Kotimaa

Lintilä: Ke­mi­kaa­li­vi­ras­ton aikeet uhkaavat Suomen ja koko Euroopan ak­ku­teol­li­suut­ta – Kau­hus­ke­naa­rios­sa myös teräksen teon loppuminen Euroopassa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on huolissaan EU:n kemikaaliviraston aikeista tiukentaa koboltin vaarallisuusluokitusta eli CLP-luokitusta. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 30.11.2018 15:55
Jaana Mattila

EU:n kemikaalivirasto haluaa tiukentaa metalliseosten vaarallisuusluokkia, mikä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan uhkaa myös Suomen akkuhankkeita.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) haluaa tyrmätä Helsingissä sijaitsevan EU:n kemikaaliviraston (ECHA) aikeet heti alkuunsa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi torstaina, että kemikaalivirasto on aikeissa esittää Euroopan komissiolle noin 18 metallin vaarallisuusluokan tiukentamista. Niistä yksi olisi koboltti.

Esityksen mukaan metalliseoksissa saisi olla korkeintaan 0,01 prosenttia kobolttia. Esimerkiksi rautamalmissa kobolttia esiintyy keskimäärin noin 0,4 prosenttia.

Pahimmillaan tiukat raja-arvot voivat Lintilän mukaan johtaa teräksen valmistuksen loppumiseen koko Euroopasta.

– Se on se kauhuskenaario.

Koboltti on myös akkujen keskeisin raaka-aine. Jos raja-arvot menevät oikein tiukoiksi, taloudelliset edellytykset koboltin jalostamiselle EU-maissa ovat ministerin mukaan vaakalaudalla ja tärkeän akkumetallin jalostus vaarassa siirtyä EU:n ulkopuolisiin maihin.

Suomessa valtionyhtiö Terrafame on investoimassa 240 miljoonaa euroa Sotkamoon rakennettavaan akkukemikaalien tehtaaseen, ja saksalainen kemianjätti Basf aikoo rakentaa Harjavaltaan akkumateriaaleja valmistavan tehtaan.

Harjavallassa toimii Norilsk Nickelin nikkeli- ja kobolttijalostamo, jonka tuotteita yhtiö aikoo käyttää tuotannossaan.

Lintilän mukaan kemikaaliviraston suunnitelmat voivat vaarantaa myös Suomeen suunnitellut akkuteollisuushankkeet.

– Luotan kuitenkin päätöksentekijöihin, että tällainen ei tule tapahtumaan.

Samaan aikaan Euroopassa puuhataan "patteriallianssia"

Kemikaalivirasto luovuttaa esityksensä joulukuussa ensin REACH-komitealle äänestettäväksi. Sen jälkeen esitys menee EU-komissiolle ja Euroopan parlamentin päätettäväksi.

– Tässä ollaan siis aika alkuvaiheessa, Lintilä toteaa.

Ministeri kertoo, että Euroopassa ollaan parhaillaan laatimassa yhteistä "patteriallianssia". Akkuteollisuus nähdään hyvin tärkeänä EU:lle ja koko maailmalle.

– On täysin ristiriitaista, jos samaan aikaan tehtäisiin toimenpide, jolla vaarannettaisiin akkumetallin jalostaminen EU-alueella.

Lintilän mukaan tieto kemikaaliviraston suunnitelmista on tullut alan toimijoilta. Useat EU-maat ovat ehdottomasti sitä vastaan.

Ministeri oli torstaina Brysselissä, jossa hän tapasi muun muassa komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen ja Puolan komissaari Elżbieta Bieńkowskan.

– He ottivat tämän hyvin vakavasti ja lupasivat selvittää asiaa. Tämä on tullut sielläkin vähän yllätyksenä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Onhan se aina tiedetty, että rst teräs sisältää syöpävaarallisia aineita.
Koboltti on kyllä esim hitsauksessa aika myrkkyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EUn lainsäädäntöä johtavat lobbarit eikä mikään taho pysty kontrolloimaan etteikö lobbareiden toiminnassa harrasteta korruptiota.

Meillä paapotaan virastoa ilmaispalveluilla ja verovapauksilla ja viraston virkaililijat ovat salaa tuohoamassa talouttamme.

Olisi syytä tehdä viranomaistutkinta siitä mitkä tahot ovat tämän juonen takana.Saattaa löytyä muuten suomalaisiakin toimijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on kehä 3sen sisällä porukka, joka luulee että kaiken teollisuuden lakkauttaminen muualla Suomessa sataa heidän laariin nousevina Ullanlinnanmäen asunnonhintoina. Vain Suomesta löytyy näin yksinkertaista porukkaa. Harmittaa että niillä tahtoo olla automaattisesti kaikki valta ja resurssitkin käytössään, ja silti hävitään kaikessa Ruotsille. Homovitsejä kyllä sweduista kyllä osataan vääntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Terrafame aikoo rakentaa tehtaan ja suunittelee listautumista pörssiin? Onkohan syntymässä uusi pommi? Hataralla pohjalla on tulevaisuus edelleen ja kun Brysselin ytimessä ollaan yksi nuijan kopautus voi kaataa koko hankkeen! On Suomineito eksynyt huonoon seuraan, kaikki hyvä torpataan tunteettomasti ja julmalla tavalla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti EU pitää pintansa tässä asiassa. Sen veran paljon on suomelle ollut haittaa EUsta, että tämä on vain hyvä päätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurostoliiton kemikaalivirasto näköjään haluaa että akkuteollisuus siirtyy Aasian maihin kokonaan. Taas suunnitellaan Suomelle suurta menetystä. Yksi kirjain on poistettu sanasta "menestys" nyt se kuuluu aina Eurostoliiton suunnitelmien jälkeen sanana"menetys"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terrafame, tuo Helsingin etäispääte Kainuun korpimailla! Milloin taas Terrasete onkaan esillä esim. Ylessä. Ennen vaaleja varmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pohjalaisesta joka on ottanut kaikki THL rokotukset hokaakko jälkiseuraukset ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olemassa asioita joita Suomen ei tarvitse hyväksyä. Tässä on yksi niistä etenkään kun edes Brysselin "Kataiset" eivät viitsi seurata oman maansa elinkeinojen tulevaisuutta. Turha pokkurointi oikeissa asioissa Brysselin rahastajille pois ja päätösvalta kotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiassa Lintilä ei nostanut kissaa pöydälle vaan nousi itse.
Näkeeköhän kaikki? Vaalivuosi tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin että maataloustuet siirretään vihdoinkin oikeaan käyttöön suojelemaan luontoa. Erityistuet pois ja katse oikeaan päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintilällä päässä jo täysmäärä kopolttia.
Erikoista ettei mies usko mitä viisaammat sanoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyyli näyttää olevan nyt se, että ensin luodaan uhkakuva, jonka torjumiseksi täytyy valjastaa koko kansallinen arsenaali. Ja jälkeenpäin paukutellaan henkseleitä "kompromissista, jonka kanssa voidaan elää". Varttuneemmat ikäluokat muistavat myös ajan, kun kansalaisten mielipiteenmuodostus kanavoitui vaalitulokseksi ja aikanaan poliittisiksi päätöksiksi. "Ylhäältä alaspäin annetaan, alhaalta ylöspäin pyydetään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan saastuttava ja huonosti kannattava Terraframe tulee lopettaa ensimmäisenä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu vastaisuus tulee kasvamaan koko euroopan alueella. Ympäristö ihmiset vie eurooppaa kun pässiä sarvista. Täysin epärealistisin tavottein niin kuin tämäkin kemikaaliviraston ehdotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö meidän pitäs saada päättää omista asioista täsäki joku iso päättäjä ja virma pelkää oman homman kilpailua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan oikeasti eu suomen parhaaksi,mikä on tämä euroopalainen aate joka romuttaa maa maalta euroopan oisko kuitenkin päättäjät jossakin euroopan ulkopuolella.Muuten käyrien kurkkujen maassa ei ymmärrä tätä,aina kun eu päättää jotakin lyödään suomi henkilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Kerro ihmeessä että suomesta lakkautetaan kaikki teollisuus ja muut ammatit, ettei vaan tule suomesta saastuttava valtio.
Silti Kanadalainen kultakaivos tekee tulosta ja suomen valtio ei saa edes kiinteistöveroja, kun Suomen valtio puskee kultakaivosyhtiöön rahaa koko ajan.
silti kulta menee ulkomaille täydestä arvosta JA suomen kansa maksaa "toistaiseksi" kaiken !!!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image