Kotimaa

Liikenteen tärkeät lait mullistuvat: Ajokortti puhelimeen, isot kelkat sallitaan ja ro­mu­tus­palk­kio palaa

Yli 10-vuotiaasta autosta maksettavalla romutuspalkkiolla tavoitellaan autokannan uudistumista. Edellinen kokeilukerta oli menestys sekä valtiolle että autokaupalle: verotulot kasvoivat, ja uusia autoja myytiin reilusti enemmän kuin oli arvioitu.
Kotimaa 14.1.2018 18:05
Kari Pitkänen

Ajo-opetus ja teoriakoe muuttuvat, kiinteistä taksimaksuista luovutaan, romutuspalkkio palaa ja entistä suuremmat moottorikelkat sallitaan maastossa.

Kaikkia meitä koskeva muutos on tieliikennelain kokonaisuudistus. Yksi sen kiistanalaisimmista kohdista on ehdotus liikennevirhemaksusta.

Moni vuosikymmeniä ennallaan ollut liikennettä koskeva laki, asia tai määräys muuttuu perusteellisesti vuonna 2018. Seuraava lista ei ole täydellinen, mutta antaa kuvan muutosten kattavuudesta.

Mobiiliajokortti kulkee kännykässä käyttäjän mukana. Sovellus on vapaasti ladattavissa ensi kesänä Android- ja iPhone-puhelimiin.

Ajokortti puhelimeen

Trafi on julkaissut Autoilija-nimisen älypuhelinsovelluksen, joka sisältää mobiiliajokortin sekä erilaisia ajoneuvopalveluja. Testivaiheen sovellus toimii vain iPhonessa. Valmis sovellus julkaistaan ensi kesänä, ja sen voi tuolloin ladata vapaasti myös Android-puhelimiin. Kännykässä aina mukana kulkeva mobiiliajokortti on tarkoitettu samoihin käyttötarkoituksiin kuin nykyiset muovikortit. Suomessa ensimmäinen autoilijan ajoneuvopalvelu on rekisteröidyn ajoneuvon teknisten tietojen haku rekisterinumeron perusteella.

Ajo-opetus yksilöllisesti

Uudistuva ajokorttilaki keventää ajo-opetuksen ja opetussuunnitelmien sääntelyä ja poistaa B-ajokortin nykyisen vaiheistuksen. Toisaalta teoria- ja ajokokeiden vaativuutta lisätään. Kahdeksan tunnin mittaisesta riskientunnistamiskoulutuksesta tulee pakollinen. Ajokortin suorittaminen muuttuu entistä tutkintopainotteisemmaksi: oppilas saa entistä vapaammin valita, miten ja missä hän valmistautuu ajo- ja teoriakokeisiin. Uudistettu teoriakoe tulee voimaan 1. heinäkuuta ja testaa tehostetusti liikennetilanteiden ymmärtämistä ja riskien hahmottamista. Raskaissa ajokorttiluokissa kuvakysymyksiä on lisätty.

Isot kelkat sallitaan

Moottorikelkan määritelmä ajoneuvolaissa muuttuu ensi maaliskuussa. Nykyisessä laissa moottorirekinä käsitellyt ajoneuvot määritellään jatkossa moottorikelkoiksi. Yleisillä kelkkailureiteillä saadaan näin jatkossa käyttää nykyistä suurempia moottorikelkkoja.

Junavuoroja lisää

Kaukoliikenteen junavuoroja lisätään kahden miljoonan euron määrärahalla. Uusi liikenne alkaa pääosin 25. maaliskuuta seuraavissa kohteissa: Helsinki-Kokkola (yhteys Ylivieskaan), Helsinki-Kuopio (yhteys Kajaaniin), Kotka-Kouvola, Joensuu-Nurmes, Pori-Tampere, Helsinki-Kolari ja Seinäjoki-Vilppula.

Liikennetieto avoimeksi

Uusi liikennepalvelulaki tulee voimaan kahdessa osassa 1. tammikuuta ja 1. heinäkuuta 2018 alkaen. Lain tavoite on, että matkustajalle voidaan tarjota ovelta ovelle ulottuvia matkaketjuja, jotka yhdistävät usean eri liikennemuodon palveluja. Sen takaamiseksi matkoja koskevat olennaiset reitti-, pysäkki-, aikataulu-, hinta-, esteettömyys- ja saatavuustiedot on avattava kaikille halukkaille toimijoille ja palvelun tarjoajille. Lippu- ja maksujärjestelmät on avattava niin, että kertalipun ostaminen on mahdollista.

Pyöräilyä edistetään

Kävelystä ja pyöräilystä on valmisteilla hallituksen periaatepäätös. Hankkeen lausuntoaika päättyy tammikuun lopussa. Kävelyn ja pyöräilyn tavoite on matkamäärien pysyvä kasvattaminen 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Käytännön keinoja tähän ovat laadukkaat kävely- ja pyörätiet, pyörien pysäköintitilat linja-auto- ja juna-asemien yhteydessä ja mahdollisesti myös suora hankintatuki sähköpyörän ostajille.

Runkoverkolle rajat

Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet linjaavat, mitkä tie- ja rataosuudet kuuluvat valtakunnallisesti merkittävään liikenneverkkoon. Näin syntyy käsitys Suomen runkoverkosta, jonka pohjalta suunnitellaan jatkossa maakuntakaavoja ja huolehditaan elinkeinoelämän kilpailukyvystä. Näiden kohteiden perusparannuksiin voidaan hakea myös EU-tukia. Päätös runkoverkoista valmistuu kevään aikana.

Taksitaksat vapautuvat

Taksimatkan hinnoittelu vapautuu 1. heinäkuuta, ja samalla moni muukin takseihin liittyvä säädös menee uusiksi. Taksit saavat määritellä itse hintansa, mutta ne on kerrottava asiakkaalle esimerkiksi ruotsalaistyyppisesti tarrassa auton takasivulasissa. Trafin määräysluonnoksen mukaan kuljettajan pitäisi sopia asiakkaan kanssa erikseen matkan kokonaishinnasta, jos summa nousee yli 100 euron. Taksi voi olla jatkossa vaikka mopoauto tai kuorma-auto. Kuljettajalupa ja -koe säilyvät, samoin taksikilpi auton katolla. Taksien päivystysvelvoite poistuu.

Talvihoito tehostuu

Liikennevirasto nostaa heti vuoden alusta yli 600 tiekilometrin hoitoluokkaa. Käytännössä talvihoito tehostuu merkittävimmillä tieosuuksilla. Kohteet valikoituvat liikennemäärien ja kuljetustarpeiden perusteella eri puolilta maata. Talvihoitoon on osoitettu lisärahaa puoli miljoonaa euroa.

Tieliikennelaki uudistuu

Eduskunnan käsittelyssä oleva uusi tieliikennelaki on määrä saattaa voimaan ensi vuoden aikana. Eräät liikennesäännöt muuttuvat tai tarkentuvat, luvassa on uusia liikennemerkkejä ja mahdollisesti uudet talvirengassäädökset sekä säädös 20-200 euron liikennevirhemaksusta. Se korvaisi liikennerikkeistä nykyisin määrättävät rikesakot ja osan päiväsakoista.

 

Rahakin puhuu

Vanhan auton romutuspalkkio on voimassa 1.1.-31.8.2018.

Romutuspalkkiota voi saada 1 500-2 500 euroa, josta autoala maksaa 500 euroa.

Palkkion saa auton myyntihinnan alennuksena uutta autoa hankittaessa.

Romutettavan auton tulee olla vähintään 10 vuotta vanha ja liikennekäytössä viimeisen kalenterivuoden ajan.

Palkkion saajan tulee olla auton omistaja viimeisen 12 kuukauden ajalta.

Neljän vuoden tuet

Uuden täyssähköauton ostajalle tai pitkäaikaisvuokraajalle maksetaan 2 000 euron hankintatuki.

Bensiini- tai dieselauton muuntamiseksi kaasu- tai etanolikäyttöiseksi maksetaan 200-1 000 euron tuki.

Hankinta- ja muuntotuet ovat voimassa vuodet 2018-2021.

750 euroa

Yksilöllisten erikoisrekisterikilpien uusi hinta 1.1.2018 alkaen on 750 euroa. Hinta laskee 100 eurolla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Minulla ainakin ajokortissa Suomi Finland. Ja kyllä esim. espanjasta suomeen pääsee ilman passia, ajokortti riitti lentoasemalla lipun ostoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa nyt, viikosta toiseen tulee listoja, joista näemme, kuinka hyvin tämä hallitus asioita hoitaa. Anne Bernerin aikana on tullut kymmeniä uudistuksia ja parannuksia toimialalleen sekä pohjoiseen ennennäkemätön määrä investointeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköfillarituki on todella toivottu ja kauan odotettu asia! Ruotsi on tässäkin asiassa Suomea paljon edellä, mutta perässä tullaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelkkailulait ja ennenkaikkea siirtymiset tiellä pitää myös sallia uudessa laissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaan olla täysin varmoja että puheet ja kaunistelu muka normien järkeistämisestä hukkuu virkamiesten ja poliitikkojen hulluuteen ja lopputuloksena on entistäkin järjettömämpi normiviidakko. Samalla virkamiesten ja valvovien viranomaisten määrä lisääntyy merkittävästi sekä poliitikoille saadaan muutama hallintoelin sekä lautakunta lisää rahastettavaksi. Veronmaksaja ja liikenteessä liikkuja saa maksettavakseen järjettömän suuret maksut. Ja eiköhän lakeihinkin joku sudenkuoppa lisätä ihan vaan siksi ettei sakkorahavirrat ehtyisi. Tavoitehan on jo vuosia, myös poliitikkojen suulla sanottuna, ollut vain valtion rahavirtojen takaaminen myös tulevaisuudessa. Sitä Suomi ja suomalainen poliitikko osaa, mutta ei se järkeistämistä osaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kännykkävarkaiden paratiisi, kun saa puhelimen lisäksi "kaupan päälle" ajokortista sosiaaliturvatunnukset (=identiteettivarkaus).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lompakkovarkaiden paratiisissa ei tarvitse murtaa pin- eikä muita koodeja löytääkseen ajokortin ja siinäolevan henkilötunnuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiovarainministeriön haave Kuuban autokannan keski-iän saavuttamisesta lähenee päivä päivältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä ihanuuksien ihmemaa. Varmaan ajokortin hinta laskee näillä uudistuksilla?

Trafi maksanut jollekin isot hillot veronmaksajien kukkarosta tuosta mobiilikortista joka ei tienpäällä kelpaa poliisille. Ihmeellistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa. Siinähän on maininta 8 tunnin pakollisesta vaarojen tunnistamisesta, niin sehän tarkoittaa käytännössä sitä, että esim. opetusluvalla opetettavan on käytävä autokoulussa istumassa ja perinteisesti se maksaa 200 €/h ja nousee vuosittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virossa on aikaa saanut auton tekniset tiedot rekisterinumerolla. Omistajaa ei saa selville.
Ajokorttia ei tarvitse pitää mukana, henkkareista selviää tietokoneelta ajo-oikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

saa ja on saanut jo ainakin vuoden verran tekniset tiedot rekisterinumerolla. En ymmärrä miksi tämä on uutinen. Tosin ei toimi mobiilissa, mutta oikealla tietokoneella kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykääpä toimittajat poliisilta, kelpaako mobiiliajokortti liikenneratsiassa todistuksena henkilöllisyydestä tai ajo-oikeudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kysypä itse. Lue kuitenkin ensin tuo uutinen. Jos siis ihan tosissasi kysyt moista...etkait?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain mukaan ei kelpaa toistaiseksi ja mobiilikortti rinnastetaankin tilanteeseen, jossa ajokortti ei ole ajossa mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pilkkua halutaan viilata niin ei se ajokortti nytkään ole mikään henkilökortti ollut mutta on jostain syystä kelvannut esim. pankissa. Henkilökorti ja passi ovat niitä, joilla henkilöllisyys todistetaan ja nyt varmaan jompikumpi tulee olla mukana tästä eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokapaikkaan on ajokortti kelvannut henkilötodistuksena! En edes omista mitään henkilökorttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritäppä tarjota ajokorttia ulkomaan matkalla passin sijaan. Ei kelpaa. Pitää olla henkilökortti tai passi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image