Kotimaa

Lievä allergia ei ole este lemmikin hankkimiselle – sie­dät­ty­mi­nen­kin on mahdollista

Essi Valle on erittäin allerginen, mutta coton de tuléar -koirarotu sopii hänelle. Niitä hänellä on viisi. Viisiviikkoiset pennut Hiltonin Hilda ja Hulda saavat vapaasti nuolla vaikka hänen kasvojaan. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 15.11.2017 20:20
Anna Kilponen

Koiria ja kissoja löytyy myös allergiaperheistä. Allergeenitonta rotua ei ole, mutta eläinyksilöiden välittämien allergeenien määrä voi vaihdella.

Perheessä on allergiaa, mutta mieli tekisi hankkia koira tai kissa. Uskaltaisiko kuitenkaan? Monissa allergiaperheissäkin pohditaan lemmikin hankkimista.

Allergia- ja astmaliitossa ei täysin tyrmätä ajatusta, sillä lievien oireiden kanssa voi pärjätä. Myös omalle lemmikille siedättyminen on mahdollista.

Tosin etukäteen ei voi tietää, ketkä siedättyvät ja ketkä eivät.

– Jos allergiaoireet ovat vaikeita, eläintä ei yleensä kannata hankkia. Jos allergiatesteissä on todettu lievä allergia, eivätkä oireet ole vakavia, ei lemmikin hankinnalle välttämättä ole estettä. Verikokeet ja ihotestit kertovat allergiataipumuksesta, mutta oireilu ratkaisee, kertoo allergianeuvoja Kaisa Toikko Allergia- ja astmaliitosta.

Toikon mukaan heille tulee paljon kyselyitä, voiko omalle lemmikille siedättyä.

– Ihmiset reagoivat todella yksilöllisesti. Jatkuva silmien kutina voi olla hankala ja kiusallinen oire. Oireita kannattaa kuitenkin lääkitä hyvin heti alusta asti esimerkiksi antihistamiineilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeilla. Parhaimmillaan oireet voivat lieventyä, kun niin sanottua luontaista siedättymistä tapahtuu.

Kun oireet pysyvät kurissa, lemmikin pidolle ei ole estettä. Toikko muistuttaa kuitenkin, että on myös mahdollista, että oireet pahenevat lemmikin hankkimisen myötä.

– Hengitysoireisiin kannattaa suhtautua aina vakavasti.

Allergeenitonta rotua ei Toikon mukaan ole olemassa: kaikille roduille ja eläinlajeille voi tulla allergiseksi.

– Karvapeitteen paksuus ei ratkaise, sillä oireita voi tulla vaikka karvattomasta kissasta. Sen sijaan on havaittu, että eläinyksilöt erittävät eri määrän allergeenejä. Tuttavan kissan tai koiran lainaaminenkin antaa suuntaa, mutta parasta olisi etukäteen kokeilla pitää hetken aikaa juuri sitä eläintä, jonka suunnittelee hankkivansa.

Jos yksi kissa tai koira ei aiheuta oireita, voiko allerginen siis huoletta hankkia toisenkin?

– Vaikka ensimmäisestä kissasta ei tulisi oireita, se ei takaa, etteikö toisesta voisi tulla.

Hyvästä siedättymisesimerkistä Kaisa Toikko käy myös itse: hän on allerginen, mutta hänellä on kaksi kissaa ja koiraa.

Kissojen kanssa jo vauvasta lähtien

Oululaisella Annina Laitilalla on astmadiagnoosi, ja hän on allerginen siitepölylle, koirille, jyrsijöille, hevosille ja kissoille.

Silti hänen kotoaan löytyy kolme kissaa: yksi sekarotuinen, pitkäkarvainen Lordi-kissa ja kaksi itämaista lyhytkarvaa Kapu ja Milli. Lisäksi hän toimii Po-PoPet ry:n vapaaehtoisena ja tarjoaa tarvittaessa sijaiskodin löytökissoille.

Annina Laitila sanoo siedättyneensä kissoille. Hänellä on sylissään itämainen lyhytkarvakissa Milli, joka muutti hänen luokseen kolme kuukautta sitten. KUVA: Teija Soini

– Olen ollut kissojen kanssa tekemisissä jo vauvasta lähtien. Lapsena minulla todettiin allergia ja lukiossa tuli astmaoireita. Minulla on ollut aina kissoja, mutta olen siedättynyt niille, Laitila kertoo.

Oireita hänelle tulee tosin edelleenkin aina silloin, kun perheeseen tulee uusi kissa. Kun itämaiset lyhytkarvakissat muuttivat hänen luokseen kolme kuukautta sitten, Laitilaa aivastutti ja nenää kutitti.

– Oireet ovat jo hellittäneet, mutta ihoa kutisee vielä hieman. Oireilu on lievää. Olen huomannut, että tottuminen uuteen kissaan vie minulta aina kolmesta kuuteen kuukauteen. Vain yksi siamilainen kissa ei aiheuttanut missään vaiheessa oireita.

Kissojen pito ei aiheuta Laitilan kodissa erityisjärjestelyjä, mutta ennen kuin hän menee kyläpaikkaan, jossa on koira, hän ottaa allergialääkkeen.

Kissojen sijaiskotitoimintaan ryhtyminen ei silti arveluttanut Laitilaa, sillä kissoista johtuvat allergiaoireet ovat hänellä lievempiä kuin esimerkiksi koirista aiheutuvat.

– Riittää, kun koira nuolaisee kättäni tai silitän sitä, niin saan voimakkaita oireita. Kaikista pahin on ollut tähän mennessä kaverini kesyrotta. Siellä kyläillessäni meinasin tukehtua. Perusarjessa en ole tarvinnut astmapiippua vuosikausiin.

Sopiva koira kokeilujen jälkeen

Narttukoirat Iitu ja Ava juoksevat haukkuen vieraita vastaan. Niiden lisäksi oululaisen Essi Vallen kotona pyörii kaksi viisiviikkoista pentua: Hiltonin Hilda ja Hulda. Meno on melkoinen.

Valle on vaikeasti allerginen paitsi monille ruoka-aineille myös useimmille eläimille.

Vuonna 1996 hänellä todettiin astma.

– Ala-asteiässä minulla todettiin siitepölyallergia ja joitakin ruoka-aineallergioita. Aikuisiällä allergioita on tullut enemmän. Olen allerginen muun muassa pähkinälle, tuoreille hedelmille ja kasviksille sekä kissoille, koirille ja hevosille. Myös voimakkaat tuoksut aiheuttavat minulle oireita, Valle kertoo.

Essi Vallen kotona pyörii koiria, vaikka hän on allerginen. KUVA: Teija Soini

Vierailut kyläpaikoissa, joissa on kissa, jäävät usein lyhyiksi, sillä Vallen silmät turpoavat ja henkeä alkaa ahdistaa.

Hänen siskonsa kuitenkin vinkkasi coton de tuléar -rotuisista koirista, jotka ovat sopineet joihinkin allergiaperheisiin. Useiden kokeilujen jälkeen Essi Valle uskalsi vuonna 2007 ottaa itselleen cotonin, sillä niistä allergiaoireita ei tullut toisin kuin muista koirista.

– On aivan ihanaa, kun on löytynyt rotu, joka sopii minulle. Kun ensimmäinen koirani sai pentuja, jätin yhden itselleni. Pentukarva saattaa joskus vähän allergisoida. Oireita voi tulla myös turkin harjauksen ja pesun yhteydessä, mutta muuten niitä ei tule.

Tällä hetkellä Essi Vallella on viisi omaa coton-koiraa. Sen lisäksi hänellä on ollut pienimuotoista kenneltoimintaa jo parin vuoden ajan.

– Olen näitä allergiaperheisiinkin myynyt, mutta edellytän aina, että koiraan käydään rauhassa tutustumassa.

Testaa sietokykysi

Kun allergiaperheeseen hankitaan lemmikkiä, kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:

Testaa sietokykysi. Altista tietoisesti itseäsi ja hakeudu eläinkontakteihin. Se antaa suuntaa oireilusta.

Harkitse huolella: ota lainaan lemmikki (mielellään se yksilö, jota olet hankkimassa).

Allergiatestit eivät kerro koko totuutta, vaan oireet ratkaisevat.

Lievät oireet voivat siedättyä pois, kun perheeseen hankitaan lemmikkieläin.

Eläintä ei kannata päästää makuuhuoneeseen, sillä lakanoissa olevat allergeenit menevät helpommin esimerkiksi kasvojen alueelle ja voivat pahentaa oireilua.

Allergeenitonta koiraa tai kissaa ei ole, mutta eri rotujen välillä on eroja. Merkittävimmät erot allergeenituotannossa ovat eläinyksilöiden välisiä, sillä allergiaoireiden aiheuttajana ovat eläimen hilse ja eritteet.

Oireiden hoito tärkeää

Eläinallergiaa esiintyy noin 15 prosentilla suomalaisista. Tyypilliset oireet ovat allerginen nuha sekä silmäoireet, kuten kutina ja punoitus.

Lieviä oireita hoidetaan antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeilla. Hengitystieoireet ovat aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Siedätyshoidosta saattaa olla apua. Sitä annetaan koira-, kissa- ja hevosallergiaan.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Tuosta siedätyshoidosta. Ensinnäkin se on kallista jos joutuu itse maksamaan ja sitä ei saa kunnalliselta taholta jos ei ole pätevää syytä, esim tarvitset sitä kun työskentelet koiran kanssa ( koirapoliisi, rajavartija jne ). Siedätyshoidon vaikutus ei oke ikuinen, noin viidenvuoden välein se on uusittava. prosessi on pitkä ja hankala. Hoito tehdään valvotuissa oloissa, eikä ole täysin riskitöntä.
Allergia lääkkeiden syöminen helpottaa kyllä, mutta niiden usein aiheuttama väsymys on hankala asia työssä käyvälle.
Niinkuin tuossa jo mainittiin täysin allergia ystävällistä eläintä ei ole olemassakaan, se on totta.
Parempi olla hankkimatta lemmikkiä jos on taipuvainen allergiaan. On tosi hankalaa eläimenkin kannalta kun ei voi sitä pitää. Uuden kodin löytäminen lemmikille on myös usein vaikeaa, ja lemmikistä luopuminen yleensä. Suru puserossa ei ole kiva elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kissa tai koira kun kaikilla muillakin on. Onlis sitten ihana ostaa uusia koiran ulkoiluttamisvaatteita ja hänts frii laitteita jotta voi läpätää ulkoilujen ajan aikä sitten tarvitse kotona tiskata tai siivota , vaan mennä saunaan ja ottaa muutama olut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen koettanut siedättää itseäni jo parikymmentä vuotta vakavaa työallergiaa vastaan vaan ei meinaa onnistua. Aamulla taas siedättämään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suvussa kävi aivan eri tavalla kun lievä allergia kehittyi koiran lemmikikseen ottaneella todella rajuja kohtauksia ja ankaraa lääkitystä vaatineeksi astmaksi . Lopulta koiran omistaja ei pystynyt muuta kuin käymään hengityssuojain päässä kotonaan ruokkimassa koiransa ja asumaan muualla ja lopulta : Voi koiraparkaa joka ei kelvannut kenellekään . Jos hankitte lemmikin allergiasta huolimatta varmistakaa että joku haluaa sen jos asiat menee pieleen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän vastaavan tapauksen. Lievästä allergiasta kehittyi vakavampi allergia ja lopulta astma jonka kanssa on elettävä loppuelämä. Nyt ei voi edes vierailla koiratalouksissa, vaikka ennen oman koiran hankintaa pystyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo lääkäriasemien antama allergiasiedätyshoito on hyvä, mutta tulee muistaa että se tulee tehdä ennen lemmikkien hankintaa koska muuten se ei toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni on pöly ja ruoka-aine allergia mutta onneksi ei kissa allergia, sillä tuossa pyörii oikea karvakerä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on kissa ja koira allergia ja astma noin 16vuotta. Nyt kun meillä on ollut koira kohta kolme vuotta, alkaa allergiaoireet hellittään. En kyllä edelleenkään kestä jos koira nuolee, mutta silmät ei enään kutise, nokka ei vuoda päivittäin ja aivastelenki vain pari kertaa päivässä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteen aikaan tuntui siltä,
että mitä useammalle asialle
ollaan allergisia ( ruuat, lääk -
keet, eläimet jne. ) sen hie -
nompaa se on.
Siviiliammattini puolesta tiedän
mitä oikea allergia on ja mikä on jotain huomion ha -
kuisuutta. Oikean allergian
kanssa ei ole leikkimistä ---
voi lähteä henki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on keskivaikea koira-allergia. Sitä ei ollut todettu vielä silloin, kun päätin ottaa itselleni ihanan sekarotuisen. Epäilin allergiaa kuitenkin itse, mutta ajattelin, että kyllä varmaan koiraan, sen hilseisiin jne. totun. Aluksi kun pentu nuoli kasvojani minulla saattoi turvota esim. huulet tai kutista posket, mutta kun koira oli ollut minulla jonkin aikaa, näitä oireita ei enää tullut. Ennen koiran hankkimista minulla tuli välittömät oireet muiden koirista, jos koskin niihin (kutinaa, silmien punoitusta jne.).

En muista, kuinka paljon tästä on tutkittua tietoa olemassa, mutta muistelen, että joidenkin tutkimustulosten mukaan pennut allergisoivat enemmän kuin vanhemmat/aikuiset koirat. Nykyään minulla ei ole mitään ongelmia 5-vuotiaan kaverini kanssa, eikä oikeastaan muidenkaan koirien tai ainakin ne oireet ovat hyvin lievät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on siedätyshoitona 2 sisäkissaa. Olen allerginen. Lääkitys on. Hyvin pärjään. Imurointi ahkeraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää laitaa lemmikki ja miksi jopa kaksi tai useampi? Tuleehan siitä tärkeä ja isännällinen olo kun saa komentaa ja olla omistaja jollekin eliölle. Mutta kun ei ole mitään järkeä. Joo on yksinäistä ja pitää auttaa. Haloo hanki ihminen ja elämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei saisi olla lemmikkiä? On tutkittu tosiasia, että lemmikin hoitaminen alentaa mm. verenpainetta ja stressiä. Lapset oppivat empatiaa ja vastuuta, kun huolehtivat lemmikkieläimistä. Ei lemmikkiä komennettavaksi saakaan ottaa, vaan hellittäväksi. Ihminen, joka vihaa eläimiä, vihaa myös ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän kohta tekstissä on paksua. Täysin asiallinen ja paikkaansapitävä kommentti. Oletko juuri kyseisen kommentin viimeisen lauseen kaltainen ihminen, hyi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Cotonin kanssa kymmenen vuotta kulkenut, voin todeta, että hienoa on.
Kenenkään ei pidä olla muka se aito sanoja.
Meidän koira ei pidä ääntä kerrostalossa, on rauhallinen.
Jollain muulla taitaa se hermo revetä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nykysivistyksen aikaan pitäisi alkaa vähentämään jo lemmikkien määriä. Pieniin kerrostalokoppeihin koiria ja kissoja, jotenkin säälittää. Naapureiden hermot myös koetuksella kuunnella jatkuvaa räksytystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järki on hyvä este lemmikin hankkimiselle. Lemmikit ovat epäekologisia, kalliita ja aikaavieviä, ja eettisyyskin on vähän niin ja näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

94
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
42
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image