Kotimaa

Lii­ken­ne­va­lio­kun­nan johtajalla kaksijakoiset mielialat: Korjausvelka ei voi jäädä lapsien harteille

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.). Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.1.2017 13:37
Aki Taponen

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.) ehdottaa uuden parlamentaarisen työryhmän asettamista ratkomaan liikenneväylien korjausvelkaa. Se saisi hänen mukaan selvittää myös autoverotuksen ja mallin, jossa valtion alempi tieverkko siirrettäisiin tulevaisuudessa maakuntien omistukseen.

Jalonen otti kaksijakoisin mielin vastaan ministeri Anne Bernerin (kesk.) ilmoituksen siitä, että liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään.

– Korjausvelkaan pitää etsiä ratkaisua, ja siitä pitää keskustella. Mutta koska Bernerin selvitykseen kuului myös autoveron mahdollinen poisto, näin keskeneräisestä mallista ei ollut mitään mahdollisuutta löytää ratkaisua näin lyhyessä ajassa. Siksi oli hyvä, että se vihellettiin pois, Jalonen sanoo.

Perussuomalaisten vaaliohjelmassa luki, että autovero pitää poistaa.

– Pohdintaa pitää jatkaa, pystytäänkö siihen tässä tilanteessa ja mikä se malli on. Mutta kuten nähtiin tästä kierroksesta, on erittäin epätodennäköistä, että mitään sellaista tulee, eikä ainakaan ihan heti. Talouden tasapainottaminen, korjausvelan poisto ja autoverotuksen uudistaminen tarvitsee tehdä, mutta jättäisin keinot parlamentaarisen työryhmän pohdittavaksi, Jalonen sanoo.

Jalosen mukaan tämä hallitus on panostanut liikenneväylien korjausvelan kuromiseen, mitä jo edellisen hallituksen aikana toiminut parlamentaarinen työryhmä ehdotti.

– Jos seuraava hallituspohja on muu kuin nykyinen, on erittäin epätodennäköistä, että se pystyisi vastaavaan rahoitukseen. Se tarkoittaa sitä, että korjausvelka kasvaa entisestään ja etenee teiden runkorakenteisiin, jolloin korjaaminen on ainakin kolme kertaa kalliimpaa. Sellaista ei voi jättää lapsillemme maksettavaksi.

Liikenneministeri Berner sanoi tänä aamuna Helsingin Sanomissa kaavailevansa kaikkien puolueiden parlamentaarista komiteaa selvittämään liikenteen rahoitusta. Se voisi hyödyntää nyt jo tehdyn selvitystyön.

Berner ilmoitti maanantai-iltana sopineensa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, ettei autoverosta luovuta. Kaavailtu liikenneverkkoyhtiö ei siksi voisi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja, minkä takia Berner ilmoitti, että yhtiön valmistelu keskeytetään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voidaanhan ne tiet yhtiöittää jotta ne voi myydä ylikansallisille pääomasijoittajille, Voitaisiin saada vaikka miljardi markkaa nettoa, tärkeisiin kulutuskohteisiin. (Tiellä kulkisivat sitten vain tietullin maksajat, muut seuraisivat maailmanmenoa hirviaidan takaa.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se Jalonen horisee, laitetaan autoverosta ja bensaverosta heti kättelyssä osa tienkunnostukseen, näistä veroistahan jää vielä reilusti yli puolet muihin tarkoituksiin, ei pitäisi olla kovin vaikeaa edes kansanedustajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäähän ne velat lapsien, köyhien ja sairaiden harteille, kun eliitti ja hyvätuloiset ei halua osallistua talkoisiin mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen prosenttia parhaista isotuloisista maksaa enemmän kuin loput yhdeksänkymmentä prosenttia yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Berner olisi rahoittanut korjausvelan oikealla velalla. Siinä sitä olisi lapsilla ollutkin maksamista.

Ensin pistetän autoilijat maksamaan ostaessa autoveroa - jota ei käytetä kunnossapitoon. Sitten peritään vielä toiseen kertaan käyttömaksu. Eli tuplahuijausta ehdotti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltä sen rahan saa budjetista ihan samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin yhteiskunnan investointeihin.

Jos autoilijoilta nyt kerättävät rahat ei riitä, pitää valtion menoista varmaan karsia jotain. Ehkä perussuomalaiset voisivat keksiä mitä, muistelisin heillä olleen ennen hallituskautta joitain hyviä ideoita.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
21:14
Koronavirus kurittaa Italiaa – Venetsian karnevaali päätettiin keskeyttää ja Armani tyhjensi muotinäytöksensä yleisöstä
20:23
Ääntenlasku on yhä kesken Nevadassa – Bernie Sanders jätti muut ehdokkaat kauas taakseen ja vahvisti asemiaan
20:17
Hiekkamyrsky yllätti telttayön aikana Teneriffalla ja muutti maiseman keltaiseksi – "Täällä on tosi hieno elokuvamainen tunnelma"
19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
91
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
15
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image