Kotimaa

Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas sal­mo­nel­lae­päi­ly, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa

Lidl vetää Bergmann-merkkistä jauhelihaa pois myynnistä. KUVA: Lidl
Kotimaa 18.2.2019 15:29 | Päivitetty 18.2.2019 15:43
Heikki Uusitalo

Lidl vetää takaisin kaksi erää Bergmann-merkin naudan jauhelihaa, joista on valvontanäytteissä todettu salmonellaepäily. Lidl Suomi keskeyttää yhteistyön Skare-lihakonsernin kanssa kolmen salmonellalöydöksen takia.

Takaisinveto koskee eriä, joiden viimeiset käyttöpäivät olivat 12.2.2019 ja 14.2.2019.

Tuotteet ovat olleet myynnissä kaikissa Suomen Lidl-myymälöissä viime ja sitä edellisellä viikolla. Lidl pyytää kyseistä jauhelihaa ostaneita ja tuotteen pakastaneita asiakkaitaan palauttamaan kyseisten erien tuotteet Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta hyvitetään.

Lidl Suomi kertoo, että keskeyttää yhteistyön tanskalaisen Skare Meat Packers -lihatalon kanssa, jonka tuotteesta on lyhyen ajan sisällä kolmesti saatu positiivinen salmonellanäyte.

– Jokaisen tuotteemme turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää. Asiakkaiden on voitava aina luottaa meihin ja meiltä ostettuun ruokaan. Koska emme voi hyväksyä toistuvia tuotevirheitä, keskeytämme ostot tavarantoimittajalta toistaiseksi, Lidl Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen sanoo.

Yksi positiivisista näytteistä löytyi Oulusta

Positiiviset näytteet saatiin Lidlin omissa tutkimuksissa ja lisäksi paikallisen terveystarkastajan testeissä Oulussa. Salmonellatestien tulokset varmistuvat tällä viikolla.

Saman tavarantoimittajan samassa tuotteessa havaittiin salmonellaa myös tammikuun lopulla. Lidl vetikin Bergmann-jauhelihaa pois myynnistä myös tammikuussa.

– Vaikka ottamistamme kymmenistä salmonellanäytteistä suurin osa on ollut puhtaita, toistuvat positiiviset näytteet ovat merkki siitä, että tavarantoimittajan tuotannossa on ongelmia, jotka pitää ratkaista. Pahoittelemme syvästi asiakkaillemme salmonellalöydöksistä koituvaa huolta ja ylimääräistä vaivaa, Sipponen sanoo kaupan lähettämässä mediatiedotteessa.

Tuotteet ovat olleet myynnissä kaikissa Suomen Lidl-myymälöissä viime ja sitä edellisellä viikolla. KUVA: Essi Puuri

Yhteistyön keskeyttämisen johdosta Lidlin valikoimasta on poistettu toistaiseksi neljä Skare-konsernin Lidlille toimittamaa tuotetta: Bergmann naudan jauheliha 5%, Bergmann naudan jauheliha 10%, Bergmann naudan ulkofileepihvi ja Bergmann naudan pippuripihvi. 

Epäilyt tulivat tietoon vasta viimeisen käyttöpäivän jälkeen

Salmonellaepäilyt tulivat Lidlin tietoon vasta tuotteiden viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Osa kuluttajista on kuitenkin saattanut pakastaa tuotteen, ja siksi Lidl pyytää asiakkaita tarkastamaan ostamansa tuotteet.

– Aikaikkuna näytteiden ottamiselle on pieni, koska jauhelihan käyttöaika on lyhyt. Sen jälkeen luotettavien tulosten saaminen vie aikaa, Lidl Suomen laadunvalvontapäällikkö Suvi Kuutti kertoo.

Suomeen saapuvan jauhelihan jokainen erä testataan jo lähtömaassa ja jokaisen Suomeen saapuvan erän mukana on oltava todistus salmonellavapaudesta. Tästä huolimatta salmonellaa on löytynyt myöhemmin Suomessa tehdyissä testeissä.

Lidl Suomi tuotteen maahantuojana testauttaa Ruokaviraston ohjeen mukaisesti 10 prosenttia kaikista saapuvista eristä itse. Jokaisesta testattavasta erästä otetaan viisi osanäytettä eli itsenäinen analyysi tehdään viidestä eri pakkauksesta.

Koska salmonella voi olla eläinkohtaista, samasta erästä otetuista näytteistä voidaan kuitenkin saada erilaisia tuloksia.

– Viimeisen vuoden aikana olemme itse tutkineet 52 eri lihaerää kyseiseltä tanskalaiselta tavarantoimittajalta. Salmonellan löytyminen kolmesta eri erästä on hälyttävää ja teimme siitä johtopäätöksemme, Suvi Kuutti sanoo.

Salmonella tuhoutuu kuumennettaessa

Lidl huomauttaa tiedotteessaan, että salmonellatartuntaa voi ehkäistä kypsentämällä lihan yli 70 asteeseen ja pitämällä lihan ja kasvisten käsittelyssä työvälineet erillään. Jos jauheliha on kypsennetty ja keittiöhygieniasta on huolehdittu, tartuntavaara ei ole suuri.

Salmonellatartuntaa epäilevien tulisi olla yhteydessä lääkäriin.

Takaisinveto tehdään silloin, kun tuote on tai sen epäillään olevan terveydelle haitallinen tai ihmisravinnoksi soveltumaton. Syitä takaisinvedoille ovat esimerkiksi virheelliset pakkausmerkinnät (esim. allergeenien puuttuminen ainesosaluettelosta), vierasesineet tai tuote-erässä todettu mikrobiologinen tai kemiallinen ongelma.

Takaisinveto koskee seuraavaa tuotetta:

Tuote: Bergmann naudan jauheliha 10%
Pakkauskoko: 1 kg
Viimeinen käyttöpäivä: 12.2.2019 tai 14.2.2019
Erätunnisteet: 1905520 ja 1906120
Lihan alkuperämaa: Saksa
Liha pakattu: Tanska
Tavarantoimittaja: Skare Meat Packers

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Ei suomi ole mikään ruuan ihme maa . Muuallakin syödään ruokaa ja paljon enemmän mitä suomessa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vain yksi monista ja jatkuvista ongelmista Lidl-kaupassa. Sitä se "halpa" ulkomainen ruoka teettää. Maksan itse vaikka enemmän kunhan elintarvike on laadultaan ok kuten kotimainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulle? Älä sitten juo sitä. Monet sitä pystyy juomaan ja suomalaista ei. Maito ei muutenkaan ole aikuisen ihmisen juoma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisessa lihassa on salmonellaa, mutta sitä ei testata. Eikä salmonella haittaa, jos liha kypsennetään. Lidlistä voi ostaa myöskin kotimaista lihaa siinö missä kotimaisesta ulkomaalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta soopaa. Suomessa testataan lihat tarkemmin kuin missään muualla. Ostele sinä vaan salmonella lihoja ja istu vessassa. Pelkkä raa'an lihan leikkaaminen ja kosketus vaikka leikkuualustalla riittää tartuttamaan taudin. Ei siinä mitään kypsentämistä tarvita eikä se tautia tällöin estä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleeko lidlissä kävijälle mieleen miksi se ruoka on halvempaa. Eihän se sitä ole, mutta se on vain jäänyt teitän mielikuvitukseen. Sitten vielä nämä sivutuotteet joita saatte kaupantekijäisinä. Niistä voi tulla hyvin kallis lasku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ole onnellinen uskossasi. Itse olen sentään käyttänyt (pitemmänkin aikaa) niin S- K- kuin Lidl tuotteita. Pelkästään vaihtelun ja usein myös laadukkaamman elintarvikkeen takia olen Lidlissä käynyt. Halvempi hinta (mikä siis on totta) on sitten vaan bonusta, pelkästään sen takia en tuolla käy. Mutta halvempi hintahan saadaan tehokkuudesta. Ei se suomalainen tehottomuus (ja korkeampi hinta) korreloi mitenkään laadun kanssa.
Tämä yhden tuotteen salmonellaongelma ei tilannetta miksikään muuta. Jos luulet, ettei suomalaisissa liikeissä myytäisi ulkomailla valmistettuja salmonellatuotteita, olet kyllä pahasti sinisilmäinen ja yksinkertaisesti väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Lidlistä myytäisiin sitä ittiään niin tuo fanikuro vain kehuu miten hyvää se on kun se on sieltä Saksan maalta lähtöisin. Haukutte aina Suomalaista, mutta ylistätte sitä lidliä. Olis aika avata silmät jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lidln hintataso perustuu tyyliin, ostetaan halvinta laatua mitä joku kehtaa edes ruuaksi nimittää ja alkuperämaalla ei ole mitään väliä. Lidl maailman 5. suurin elintarvikkeita myyvä halpaketju.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten joku ostospaikka voi olla lähes uskontoon verrattava kiihkoilun aihe. Jokainen ostaa tavaransa sieltä mistä parhaaksi näkee vouhkaamatta tai pilkkaamatta muualta ostavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpön höpö! Lidl "taas" myy moskaa. Jostain kumman syystä maalaiskauppa Prismojen kassajonot on lyhentyneet kilpailun edistyessä hintojen halpuuttamisesta huolimatta. Se kauppojen lihatiski on suuri arvoitus varmuudella kaikissa kaupoissa? Hyvä että saksankauppa tuli Suomeen,näitä sais tulla enemmän. Itse olen Lidl fani ja osaan lukea tuoteselosteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lidlin Isokarin graavilohifileet valmistaa/pakkaa Hätälä Oulusta. Kerran viikossa ostan mm. niitä paketin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tein jauheliha potut tuosta lihasta ei mitään oireita kokoperhe söi kaikki meni santsatessa kukahan nämä jalosteet tutkii mahtaa olla omat tyäkalut saastuneet pitäiskö aloittaa sieltä päästä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samasta erästä lihapullat.
Olen nykyään oppinut käymään k.o. liikkeessä ja kassalla sen huomaa, että edullisempi on.
Myös K-marketeissa käyn nykyään enempi kuin s-marketeissa tai Prismassa.
Lähinnä mukavan ja palvelevan henkilökunnan takia.
Tänään pitkästä aikaa Prismassa hyvän leipävalikoiman ja lihatiskin takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ostaa ja syödä Viskaalin lihatuotteita. Ne on kotimaista lähellä tuotettua ja jalostettua lihaa, vasta teurastettua ja taatusti tuoretta. Valinnanvaraa löytyy ja itse suosimme pihvirotuisten lihaa joka on maukasta ja mureaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen huomannut saman. Viskaali ei ole tuttu mutta ruokapiirien kautta ja lähituottajien nettisivujenkautta tilattu liha on ihan eri maailmasta kuin kaupasta ostettu massatuotettu liha. Jauheliha (lähituottajilta) tuoksuu ihan erilaiselta paistettaessa. Suosittelen kokeilemaan. Ero on huomattava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeiltu tuota Viskaaliakin. Eikä MITÄÄN eroa esim. Lidlistä ostettuun 10% jauhelihaan. Tämä oli kyllä arvattavissakin, koska liha on lihaa. Eikä tuo 'Viskaali' kaupan tiskillä ole sen tuoreempaa kuin muutkaan suomalaiset lihat. Näköjään taasen mielikuvamarkkkinointi toimii. Noh, tuleehan se tietysti Oululaisittain katsottuna lähempää. Itse en kuitenkaan pidä tätä minkäänlaisena ostokriteerinä mutta jos se jonkun mielestä sitten on syy miksi maistuu paremmalta niin olkoon niin. Heh heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos eläin teurastetaan siellä viiskaalissa, niin eihän se sitä ”ruhoa” lähilihaksi muuta. Ne lehmät voivat olla mistäpäin suomea tahansa (omaa limousinea lukuunottamatta). Viskaali on tuotemerkki kuten esim: HK tai Atria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taattua Lidl "laatua". Ulkomaiset tavarantoimittajat ja valmistajat Keski- ja Itä-Euroopassa viis veisaavat säännöistä, ja niin tekee myös Lidl. Ostaa halvinta roskaa mitä saa ja myy sen sitten kalliilla Suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
30
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image