Kotimaa

Lin­nus­to­lausun­to­jen ar­vioin­ti­lau­ta­kun­ta ryhtyy auttamaan viranomaisia

Kotimaa 21.1.2004 9:46
Kaleva
Ympäristöjärjestöt ovat nimittäneet Linnustolausuntojen arviointilautakunnan. Lautakunnan päätehtävänä on avustaa oikeusistuimia ja ympäristöviranomaisia tilanteissa, joissa on tehty keskenään ristiriitaisia linnustoselvityksiä tai selvityksen pätevyyttä on epäilty. Aikaisemmin Suomessa ei ole ollut mitään elintä ympäristölausuntojen arvioimiseksi.

Viime vuosilta tunnetaan tapauksia, joissa linnustoselvitykset ja linnustoon kohdistuvien vaikutusten arvioinnit ovat olleet asiantuntemattomia, hyvin puutteellisia tai tarkoitushakuisia. Poliittinen painostus tai taloudelliset syyt ovat ajaneet joitakin lausuntojen tekijöitä eettisesti arveluttaviin lausuntoihin ja ekologisten seikkojen vääristelyyn. Joihinkin hankkeisiin on tilattu useita linnustolausuntoja kunnes on saatu tilaajan tarkoitukseen sopiva.

Linnustolausuntojen arviointilautakunnan jäsenillä ei ole mitään työ- tai luottamustoimisuhdetta lautakunnan asettaneisiin järjestöihin. Heidät on tunnustettu lintutieteen ja luonnonsuojelubiologian saralla ansioituneina tutkijoina. Nimittämisensä jälkeen lautakunta on itsenäinen, järjestöistä riippumaton, luonnontieteeseen arvionsa perustava elin, joka laatii itse lopulliset toimintaperiaatteensa ja sääntönsä.

Lautakuntaan kuuluvat perustamishetkellä dosentti, ekologian lehtori Esa Lehikoinen Turun yliopistosta, dosentti, koordinaattori Heikki Hirvonen Helsingin yliopistosta, dosentti, eläinekologian lehtori Kari Koivula Oulun yliopistosta ja erikoistutkija, dosentti Juha Tiainen Riista ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Ajatus lautakunnasta perustuu seitsemän arvostetun lintututkijan ja ornitologin kansalaisaloitteeseen, joka oli osoitettu BirdLife Suomelle, Suomen Lintutieteelliselle yhdistykselle, Suomen luonnonsuojeluliitolle ja Suomen WWF:lle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
61
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
30
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image