Kotimaa

Lii­ken­ne­va­lio­kun­nan johtajalla kaksijakoiset mielialat: Korjausvelka ei voi jäädä lapsien harteille

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.). Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.1.2017 13:37
Aki Taponen

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.) ehdottaa uuden parlamentaarisen työryhmän asettamista ratkomaan liikenneväylien korjausvelkaa. Se saisi hänen mukaan selvittää myös autoverotuksen ja mallin, jossa valtion alempi tieverkko siirrettäisiin tulevaisuudessa maakuntien omistukseen.

Jalonen otti kaksijakoisin mielin vastaan ministeri Anne Bernerin (kesk.) ilmoituksen siitä, että liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään.

– Korjausvelkaan pitää etsiä ratkaisua, ja siitä pitää keskustella. Mutta koska Bernerin selvitykseen kuului myös autoveron mahdollinen poisto, näin keskeneräisestä mallista ei ollut mitään mahdollisuutta löytää ratkaisua näin lyhyessä ajassa. Siksi oli hyvä, että se vihellettiin pois, Jalonen sanoo.

Perussuomalaisten vaaliohjelmassa luki, että autovero pitää poistaa.

– Pohdintaa pitää jatkaa, pystytäänkö siihen tässä tilanteessa ja mikä se malli on. Mutta kuten nähtiin tästä kierroksesta, on erittäin epätodennäköistä, että mitään sellaista tulee, eikä ainakaan ihan heti. Talouden tasapainottaminen, korjausvelan poisto ja autoverotuksen uudistaminen tarvitsee tehdä, mutta jättäisin keinot parlamentaarisen työryhmän pohdittavaksi, Jalonen sanoo.

Jalosen mukaan tämä hallitus on panostanut liikenneväylien korjausvelan kuromiseen, mitä jo edellisen hallituksen aikana toiminut parlamentaarinen työryhmä ehdotti.

– Jos seuraava hallituspohja on muu kuin nykyinen, on erittäin epätodennäköistä, että se pystyisi vastaavaan rahoitukseen. Se tarkoittaa sitä, että korjausvelka kasvaa entisestään ja etenee teiden runkorakenteisiin, jolloin korjaaminen on ainakin kolme kertaa kalliimpaa. Sellaista ei voi jättää lapsillemme maksettavaksi.

Liikenneministeri Berner sanoi tänä aamuna Helsingin Sanomissa kaavailevansa kaikkien puolueiden parlamentaarista komiteaa selvittämään liikenteen rahoitusta. Se voisi hyödyntää nyt jo tehdyn selvitystyön.

Berner ilmoitti maanantai-iltana sopineensa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, ettei autoverosta luovuta. Kaavailtu liikenneverkkoyhtiö ei siksi voisi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja, minkä takia Berner ilmoitti, että yhtiön valmistelu keskeytetään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voidaanhan ne tiet yhtiöittää jotta ne voi myydä ylikansallisille pääomasijoittajille, Voitaisiin saada vaikka miljardi markkaa nettoa, tärkeisiin kulutuskohteisiin. (Tiellä kulkisivat sitten vain tietullin maksajat, muut seuraisivat maailmanmenoa hirviaidan takaa.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se Jalonen horisee, laitetaan autoverosta ja bensaverosta heti kättelyssä osa tienkunnostukseen, näistä veroistahan jää vielä reilusti yli puolet muihin tarkoituksiin, ei pitäisi olla kovin vaikeaa edes kansanedustajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäähän ne velat lapsien, köyhien ja sairaiden harteille, kun eliitti ja hyvätuloiset ei halua osallistua talkoisiin mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen prosenttia parhaista isotuloisista maksaa enemmän kuin loput yhdeksänkymmentä prosenttia yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Berner olisi rahoittanut korjausvelan oikealla velalla. Siinä sitä olisi lapsilla ollutkin maksamista.

Ensin pistetän autoilijat maksamaan ostaessa autoveroa - jota ei käytetä kunnossapitoon. Sitten peritään vielä toiseen kertaan käyttömaksu. Eli tuplahuijausta ehdotti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltä sen rahan saa budjetista ihan samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin yhteiskunnan investointeihin.

Jos autoilijoilta nyt kerättävät rahat ei riitä, pitää valtion menoista varmaan karsia jotain. Ehkä perussuomalaiset voisivat keksiä mitä, muistelisin heillä olleen ennen hallituskautta joitain hyviä ideoita.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image