. Näin alla kuuman Afikan auringon, jossa näppinsä voi polttaa vaikka entinen kykypuolueen ministerikin kyseenalaisine kytkentöineen Kampalan yön tapahtumiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ole kaikki kortit pöydällä. Aseteollisuus ei anna lupia "tuote-esitteidensä jakamiselle" kenelle tahansa H-Moilaselle. Kuolleella miehellä on täytynyt olla toimeksiantosopimus Patrian kanssa, joko suoraan tai välillisesti. Ei kukaan lähde omilla kustannuksillaan Afrikkaan jakamaan Patrian esitteitä. Suomalaista veronmaksajaa viedään taas kuin pässiä narussa. Ministeri on jo ilmoittanut luottavansa Patrian johtoon, vaikka mitään ei ole vielä selvinnyt, eikä selvitetty. Normaali suomalainen hallintotapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lindenillä näkyy olevan uusi edustajan työ joten eläkkeen voi lakkauttaa ja periä takautuvasti pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pyytäkääpä myös selvitys ulkoministeri soinilta. Kas kummaa kun ei aseita myydä minnekään ilman ulkoministeriön lupaa..taitaa olla myös sotaministerin toimenkuvaan liittyvää asiaa.
Että syylliset taitaa olla myös ihan hallituksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla olisi voinut kysyä tuon soputumiseläkeläisen roolin,tuskin pelkästä hyvästä tahdosta taisi eurot kiiltäää silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerikin herää kun jotain tapahtuu. Niin tyypillistä Suomen vastuuhenkilöiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu kaava näissä asioissa; pikkupomo saa syyt niskoilleen ja asia on sillä selvä.
Onkohan Patrialla paljonkin "myyntitykkejä" maailmalla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin sellaisia, joita ei oikein tunnetakaan, mutta esitteitä on tukku annettu. Mitään sopimusta ei kuitenkaan missään nimessä olla tehty. Eikä ole tietoa miksi matkustelevat ja miksi on ex-politiikko mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi luonnollinen kuolema johtaisi pikkupomon syytteeseen?
Tuskin Patrialla on yhtään enempää myyntimiehiä maailmalla mitä on tarvis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
48
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image