Kotimaa

Linnan juhlat liimaavat taas mil­joo­nay­lei­sön television ääreen – rouva Jenni Haukion Ioncell-puku paljastetaan hetki ennen kättelyn alkua

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio aloittavat tanssit tänä vuonna Oskar Merikannon tahdissa. Kuva vuoden 2016 Linnan juhlista. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 6.12.2018 16:00
Markku Uhari

Presidentinlinnaan on kutsuttu tänä vuonna 1 700 vierasta. Kättelyt alkavat kello 19.

Itsenäisyyspäivän perinteet huipentuvat jälleen Presidentinlinnassa pidettävään itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion isännöimä juhla alkaa tuttuun tapaan kättelyllä kello 19.00 ja kestää illalla noin kello yhteentoista. Tänä vuonna Kauppatorin varrella sijaitsevassa Presidentinlinnassa sukkuloi noin 1 700 kutsuvierasta, 300 henkilökunnan jäsentä ja parisataa median edustajaa.

Suoraa lähetystä on puolestaan perinteisesti seurannut kotikatsomoista yli 2 miljoonaa suomalaista, ja Linnan juhlat ovat samalla Suomen seuratuin televisio-ohjelma.

Juhlien tämän vuoden teemana on "Yhteinen ympäristömme", ja teema näkyy läpi järjestelyiden ja koristeluiden. Esimerkiksi osa koristekasveista on peräisin presidentin kesäasunnon Kultarannan tiluksilta.

Jenni Haukion puku valmistettu erikoismateriaalista

Yksi alkuillan odotetuista hetkistä on, kun kello 18.45 rouva Jenni Haukio astuu presidentti Niinistön kanssa tervehtimään mediaa. Samalla nähdään rouva Haukio juhlapuku, joka on tänä vuonna valmistettu poikkeuksellisesta materiaalista.

Aalto-yliopistossa tehty iltapuku on tehty koivusta valmistetusta Ioncell-kankaasta. Itse puvun on suunnitellut yliopiston muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelija Emma Saario, ja kankaan on puolestaan suunnitellut opiskelija Helmi Liikanen. Itse kangas on valmistettu osana yliopiston tutkimusprojektia.

Presidentti Ahtisaari jättää juhlat väliin

Ansioituneiden suomalaisten lisäksi tämän vuoden vieraslistalle on huomioitu myös ilmasto- ja ympäristöteoillaan ansioituneita ihmisiä.

Kättelyt kuitenkin alkavat sotaveteraanien ja lottien sisääntulolla. Presidentin adjutantin Pasi Seppälän mukaan tänä vuonna juhliin kutsutuista kymmenen on yli 100-vuotiaita. Illan aikana sotaveteraaneille esiintyvät Philomena-kuoro ja Ylioppilaskunnan Laulajat.

Edellisistä presidenteistä tänä vuonna Presidentinlinnaan saapuu Tarja Halonen puolisonsa, tohtori Pentti Arajärven kanssa. Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari sen sijaan jättävät tänä vuonna väliin itsenäisyyspäivän juhlallisuudet. Taustalla on presidentti Ahtisaaren toipuminen syksyllä tehdystä selkäoperaatiosta.

Presidentti Tarja Halonen on edellisistä presidenteistä ainoa, joka saapuu tänä vuonna Linnan juhliin.

Keväällä 2017 edesmenneen presidentti Mauno Koiviston puoliso, rouva Tellervo Koivisto ilmoitti puolestaan Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa, ettei hän tänä vuonna saavu juhlavastaanotolle.

Booli liki luomua, paljon riistaa

Linnan juhlien tämän vuoden teema on muuttanut myös ruokalistaa. Juhlavieraille on tarjolla esimerkiksi paljon kasviksia, marjoja, riistaa ja villikalaa.

Palanpainikkeeksi vieraat voivat naukkailla luomuviiniä tai hävikkileivästä valmistettua olutta. Kaiken lisäksi linnan kahvi ja tee ovat ilmastokompensoituja.

Suurin muutos näkyy kuitenkin perinteisessä Linnan boolissa. Aiemmista vuosista poiketen se on tänä vuonna valmistettu 82-prosenttisesti luomuraaka-aineista. Muutos on samalla johtanut siihen, että sen maku on muuttunut.

Linnan palveluesimies Berit Mäkinen kertoi aiemmin Lännen Medialle, että boolipohjan raaka-aineet ovat luomutuotteita. Yksi ainesosa kuitenkin laimentaa juoman "luomuastetta".

Itse booliresepti on tunnetusti salaisuus, samoin se luomuasteen vähentäjä.

Merikanto ja Junnu soivat

Presidentinlinnan musiikista vastaavat tuttuun tapaan Kaartin soittokunta ja Puolustusvoimien viihdeyhtye Kaartin Combo.

Comboa säestävät tänä vuonna Jennie Storbacka ja Mikael Saari. Kokoonpanojen ohjelmistoon on nostettu juhlavuosimuusikoiden, kuten Oskar Merikannon ja Juha "Junnu" Vainion tuotantoa.

Presidenttipari esimerkiksi tanssii ensimmäisen valssinsa Merikannon tahtiin.

Lisäksi Linnan kolmannessa kerroksessa esiintyy Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen jazz-opiskelijoista muodostuva Sibis Jazz Youngsters.

Juhlinta siirtyy lopulta Presidentinlinnasta illan mittaan muualle pääkaupunkiin. Jatkoja vietetään muun muassa Hotel Kämpissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täytyy sanoa että on valtakunnassa asiat hyvin kun itsenäisyyspäivän tärkein asia on rouvan puku. En ole vuosiin katsonut enää telkkaria itsenäisyyspäivänä, kun selostetaan tuntikausia kuka kenenkin puvun on suunnitellut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa vahtaa kun eliitti juhlii verovaroilla. Koko linnan juhlat olisi syytä lopettaa ja siirtyä juhlimaan itsenäisyyttä tavalla, johon kaikki halukkaat voisivat ottaa osaa. Norjalaisista voisi tässä asiassa ottaa oppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä Jennin pukua tässä ootellaan että työtki jää tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tavallinen kansa on raivoissaan tuollaisesta verovaroilla mässäämisestä- miksi väki ei itse kustantaa juhlansa, se olisi ainut oikea toimi. Saulin pitäisi kerrankin tehdä oikea teko ja maksaa itse tai maksattaa osallistujilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:25
Etelä-Afrikka haluaa pidättää Grace Mugaben – Zimbabwen entisen presidentin vaimoa epäillään pahoinpitelystä
14:04
Keskustan ministerit kieltäisivät energiajuomien myymisen alle 15-vuotiaille – "Myyntikielto on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan"
13:35
Virossa pidätettiin kymmenen Danske Bankin entistä työntekijää epäiltynä rahanpesusta
13:22
Vaalan uusi vankila rakennetaan kylän ulkopuolelle Tervareitti
13:18
Hehku Kauppaa koskevat yt-neuvottelut päättyivät – liikkeiden toiminta loppuu kevääseen mennessä, Oulussa kaksi myymälää
13:15
Poliisin uusi rekisteri kokoaa tietoa uhkaavasta käytöksestä ja "hiljaisista signaaleista" – Turun iskun kaltaisten tapahtumien ennakointi paranee
12:49
Oulun poliisi: Joulun menoliikenteen ruuhka alkaa perjantaina – kauppojen parkkipaikoilla pelti kolisee
53
Isokatu ja Kirkkokatu kaksisuuntaisiksi – Oulun kaupunki investoi ensi vuonna liikenteeseen ja ympäristöön 19 miljoonaa euroa
21
Valtuusto nuiji päätöksen: Oululaisnuoret saavat maksuttoman ehkäisyn käyttöönsä alkuvuoden aikana
19
Oikeusministeriö: Vaalan uusi vankila sijoitetaan keskustaan
17
Kirkko ennakoi jäsenenmääränsä tippuvan pian 70 prosenttiin – Yhä useampi kirkkoon kuuluvista vanhemmista ei halua lastaan kastettavan
16
Yön uutiskooste: Talousahdinkoon joutuneet maatilat joutuvat ottamaan pikavippejä, joulupaketin ehtii lähettää vielä tänään
15
Oulu sitoutuu päästövähennyksiin – tavoitteena hiilineutraali sähkön- ja lämmöntuotanto vuoteen 2050 mennessä
14
Oululainen mies iski salaattibaarissa Tikkurilassa – mieheltä löytyi myös iso keittiöveitsi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

TALOUSKASVU HIIPUU ENSI VUONNA

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

on, osaatko laskea kuinka paljon Alahuhta on maksanut muiden eläkeitä eläkemaksuina kun hänelle on kertynyt noinkin hulp... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image