Kotimaa

Linnan juhlat liimaavat taas mil­joo­nay­lei­sön television ääreen – rouva Jenni Haukion Ioncell-puku paljastetaan hetki ennen kättelyn alkua

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio aloittavat tanssit tänä vuonna Oskar Merikannon tahdissa. Kuva vuoden 2016 Linnan juhlista. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 6.12.2018 16:00
Markku Uhari

Presidentinlinnaan on kutsuttu tänä vuonna 1 700 vierasta. Kättelyt alkavat kello 19.

Itsenäisyyspäivän perinteet huipentuvat jälleen Presidentinlinnassa pidettävään itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion isännöimä juhla alkaa tuttuun tapaan kättelyllä kello 19.00 ja kestää illalla noin kello yhteentoista. Tänä vuonna Kauppatorin varrella sijaitsevassa Presidentinlinnassa sukkuloi noin 1 700 kutsuvierasta, 300 henkilökunnan jäsentä ja parisataa median edustajaa.

Suoraa lähetystä on puolestaan perinteisesti seurannut kotikatsomoista yli 2 miljoonaa suomalaista, ja Linnan juhlat ovat samalla Suomen seuratuin televisio-ohjelma.

Juhlien tämän vuoden teemana on "Yhteinen ympäristömme", ja teema näkyy läpi järjestelyiden ja koristeluiden. Esimerkiksi osa koristekasveista on peräisin presidentin kesäasunnon Kultarannan tiluksilta.

Jenni Haukion puku valmistettu erikoismateriaalista

Yksi alkuillan odotetuista hetkistä on, kun kello 18.45 rouva Jenni Haukio astuu presidentti Niinistön kanssa tervehtimään mediaa. Samalla nähdään rouva Haukio juhlapuku, joka on tänä vuonna valmistettu poikkeuksellisesta materiaalista.

Aalto-yliopistossa tehty iltapuku on tehty koivusta valmistetusta Ioncell-kankaasta. Itse puvun on suunnitellut yliopiston muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelija Emma Saario, ja kankaan on puolestaan suunnitellut opiskelija Helmi Liikanen. Itse kangas on valmistettu osana yliopiston tutkimusprojektia.

Presidentti Ahtisaari jättää juhlat väliin

Ansioituneiden suomalaisten lisäksi tämän vuoden vieraslistalle on huomioitu myös ilmasto- ja ympäristöteoillaan ansioituneita ihmisiä.

Kättelyt kuitenkin alkavat sotaveteraanien ja lottien sisääntulolla. Presidentin adjutantin Pasi Seppälän mukaan tänä vuonna juhliin kutsutuista kymmenen on yli 100-vuotiaita. Illan aikana sotaveteraaneille esiintyvät Philomena-kuoro ja Ylioppilaskunnan Laulajat.

Edellisistä presidenteistä tänä vuonna Presidentinlinnaan saapuu Tarja Halonen puolisonsa, tohtori Pentti Arajärven kanssa. Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari sen sijaan jättävät tänä vuonna väliin itsenäisyyspäivän juhlallisuudet. Taustalla on presidentti Ahtisaaren toipuminen syksyllä tehdystä selkäoperaatiosta.

Presidentti Tarja Halonen on edellisistä presidenteistä ainoa, joka saapuu tänä vuonna Linnan juhliin.

Keväällä 2017 edesmenneen presidentti Mauno Koiviston puoliso, rouva Tellervo Koivisto ilmoitti puolestaan Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa, ettei hän tänä vuonna saavu juhlavastaanotolle.

Booli liki luomua, paljon riistaa

Linnan juhlien tämän vuoden teema on muuttanut myös ruokalistaa. Juhlavieraille on tarjolla esimerkiksi paljon kasviksia, marjoja, riistaa ja villikalaa.

Palanpainikkeeksi vieraat voivat naukkailla luomuviiniä tai hävikkileivästä valmistettua olutta. Kaiken lisäksi linnan kahvi ja tee ovat ilmastokompensoituja.

Suurin muutos näkyy kuitenkin perinteisessä Linnan boolissa. Aiemmista vuosista poiketen se on tänä vuonna valmistettu 82-prosenttisesti luomuraaka-aineista. Muutos on samalla johtanut siihen, että sen maku on muuttunut.

Linnan palveluesimies Berit Mäkinen kertoi aiemmin Lännen Medialle, että boolipohjan raaka-aineet ovat luomutuotteita. Yksi ainesosa kuitenkin laimentaa juoman "luomuastetta".

Itse booliresepti on tunnetusti salaisuus, samoin se luomuasteen vähentäjä.

Merikanto ja Junnu soivat

Presidentinlinnan musiikista vastaavat tuttuun tapaan Kaartin soittokunta ja Puolustusvoimien viihdeyhtye Kaartin Combo.

Comboa säestävät tänä vuonna Jennie Storbacka ja Mikael Saari. Kokoonpanojen ohjelmistoon on nostettu juhlavuosimuusikoiden, kuten Oskar Merikannon ja Juha "Junnu" Vainion tuotantoa.

Presidenttipari esimerkiksi tanssii ensimmäisen valssinsa Merikannon tahtiin.

Lisäksi Linnan kolmannessa kerroksessa esiintyy Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen jazz-opiskelijoista muodostuva Sibis Jazz Youngsters.

Juhlinta siirtyy lopulta Presidentinlinnasta illan mittaan muualle pääkaupunkiin. Jatkoja vietetään muun muassa Hotel Kämpissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täytyy sanoa että on valtakunnassa asiat hyvin kun itsenäisyyspäivän tärkein asia on rouvan puku. En ole vuosiin katsonut enää telkkaria itsenäisyyspäivänä, kun selostetaan tuntikausia kuka kenenkin puvun on suunnitellut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa vahtaa kun eliitti juhlii verovaroilla. Koko linnan juhlat olisi syytä lopettaa ja siirtyä juhlimaan itsenäisyyttä tavalla, johon kaikki halukkaat voisivat ottaa osaa. Norjalaisista voisi tässä asiassa ottaa oppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä Jennin pukua tässä ootellaan että työtki jää tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tavallinen kansa on raivoissaan tuollaisesta verovaroilla mässäämisestä- miksi väki ei itse kustantaa juhlansa, se olisi ainut oikea toimi. Saulin pitäisi kerrankin tehdä oikea teko ja maksaa itse tai maksattaa osallistujilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:06
Kuusamon Petäjäkankaan kentällä päästään pelaamaan golfia myös tänä kesänä: "Tavoitteena on kasvattaa ulkopaikkakuntalaisten pelaajien määrää"
9:47
Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohi Pohjois-Pohjanmaalla - lintukevääseen kuuluu aina myös harvinaisuuksia
9:08
Vanhat kuvat: Uutta teatteritaloa vasta rakennettiin Oulussa - muistatko kohun Jumalan Teatterista?
8:22
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
8:06
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
8:04
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
8:00
Valtameret täyttyvät muovista, mutta uudet biotuotteet eivät ole lyöneet läpi – Mistä asia kiikastaa ja onko suomalaisilla start up -yrityksillä ratkaisu ongelmaan?
99
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
22
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
16
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
16
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
10
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
6
Kohti reilumpaa maanhankintaa – "Oulun taudin” on mahdollistanut lunastuslaki ja sen arvonleikkaussääntely Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Ihan oikein. Ovat kuin kasvain Suomessa. Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image